Consumentenbond keurde 33 soorten vega-broodbeleg: deze kwamen als beste uit de test
Koken & etenDe Consumentenbond testte 33 soorten vegetarisch broodbeleg, zoals vleesloze filet americain en paté. De conclusie? Ze zijn vaak te vet en te zout. En je kunt ze bovendien niet echt gebruiken als vleesvervanger, daarvoor bevatten ze vaak te weinig vitaminen die wel in vlees zitten.
We moeten minder vlees eten, horen we al tijden van het Voedingscentrum. Dat is gezonder. Wissel ham eens af met ei op brood, is een van de adviezen. Of kies een bonenburger in plaats van een hamburger. Een andere manier is vleeswaren op brood vervangen door een vegetarische variant, zou je denken.
De Consumentenbond wilde weten of dat een goed idee is. Uit het artikel in de Gezondgids, die vandaag bij abonnees op de mat ligt, blijkt dat het er maar van afhangt wat je kiest. De testers bekeken 33 vega-varianten en beoordeelden deze aan de hand van de zogenoemde Nutri-Score. Dit is een logo dat met kleuren (donkergroen, lichtgroen, geel, oranje en donkeroranje) aangeeft hoe gezond of ongezond levensmiddelen zijn. Deze kleur is tegenwoordig ook op veel producten in de supermarkt te vinden.
Smeerworst
Het goede nieuws? De vegetarische broertjes zijn iets gezonder dan de 'gewone’ paté, smeerworst of salami. Zo kregen vijf van de zes geteste filet americains een Nutri-Score van C (geel) en eentje (die van Jumbo) zelfs een A (donkergroen). De reguliere versie scoort standaard een D (oranje). De producten bevatten in de meeste gevallen wel minder van het ongezonde verzadigde vet.
Zout is een goedkope smaakmaker dus je zien dat fabrikanten er snel naar grijpen, ook al zijn er echt andere oplossingen
Er worden voor de producten dus geen dieren gedood en ze zijn beter voor het milieu, maar om ze gezónd te noemen, dat gaat te ver. Ze bevatten allemaal (op één na, Quorn Vegetarian pepperoni) te veel zout: namelijk bijna 2 gram in plaats van hooguit 1,1 gram per 100 gram. Bovendien zijn maar twee producten verrijkt met vitamine B12 en ijzer. Opvallend, vindt de Consumentenbond, omdat aan vleesvervangers voor de warme maaltijd vaak wel vitamine B12 en ijzer zijn toegevoegd. Om die reden zijn deze ‘vleeswaren’ geen volwaardige vleesvervangers.
De uitkomsten verbazen de testers niet echt, zegt Babs van der Staak, woordvoerder van de Consumentenbond, in een telefonische toelichting. ,,We hebben onlangs een test naar vegaburgers gedaan en dat gaf eenzelfde beeld. De meeste exemplaren zijn te zout om ze gezond te kunnen noemen. Maar er zit wel minder vet in.”
Fabrikanten zouden deze producten best wat gezonder kunnen maken. ,,Er zijn al soorten die minder zout bevatten. Maar zout is een goedkope smaakmaker, dus je ziet dat fabrikanten er snel naar grijpen, ook al zijn er echt andere oplossingen. In de broodsector zijn afspraken gemaakt om het brood steeds iets minder zout te maken. Omdat je aan minder zout best kunt wennen.”
Tientallen soorten
Het lastige is: voor veel producten zijn al afspraken gemaakt, maar voor vega broodbeleg nog niet. ,,We zien wel dat die afspraken niet altijd even ambitieus zijn", aldus Van der Staak. Het is niet zo dat de producten zo nieuw zijn dat afspraken niet nodig zijn, benadrukt zij. ,,Je ziet wel dat het assortiment enorm groeit. Je zag er een halfjaar geleden nog maar een paar in de supermarkten, nu zijn er tientallen soorten.”
