RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Economie

Olie-oorlog Saoedi-Arabië en Rusland laait weer op: wat is er aan de hand?

De Russische president Poetin (l) en de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman. Beeld © TASS

De hoogopgelopen ruzie tussen Rusland en Saoedi-Arabië over de productie van olie, lijkt nog verre van gesust. Eerder deze week groeide na een tweet van Donald Trump het optimisme dat de kemphanen tot een akkoord zouden komen, maar vandaag vallen er weer harde woorden.

De ruzie tussen oliegrootmachten Saoedi-Arabië en Rusland heeft de afgelopen weken de olieprijs naar historische dieptepunten doen zakken. Eerder deze week was een vat ruwe olie nog maar zo'n 20 dollar waard, aan het begin van het jaar koste een vat nog 70 dollar.

Waarover hebben Saoedi-Arabië en Rusland ruzie?

Simpel gezegd: over hoeveel olie er uit de grond gehaald wordt. Een paar weken geleden wilde de OPEC, het kartel van olie-exporterende landen, onder leiding van Saoedi-Arabië de olieproductie flink terugschroeven.

De prijs van olie was toen namelijk al behoorlijk gezakt, omdat door de coronacrisis de wereldeconomie in het slop raakt. Daardoor is er minder olie nodig. En als de vraag daalt, maar het aanbod niet, dan daalt de prijs.

Zo'n lage prijs, dat willen de olielanden niet, want dan verdienen ze te weinig aan hun kostbare grondstof. En dus wilde OPEC afspreken om minder te gaan produceren, zodat vraag en aanbod wat meer in balans zouden raken.

Maar Rusland, een belangrijk olieland dat geen onderdeel uitmaakt van OPEC, wilde daar niet aan meewerken. Daarover was Saoedi-Arabië woest. Als de OPEC-landen de productie zouden verlagen en Rusland niet, zouden de Russen immers profiteren van de offers van de andere olielanden.

Olieprijs
Meer van RTL Z
Olieprijs spuit omhoog na tweet Trump over Rusland en Saoedi-Arabië

Wat is het gevolg van die ruzie?

Om Rusland een hak te zetten en het eigen marktaandeel ten koste van alles te beschermen, besloten de Saoedi's om dan zelf ook de oliekraan maar open te draaien. De productie werd juist verhoogd en de exportprijzen verlaagd. In plaats van de eerder gehoopte stijging, zakte de olieprijs daardoor volledig in elkaar. Tot zo'n 20 dollar per vat.

Zo'n lage prijs doet op veel plekken pijn. Alle landen die grotendeels afhankelijk zijn van de olie-export, zien hun inkomsten keihard dalen. Maar ook in de VS, waar schalie-olie uit de grond wordt gehaald, komt de lage olieprijs hard aan.

Schalie-olie is namelijk veel duurder om te produceren dan olie uit een traditioneel olieveld. De private oliesector in de VS, die grote schulden heeft opgebouwd, zit dan ook behoorlijk in de piepzak. Als de prijs te lang te laag blijft, dreigen ze om te vallen.

Waarom is de prijs dan weer gestegen?

De afgelopen dagen steeg de olieprijs juist weer keihard. Binnen een paar dagen met zo'n 50 procent, naar rond de 30 dollar. Er was namelijk goede hoop dat de OPEC- en de niet-OPEC-landen (samen OPEC+) toch binnenkort tot een akkoord zouden kunnen komen.

Die hoop werd behoorlijk versterkt door een tweet van de Amerikaanse president Donald Trump. Hij schreef dat hij had gesproken met Mohammed bin Salman, de kroonprins en leider van Saoedi-Arabië, en op basis van dat gesprek ervan uit ging dat de productie met zeker 10 miljoen vaten per dag wordt teruggeschroefd. De Saoedi's en de Russen zouden het daarover eens zijn.

Kan
Zie ook:
Kan Shell bij de lage olieprijs nog wel dividend betalen?

Eind goed, al goed?

Voorlopig niet. Eigenlijk zou er maandag een OPEC+-vergadering zijn, maar volgens Bloomberg en Reuters is die vergadering uitgesteld.

Dat bericht komt na een nieuwe forse woordenwisseling tussen de Russen en de Saoedi's. De Russische president Poetin zei vrijdag wel dat zijn land bereid is om de olieproductie te verlagen, maar voegde daaraan toe dat de schuld van het conflict en de gedaalde olieprijs bij Saoedi-Arabië ligt.

Saillant is dat Poetin ook zei dat de Saoedi's de olieprijs bewust van de klif af hebben geduwd om de schalie-olieproducenten de nek om te draaien.

De Saoedi's reageerden daar weer buitengewoon fel op. De woorden van Poetin zijn 'volledig verstoken van waarheid', aldus de Saoedische minister van Buitenlandse Zaken Faisal bin Farhan tegen het staatspersbureau van zijn land.

Verder sprak het ministerie over een 'verdraaiing van de feiten' en hamerde er juist weer op dat de Russen de deal om de productie te beperken hadden opgeblazen.

Zondagavond wordt de oliehandel weer hervat. Dat moet blijken hoe de markt reageert op de opgelaaide ruzie.