Dit is waarom je extra proteïne helemaal niet nodig hebt
Proteïne: eerst zag je het alleen in speciale shakes voor sporters, nu roeren voedingsproducenten het wondergoedje steeds vaker in normale producten zoals zuivel en pindakaas. Goed voor de spieren, doen de verpakkingen ons geloven. Maar is het wel nodig?
Samen met voedingsdeskundige Samefko Ludidi duiken de makers van de Keuringsdienst van Waarde de supermarkt in. In ieder schap is wel een product te vinden met extra proteïne, zo laat de uitzending van vanavond zien. Ontbijtgranen, pindakaas, proteïnerepen en kwark. ,,Het voelt bijna als eieren zoeken’’, grapt Ludidi.
,,Gezondheid is op dit moment echt booming’’, zegt de voedingsdeskundige. ,,We worden gestimuleerd om aan beweging te doen, en we weten dat proteïne heel belangrijk is voor het behoud en de opbouw van spieren.’’ Maar de vraag is volgens Ludidi: heb je deze specifieke voedingsmiddelen nodig? ,,Sommige van deze producten bevatten een hoeveelheid eiwitten die echt te verwaarlozen valt.’’ Sommige daarvan kunnen zelfs een averechts effect hebben volgens de voedingsdeskundige. ,,Deze producten heb je dus gewoon niet nodig.’’
Ludidi neemt de zogenaamde ‘berry protein’ smoothie van het merk Innocent als voorbeeld. ,,Je zou het kunnen kopen omdat er proteïne in zit’’, zegt hij. In werkelijkheid is de hoeveelheid suikers die je binnenkrijgt vele malen hoger. ,,Je wordt er in ieder geval dus niet gezonder van.’’
Eiwit
,,Proteïne is de wetenschappelijke vorm voor eiwit’’, legt Ludidi uit. Volgens kok Pierre Wind leven we in deze tijd in een soort ‘eiwitgekte’. ,,Eiwitten zitten in bijna alles. In de een zit wat meer dan in de ander, maar het zit bijna overal in.’’ Je kunt er bij reguliere producten dus nagenoeg niet omheen. Volgens Wind koop je de ‘speciale’ proteïneproducten dus vooral voor het gevoel dat je goed bezig bent.
Jaap Seidell, hoogleraar op het gebied van voeding, stelt dat de consument vooral op zoek is naar plantaardige proteïnevervangers. ,,We willen allemaal minder vlees eten, dus het is onder andere vervangend voor een verminderende vleesconsumptie.’’ Veel mensen zijn volgens hem zoekende naar gezonder eten wat toch ook lekker blijft. ,,Voor deze mensen proberen we aan de vraag te voldoen.’’
Ongezond
Wind stelt dat de inname van te veel eiwitten ook veel nadelen heeft. ,,Het is slecht voor je nieren en je krijgt last van je darmen.’’ Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt overigens dat voor gezonde mensen veel eiwitten niet zo schadelijk zijn. Wel moeten je nieren harder werken om van deze stoffen af te komen. Als er schadelijke effecten zijn, dan zijn die vaker gerelateerd aan dierlijke dan aan plantaardige eiwitten. Mensen die al nierproblemen hebben, moeten wel voorzichtig zijn.
Als je gewoon normaal eet, krijg je al genoeg binnen
Zowel teveel als te weinig proteïne is volgens Wind schadelijk. Om dit tegen te gaan moet je volgens hem ‘gewoon’ gevarieerd eten. ,,Als je gewoon normaal eet, krijg je al genoeg binnen. Je hoeft dan dus geen extra eiwitten te nemen.’’ Voor veel problemen is dit de oplossing volgens Wind.
Volgens het Voedingscentrum benut het lichaam de energie uit eiwit iets minder goed dan die uit koolhydraten en vetten. Een deel van de calorieën uit eiwit wordt direct na de maaltijd omgezet in warmte: het zogenoemde ‘thermogene effect’.
Per gram leveren eiwitten 4 calorieën, dat is net zoveel als koolhydraten. Van eiwitten kun je dus net zo goed dik worden. ,,We moeten het niet belangrijker maken dan het is’’, zegt Ludidi. ,,De kans om te weinig eiwitten binnen te krijgen in Nederland is nihil.’’ We zijn volgens de voedingsdeskundige gewoon op zoek naar een ‘wonderpil’. ,,Die lijken we nu gevonden te hebben in proteïne.’’
