RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Corona-update, stel je vraag

Waarom telt Nederland relatief veel doden door het coronavirus?

Beeld © RTL Nieuws

Waarom telt Nederland relatief gezien zoveel mensen die overlijden aan het coronavirus? Of kunnen we die conclusie helemaal niet trekken door onszelf met andere landen te vergelijken?

Dat is de vraag die onder anderen Mark, Stan en Claudia stelden aan RTL Nieuws. Ze willen ook weten hoe het kan dat er in andere landen, bijvoorbeeld Duitsland, veel minder doden zijn.

In Nederland zijn op dit moment ruim 16.000 mensen besmet en 1651 mensen als overleden gemeld, terwijl in Duitsland ruim 91.000 mensen besmet zijn en 1293 mensen zijn overleden.

Weinig zin

Vergelijken met andere landen heeft op dit moment weinig zin, stelt hoogleraar theoretische epidemiologie van de Universiteit Utrecht Hans Heesterbeek. "Dat heeft te maken met verschillende factoren. Bijvoorbeeld dat het niet altijd is vastgesteld of iemand overlijdt aan het coronavirus."

In Nederland houdt het RIVM bij hoeveel mensen er overlijden na een besmetting met het virus. Het gaat dan alleen om mensen bij wie dit met een test is vastgesteld. Het is dus mogelijk dat iemand besmet raakt en overlijdt, zonder dat de besmetting is bewezen. "Er wordt geen wereldwijd criterium hiervoor gehanteerd. Ieder land registreert op een eigen manier."

Het kan soms ook een aantal dagen duren voordat overleden patiënten worden geregistreerd. Van de opgenomen en overleden patiënten wordt overigens ook bijgehouden hoe oud zij zijn en of ze onderliggende gezondheidsklachten hebben. Juist daar ontstaan ook verschillen door.

Omstandigheden

De cijfers zijn niet één op één te vergelijken, zonder de omstandigheden in het land te kennen, zegt Heesterbeek. Zo hebben de bevolkingsdichtheid en de gezondheidsproblematiek van de bevolking invloed op het aantal doden. Zelfs de cultuur van een land kan verschil maken in hoe snel men hulp zoekt of krijgt.

Worden
Lees ook:
Worden mannen of vrouwen zieker door het coronavirus en waarom?

Het is ook van belang te kijken naar de leeftijdsverdeling van de patiënten in een land. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de epidemie in een land zich met name in de niet-risicogroepen afspeelt: mensen die jong zijn of van middelbare leeftijd. In een ander land kan de epidemie zich bijvoorbeeld vooral afspelen onder oudere mensen en onder risicogroepen zoals mensen in verzorgingshuizen.

Duitsland

Dat Duitsland zo weinig dodelijke slachtoffers telt, kan volgens Heesterbeek te maken hebben met het feit dat het land veel meer intensive care-capaciteit heeft per hoofd van de bevolking, dan in andere landen.

Waarom
Lees ook:
Waarom zijn er dagelijks zo veel nieuwe besmettingen als iedereen binnen zit?

"In Duitsland duurt het veel langer voordat de kwaliteit van de zorg in de knel raakt", stelt Heesterbeek. "Niet dat dat in Nederland al aan de hand is, maar in Italië bijvoorbeeld wel." Bovendien wordt er in Duitsland veel meer getest dan in Nederland.

Volgens de epidemioloog is er dus geen goede vergelijking te maken tussen verschillende landen, totdat er meer epidemiologisch onderzoek is gedaan naar de sterfte. "Volgens mij moeten we hiermee wachten totdat de epidemie voorbij is. Dan zijn er meer gegevens om hardere conclusies uit te trekken. Nu zitten we in een crisissituatie waarin beleid het belangrijkst is, niet de cijfers."