Het best uit de test kwamen Jumbo Veggie Chef Martino filet americain, Quorn Chicken free slices en Quorn Smoky ham free slices. Deze kregen alle drie een donkergroene A. Het slechtst scoorden Kips Vega paté en Unox Vegetarische paté met een donkeroranje E, de laagst mogelijke score van het Nutri-Scoresysteem.
Vlees of geen vlees, dat is de vraag. Cora van Mora fopte bezoekers van de Horecava:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
In dit restaurant koken tien sterrenchefs samen: ‘De absolute top uit het hele land’
Den Haag, Wassenaar -
PREMIUMVoor jou getest
Van worst tot paté: het valt niet mee om smakelijk vegabeleg te maken
Om meer mensen kennis te laten maken met een duurzamer dieet begint maandag de Nationale Week Zonder Vlees. Ontbijt of lunch bijvoorbeeld eens met vegetarisch broodbeleg. Ons panel proeft vast voor. -
PREMIUM
Spitskool, rode kool of savooiekool: Ga met deze recepten voor minder vlees en meer groenten
Een beter milieu begint bij jezelf, weten ook de Hamersma’s. En kolen (de groenten dan!) stoten niet al te veel broeikasgassen uit. Meneer en mevrouw Hamersma tippen drie recepten met kool. -
En IS HET WAT?
Dit alternatief voor sushi is lekker én gezond, maar er kleeft wel een nadeel aan
Nooit eerder was het aanbod van voedingsmiddelen zo groot; producenten verzinnen steeds wat nieuws. In deze serie beoordeelt een professional producten en geeft antwoord op de vraag: ‘en, is het wat?’ Ditmaal test voedingsdeskundige Desirée Marsman Puzo, een nieuwe bar in Amsterdam. -
Zomerfruit en chocola zouden zonder bijen niet bestaan: zo help je deze insecten een handje
Het is dat bijen geen horloges dragen, anders zouden die op vijf voor twaalf staan. Voor hen, maar ook voor ons eigen hachje, is het daarom zaak om ze een handje te helpen. Want zomervruchten, chocola en notenrepen kunnen door bijensterfte zomaar tot de geschiedenis gaan behoren. Help de natuur een handje met je eigen insectenhotel. Wij leggen uit hoe je start.
-
PREMIUM51
Hoe gezond zijn melkvervangers zoals havermelk: ‘Bevatten geen cholesterol, maar ze verschillen veel’
-
-
-
PREMIUMVoor jou getest
Deze afbakbroodjes kun je met Pasen beter niet serveren: ‘Moet je kijken, deze is helemaal groen’
Zondag is het Pasen. Daar horen feestelijke broodjes bij die voor een keertje wit mogen zijn. Drie bakexperts testten blind tien soorten afbak-kaiserbroodjes uit de supermarkt: ,,Met goed beleg zijn deze prima te eten.” Bekijk de rapportcijfers en beoordeling onderin. -
Kees kookt 127 uur achter elkaar en verbreekt daarmee wereldrecord
In Zeeland heeft Kees Visser het wereldrecord koken verbroken. Zo’n 127 uur stond de chef-kok, enkele pauzes daargelaten, te bakken en te braden. Daarmee verdiende hij maandagmiddag een notering in het Guinness Book of Records.
-
PREMIUMGeldflaters
Tom wilde geen varken in soep: ‘Meisje haalde schouders op en zei dat we zelf besteld hadden’
-
PREMIUM
Er zijn drie belangrijke symptomen voor hartfalen: ‘Altijd sokrand in je benen hoort niet’
Elke dag overlijden er 22 mensen aan hartfalen. Wat hartfalen precies is, weet maar één op de vijf mensen. Daarom is het deze week De Nationale Hartfalen Week. Cardiologen Steven Chamuleau en Jozine ter Maaten geven antwoord op zeven vragen over hartfalen. ,,Als je als 50-jarige een trap op loopt en het benauwd hebt, dan is dat gek.’’ -
-
PREMIUM
Diëtiste legt uit wat McDonald’s en ander fastfood doet met je lijf: ‘Wraps zijn niet zo gezond als ze lijken’