GGD: ook huisartsen moeten coronadoden blijven melden

FOTO

FOTO ANP

Voor het melden van positief geteste coronapatiënten hebben ziekenhuizen, huisartspraktijken en verpleeg- en verzorgingshuizen een meldplicht aan de GGD Fryslân. Voor coronadoden geldt deze meldplicht niet. De GGD roept huisartsen op om ook de overledenen zo veel mogelijk te blijven delen.

Om een beter en vollediger beeld te krijgen van het aantal mensen dat in de provincie overlijdt aan de gevolgen van het coronavirus (tot nu toe zijn dit er, volgens de cijfers van de GGD, twaalf) is het nodig dat huisartsen naast het aantal besmettingen ook het aantal overleden personen te blijven melden.

Lees ook | GGD: Niet twee, maar al elf Friezen overleden aan gevolgen van coronavirus

Het gaat hier wel om positief geteste mensen die overlijden, dus niet mensen van wie het vermoeden bestaat dat ze het coronavirus onder de leden hadden. Ook al gaan de huisartsen de overlijdensgevallen wel melden, dan is de kans alsnog groot dat het werkelijke aantal overledenen hoger ligt, omdat ook niet-geteste personen overlijden aan het virus.

Ziekenhuizen hebben qua overledenen ook geen meldplicht aan de GGD, maar melden vaak binnen een of enkele dagen dat er een positief geteste patiënt is overleden aan het virus. Voor verzorgings- en verpleeghuizen geldt dat de overledenen in veel gevallen aan de GGD worden doorgegeven.