Nieuws

BRIEFJE VAN JAN – Aan Sigrid Kaag

03-04-2020 10:01

Muziek

Mevrouw Kaag,

Hier zitten we nog vóór de piek in corona-doden, maar u heeft alvast 100 miljoen euro Nederlands belastinggeld naar Afrika overgemaakt.

Want die kregen nog niks.

Gezien de miljarden waarmee momenteel door het kabinet gestrooid wordt om de zorg terug op orde te brengen en de economie zo ver mogelijk te redden én gezien de grootte van het continent Afrika is onze 100 miljoen natuurlijk maar een spetter op de gloeiende plaat.

Maar het gaat om het signaal.

En u kocht er een plekje mee aan tafel bij Jinek, die van RTL steeds meer een dependance van de Publieke Omroep maakt.

Ik heb uw verhaal met kromme tenen aangehoord.

Ze kwamen allemaal weer voorbij.

Humanitaire hulp dit. Handel dat. Geopolitiek zus. Migratiestromen zo.

Twee aspecten hadden mijn speciale aandacht.

Ten eerste: een deel van het geld was bedoeld om te meten of Afrikanen besmet zijn (geweest) met het coronavirus. “Meten is weten”, zei u stoer.

Leuk dat u dat bij de Afrikanen wilt gaan doen, maar misschien kunt u “Jaap en zijn mensen” eens bellen om ze dit uit te leggen. En vanmiddag in de ministerraad zou het ook een nuttige inbreng kunnen zijn, want daar zitten nog een paar mannetjes die dat in Nederland niet nodig vinden.

Als u nog extra argumenten zoekt: in Friesland heeft dat corona-virus tot nu toe maar heel beperkt voet aan de grond gekregen. Dat komt niet alleen doordat hier meer mensen worden getest dan landelijk was afgesproken. Nee, het komt ook omdat hier nog wél contactonderzoek wordt gedaan.

Ten tweede: de extra migratiestromen die dit weer richting Europa gaat opleveren.

Ook daarvoor was het volgens u belangrijk om te weten of de jongemannen die straks hun gratis huis, gratis zorg en gratis geld komen ophalen (mijn woorden) geen enge ziektes onder de leden hadden.

Mij viel op dat de optie om ze níet te laten komen, niet eens ter sprake kwam.

Maar goed, we weten inmiddels dat uw partij D66 helemaal op de lijn zit van de megalomane dwaas Guy Verhofstadt, die in Brussel al jaren pleit voor uitbreiding van de EU met het Afrikaanse continent.

Dus een echte verrassing was uw houding ook weer niet, maar goed dat we het nog eens horen uit de mond van de premierkandidaat ;-)

Tenslotte: als ik het goed begrepen heb is die 100 miljoen bedoeld voor gezondheidszorg, voorlichting en, zoals u het zo mooi zei: “water en zeep”.

Dat laatste bracht mij op de gedachte dat we van deze ellende misschien ook meteen een win-win-situatie konden maken.

Zoals u weet is één van de grote oorzaken van álle problemen op de wereld (van honger tot klimaat) het mensenoverschot.

Wat dacht u ervan om er nog 100 miljoen bovenop te gooien en van dat “water en zeep” “water, zeep en een telraam” te maken?

Of ben ik dan weer een racist?

Groet,

JanD

Eindelijk kan ik u ook eens een cadeautje geven! Heeft u vast nog niet…

Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ wordt mede mogelijk gemaakt door vaste maandelijkse donaties (Back me) en/of incidentele giften (Bunq me). Waarvoor dank! (Kopen bij Bol.com via mijn partnerlink wordt ook gewaardeerd)

Gezondheid