Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Amerikaanse wapenlobby spant rechtzaak aan tegen gouverneur New York wegens sluiting wapenwinkels

Het grondwettelijke recht om wapens of munitie te kopen vormt al jarenlang voer voor discussie in de Amerikaanse politiek.Beeld AFP

De invloedrijke Amerikaanse wapenlobbygroep NRA heeft een rechtszaak aangespannen tegen de New Yorkse gouverneur Andrew Cuomo omwille van de sluiting van wapenwinkels in de staat. In tegenstelling tot pakweg supermarkten, apotheken en ziekenhuizen – die openblijven tijdens de lockdown - worden deze namelijk niet gezien als essentiële winkels. Dat schrijft Business Insider.

“Door de overreactie van de overheid hebben de meeste New Yorkers geen legale manier meer om het grondwettelijke recht om wapens of munitie te kopen, uit te oefenen,” klinkt het bij de NRA. Cuomo liet onlangs niet-essentiële bedrijven en winkels sluiten om de verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan. New York is de hardst getroffen staat binnen de VS, met meer dan 110.000 infecties en ruim 3.500 doden.

“De huidige noodsituatie op gebied van volksgezondheid rechtvaardigt niet dat de uitoefening van het recht van het Tweede Amendement (artikel in de grondwet dat de overheid verbiedt om het recht op het bezitten en dragen van wapens te schenden, KL) wordt belemmerd, vooral in een tijd waarin veel New Yorkers zich terecht zorgen maken over het vermogen van de regering om de orde te handhaven en criminelen voortijdig uit de gevangenis worden vrijgelaten”, aldus de NRA.

Verschillende regio’s in het land hebben maatregelen aangekondigd om de bevolking in de gevangenissen terug te dringen in de strijd tegen Covid-19. Zo kondigde de burgemeester van New York bijvoorbeeld aan dat ongeveer 300 risicobewoners boven de 70 zouden worden geselecteerd voor vrijlating. Onder de geselecteerden zou niemand zitten die huiselijk of seksueel geweld op zijn kerfstok heeft.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus in onze liveblog.

Naar eigen zeggen werd de gouverneur van New York “al een dozijn keer” aangeklaagd door de wapenlobby. “Deze keer was ik niet eens op de hoogte van de aanklacht. Ik wou dat je immuun kon worden voor dit virus zoals ik immuun ben geworden voor NRA-rechtszaken”, reageerde Cuomo vandaag op een persconferentie.

De NRA diende vorige week nog een gelijkaardig proces in tegen de gouverneur van Californië Gavin Newsom.

Gouverneur van de Amerikaanse staat New York Andrew Cuomo.Beeld Photo News