Over een ding kunnen we het in ieder geval eens zijn: extra proteïne is onnodig. De drie macronutriënten eiwitten, koolhydraten en vetten moeten in verhouding staan met jouw leven. ,,Als dat zo is, heb je niets extra’s nodig.’’
De aflevering van Keuringsdienst van Waarde wordt vanavond uitgezonden om 20.25 uur op NPO 3.
Te veel wc-rollen gehamsterd? Gebruik ze tijdens je work-out:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMVijf vragen
Verse zalm krijgt Nutri-Score A maar zodra de vis gerookt is, krijgt die een D: hoe zit dit?
-
PREMIUMbelastingaangifte
Dit zijn aftrekposten waar de Belastingdienst dit jaar extra op controleert (en zo vul je ze goed in)
Het is weer zover: sinds 1 maart kun je aangifte inkomstenbelasting doen over het jaar 2023. Wij helpen je op weg bij je belastingaangifte. Vandaag: waar controleert de Belastingdienst dit jaar extra op? Een financieel planner en een accountant vertellen over belangrijke aftrekposten en waar je op moet letten bij het doen van je aangifte. -
49
Nu we allemaal snotteren of grieperig zijn: ‘Door eten van kippensoep krijg je extra vitaminen binnen’
Wanneer je verkouden of grieperig bent, zijn alle middeltjes die je beter kunnen doen voelen welkom. Zoals kippensoep bijvoorbeeld: vaak wordt gezegd dat dit gerecht kan helpen om intens hoesten of snotteren tegen te gaan, maar is dat ook echt zo? Martijn Peters, wetenschapsredacteur van de Vlaamse nieuwssite Het Laatste Nieuws, scheidt de feiten van de fabels. -
PREMIUMSalaris
Patrick (25) wil niet meer verdienen: ‘Anders raak ik mijn huurtoeslag en zorgtoeslag kwijt’
Patrick (25) werkt als logistiek medewerker in een distributiecentrum voor auto-onderdelen. Hij houdt zich bezig met allerlei werkzaamheden: van magazijntellingen tot het verplaatsen van goederen. -
PREMIUM
Dit gebeurt er in je hersenen als je chocolade eet
Chips, koekjes of een reep chocolade, ieder heeft zijn eigen guilty pleasure. Proberen gezonder te eten kan lastig zijn als je blijft hunkeren naar zoet. Kun je verslaafd raken aan chocolade en andere zoetigheid? Twee onderzoekers leggen uit waarom we chocolade zo onweerstaanbaar vinden en wat chocolade eten doet met onze hersenen.
-
‘Van het geld dat je bij verstopping aan een loodgieter uitgeeft, kun je voor de rest van je leven frituurvet kopen’
-
-
-
Picnic breidt capaciteit flink uit na explosieve groei online boodschappen
Online supermarkt Picnic neemt flinke maatregelen om de capaciteit te vergroten. Zo wordt eind mei een extra distributiecentrum geopend. Door de coronacrisis explodeerde de vraag naar aan huis bezorgde boodschappen, waardoor de wachtlijsten nog langer zijn geworden en ook vaste klanten veel moeite moeten doen om een bestelling te plaatsen. -
PREMIUM5 keukenmythes
Waarom je champignons best mag afspoelen, maar gekookte pasta absoluut niet
Verdampt alcohol tijdens het koken? Verliezen champignons hun smaak als je ze wast? Iedereen die wel eens de pollepel in de hand neemt, kent van die keukenwijsheden waarbij je denkt: klopt het nou wel of niet? Deze redactie zet er vijf op een rij. ‘Arme spinazie. De bladgroente kampt al eeuwig met valse geruchten.’
-
PREMIUMhuisarts vertelt
Meneer Bolkestein hapt naar adem, maar de coassistent en ik horen niets bij de longen
-
En IS HET WAT?
Dit alternatief voor sushi is lekker én gezond, maar er kleeft wel een nadeel aan
Nooit eerder was het aanbod van voedingsmiddelen zo groot; producenten verzinnen steeds wat nieuws. In deze serie beoordeelt een professional producten en geeft antwoord op de vraag: ‘en, is het wat?’ Ditmaal test voedingsdeskundige Desirée Marsman Puzo, een nieuwe bar in Amsterdam. -
-
consumentenbond
Met deze koffiecupmachine zet je een lekker kopje espresso, en hij komt als beste uit de test