RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
De coronacrisis onder de loep

Nieuwe cijfers verpleeghuizen: vermoedelijk meer doden door corona

Beeld © ANP

Verpleeghuizen worden hard getroffen door het coronavirus. Officieel zijn in een groot deel van de verpleeghuizen 705 mensen positief getest op het virus, maar volgens artsen hebben nog eens 960 mensen symptomen die wijzen op een coronabesmetting. Ook het dodental is volgens deze artsen flink hoger.

Dat blijkt uit cijfers van GeriMedica, een bedrijf dat meer dan de helft van de elektronische patiëntendossiers in verpleeghuizen beheert. De cijfers zijn in handen van de onderzoeksredactie van RTL Nieuws.

Deze cijfers, die iets meer dan de helft van de verpleeghuizen (55 procent) bevatten, maken duidelijk hoeveel mensen er vermoedelijk aan Covid-19 zijn overleden, ook al is de ziekte niet officieel bij hen vastgesteld. Artsen gaan er vanuit dat 199 bewoners in verpleeghuizen zijn overleden aan het virus: 56 waren positief getest en bij 143 was er een coronaverdenking.

Wat zeggen de cijfers?

In verpleeghuizen wordt niet iedereen die ziekteverschijnselen heeft getest op het coronavirus. Dat zie je terug in de cijfers. Een verdenking betekent dat een arts alle redenen heeft om een coronabesmetting te vermoeden, maar geen test doet of kan doen.

Deze cijfers zijn van vrijdag 3 april, 12:00 uur. De cijfers veranderen elk uur. GeriMedica is de ontwikkelaar van Ysis en beheert het Elektronisch Patiëntendossier van 63.000 van de 115.000 patiënten in verpleeghuizen. Zij meten coronagevallen vanaf 16 maart.

Gisteren waren er hoogst waarschijnlijk 1665 bewoners van verpleeghuizen met corona: bij 960 van hen gaat het om een verdenking van corona, vastgesteld door de verpleeghuisarts. 705 zijn positief getest op corona. Inmiddels zijn 199 bewoners in verpleeghuizen overleden aan het virus (van wie er 56 zijn getest en 143 een coronaverdenking hebben).

Elke dag meer dan 100 patiënten erbij

Sinds 19 maart zitten de verpleeghuizen op slot en mag er geen bezoek meer komen. Toch lijkt dat het aantal besmettingen nog niet te remmen. Op 30 maart zijn er 1084 besmettingen (verdacht en getest opgeteld) en 74 patiënten overleden, blijkt uit gegevens van GeriMedica. Met de huidige teller op 1665 wijst dat op een toename van 150 verdenkingen en positieve tests in verpleeghuizen per dag. 

"Zoiets als dit hebben we echt nog nooit meegemaakt", zegt Nienke Nieuwenhuizen, voorzitter van Verenso, de vereniging van specialisten oudergeneeskunde. "Wij zien echt veel zieke mensen, veel zieke medewerkers. Dat is echt anders dan eerder."

Meer testen

In verpleeghuizen wordt lang niet iedere verdachte patiënt getest op de aanwezigheid van het coronavirus, vanwege gebrek aan testcapaciteit. In veel gevallen stelt de specialist ouderengeneeskunde (de arts die werkt in het verpleeghuis) de diagnose op basis van de symptomen.

Afgelopen dinsdag maakte het kabinet bekend de testcapaciteit te gaan verruimen. "We mogen nu meer testen", zegt Nieuwenhuizen. "Ook de medewerkers. Dat is een heel belangrijke stap om te zorgen dat inderdaad de verspreiding nog beter beperkt kan worden."

Dertien
Corona in verpleeghuizen
Dertien bewoners uit wooncomplex van Henk (96) overleden: 'Bezorgd maar ook reëel'

Veel kwetsbare mensen

Voor de verpleeghuizen is het zoeken naar een manier om met alle zieken om te gaan. In veel huizen wordt een corona-afdeling ingericht waar de besmette bewoners worden verzorgd. Maar ook hier hebben ze last van tekorten. 

"Het probleem is eigenlijk een continue dreiging dat er een tekort is, zowel aan mondkapjes, schorten, brillen, morfine, zuurstof. Alles wat we nodig hebben", zegt Nieuwenhuizen.

Focus op ziekenhuizen

"In het begin was er erg veel focus op de ziekenhuizen, terwijl wij ook die middelen nodig hebben", zegt Verenso-voorzitter Nieuwenhuizen. "We hebben hier kwetsbare mensen, ze zijn ziek en heel veel mensen overlijden bij ons. Daarom hebben wij die middelen net zo hard nodig"

Want ook de verpleeghuizen willen voorkomen dat de verspreiding te snel gaat, en zij het niet meer aankunnen. "Net als bij de intensive care van het ziekenhuis. Want dan belasten we de zorg zoveel, dat we die zorg niet aankunnen", aldus Nieuwenhuizen. 

Naar buiten treden

Verschillende verpleeghuizen zijn al naar buiten getreden met hun verhaal over de coronabesmettingen in hun instelling. Voor dit item sprak de onderzoeksredactie met bronnen bij zorginstelling Cordaan over een uitbraak. 

Cordaan laten weten dat een van hun locaties inderdaad is getroffen door een uitbraak van corona. Zes bewoners zijn positief getest en zestien worden verdacht van besmetting. Vijf mensen zijn inmiddels overleden. Op al hun locaties (22 in Amsterdam en omgeving met 1750 plekken) zijn inmiddels 62 mensen aanwezig die zijn besmet (verdenking of getest) met het coronavirus. Ook zijn er tientallen bewoners genezen. 

Ook spraken we eerder met een instelling in Heerde waar tientallen besmettingen zijn.