Politiek

Belastinggeldwatch – Sigrid Kaag trekt 100 miljoen euro uit voor aanpak coronavirus in ontwikkelingslanden

02-04-2020 19:13

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Sigrid Kaag (D66) trekt 100 miljoen euro uit om de coronacrisis in arme landen te bestrijden. Ze hoopt dat de Europese Unie met een noodpakket komt voor deze landen. Ze heeft grote zorgen over de “mogelijk stille ramp” die zich door het coronavirus in arme landen voltrekt. Veel dagloners daar zijn bijvoorbeeld hun baan kwijtgeraakt door de coronacrisis en kunnen daardoor niet meer in hun dagelijkse levensbehoeften voorzien.

Lees ook – Kabinet is bereid eenmalig 1 miljard euro in Zuid-Europa te steken

Daarbij komt dat veel mensen in deze landen al vaak zwak zijn, aldus de minister. Met de gebrekkige gezondheidszorg en de komst van het coronavirus ontwikkelt zich hier volgens haar een “dodelijke cocktail”.

De helft van het bedrag gaat naar sociaaleconomische hulp, onder meer om de gezondheidszorg te ondersteunen. Verder is 35 miljoen bestemd voor humanitaire hulp. zoals schoon water en zeep. De laatste 15 miljoen euro is bestemd voor preventie, bijvoorbeeld voor campagnes om handen te wassen.

Het geld komt van de lopende begroting van Kaag en wordt besteed via internationale organisaties zoals het Rode Kruis en de Wereldbank. “Een bescheiden bijdrage”, noemt Kaag het.

Volgende week spreken de Europese ministers van Ontwikkelingssamenwerking met elkaar. Kaag hoopt dat er dan meer duidelijk wordt over een Europees noodpakket.

ANP