RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Buitenland

Wel of geen mondkapje? Wereldgezondheidsorganisatie twijfelt over advies

Beeld © ANP

Sinds de uitbraak van het coronavirus was het standpunt van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) duidelijk: draag alleen een mondkapje als je ziek bent of in de zorg werkt. Maar door recent onderzoek kijkt de WHO naar aanpassing van dat advies.

Reden voor een mogelijke aanpassing van het advies zijn de nieuwste inzichten over het coronavirus. Zo zou nieuw onderzoek uit Hongkong bewijzen dat mondkapjes wel degelijk de verspreiding kunnen tegengaan.

Uit een tweede, Amerikaans onderzoek zou blijken dat anderhalve meter afstand houden mogelijk tekort schiet als enige maatregel. Door beelden van hoest- en niesbuien van testpersonen te filmen en extreem vertraagd af te spelen, blijkt dat de effecten van een niesbui meters ver kunnen te reiken. 

Te zien is dat sommige niesdruppeltjes tot wel acht meter afleggen. Volgens de onderzoekers schiet social distancing als enige maatregel daardoor te kort. Zo zouden ook bij het uitademen en een simpel hoestje schadelijke druppels vrijkomen.

Schijnveiligheid

Gebruik maken van de juiste mondkapjes kan het risico op besmetting mogelijk verder verminderen. Al loop je zelfs dan nog risico, zegt MIT-professor Lydia Bourouiba. "Omdat dunne mondkapjes niet filteren bestaat er nog steeds de kans dat je de allerkleinste deeltjes inademt."

De WHO zegt deze onderzoeken momenteel te bestuderen. Maar ondertussen blijft het advies om mondkapjes niet te dragen als je zelf geen symptomen hebt. Sterker, het kan volgens de WHO juist een gevoel van schijnveiligheid geven en bij verkeerd gebruik zelfs een infectie veroorzaken.

Toch beslissen veel landen zelf al voor een verplicht dragen van mondkapjes. Zoals in Oostenrijk waar in de supermarkten uit voorzorg iedereen een mondkapje moet dragen. In Tsjechië gaan ze nog een stuk verder. Daar moet sinds 18 maart iedereen die naar buiten gaat een mondkapje dragen.

Door de acties in Oostenrijk en Tsjechië vragen veel Nederlanders zich af waarom ons land ook niet overgaat op dat soort maatregelen.

RIVM-directeur Jaap van Dissel zei gisteren in de Tweede Kamer dat een mondkapje alleen zin heeft om besmetting in de directe omgeving tegen te gaan. Omdat mensen met klachten gevraagd worden binnen te blijven, is het verplicht dragen van mondkapjes daarom niet nodig, aldus Van Dissel.

 "Als we dat loslaten, zien we straks allemaal mensen op straat lopen met mondkapjes op die geringe klachten hebben, maar vinden dat het misschien nog onvoldoende is. Dat wil je niet."

Sjaal een oplossing?

Wat ook meespeelt is het beperkte aantal beschikbare mondkapjes. Nederland probeert die capaciteit te bewaken voor zorgpersoneel. Daarbij heeft het concurrentie van andere landen. Dat is voor de WHO extra reden om gezonde mensen af te raden mondkapjes te dragen. Want als miljoenen mensen dat gaan doen, dreigen er grote tekorten.

Mocht je toch een mondkapje willen gebruiken is het belangrijk dit op de goede manier te doen. In onderstaande video wordt uitgelegd hoe dit precies moet.

Zo gebruik je een mondkapje tegen corona.

01:54
Bron: RTL Nieuws
Meer over