Ruim 30 procent van het zorgpersoneel wordt gevraagd onbeschermd hun werk te doen, terwijl zij werken met patiënten die mogelijk met corona besmet zijn. Dat blijkt uit een enquete van CNV Zorg en Welzijn onder ruim 1.500 zorgmedewerkers.

"We zoeken de rand op van wat nog veilig is", zegt Anneke Westerlaken, voorzitter van CNV Zorg en Welzijn. "Onder invloed van schaarste worden de regels opgerekt, maar dat is niet verstandig voor de veiligheid van het personeel."

Lees ook

Nieuwe richtlijn RIVM

Persoonlijke beschermingsmaatregelen voor zorgpersoneel bestaat volgens de richtlijnen van het RIVM uit een mondmasker, een afgesloten bril, een schort met lange mouwen en handschoenen. Maar door het tekort aan deze middelen zijn deze voorschriften versoepeld. Deze week publiceerde het RIVM een richtlijn voor zorgpersoneel buiten het ziekenhuis, die deze beschermende middelen alleen nog voorschrijft wanneer je werkt met hoestenden of niezende patiënten en je de zorg niet van 1,5 meter afstand kunt verlenen.

Ook verpleegkundige Ilona Eisink, werkzaam in het verpleeg- en verzorgingshuis Liberein Ariënshuis in Glanerbrug, heeft te maken met beperkte beschermende middelen. Er is altijd een tekort aan mondkapjes en schorten, zegt ze. Zelf werkt zij op een corona-afdeling met alle beschermende middelen, maar haar collega's op de andere afdelingen hebben daar geen beschikking over. 'Ik verbaas me daarover. Het lijkt me dat je dan altijd te laat bent bij een besmetting'.

'Niet veilig? Niet gaan werken'

Anneke Westerlaken hoort nu al geluiden van zorgpersoneel dat geen beschermend materiaal heeft en de zorg niet op 1,5 meter afstand kan verlenen. Voor die zorgmedewerkers heeft de CNV Zorg-voorzitter een duidelijke boodschap."Als je niet volgens de richtlijn kunt werken en je hebt twijfels over je eigen veiligheid, kaart het aan en als er niets aan te doen valt: niet gaan."

Westerlaken noemt het een lastig advies, omdat dit ingaat tegen alles waar je als zorgverlener voor staat. "Maar dit is ook een moment dat ze voor zichzelf moeten zorgen."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.