RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Testen of je het coronavirus al hebt gehad? 'Zo eenvoudig is het helaas niet'

Het is de mogelijke sleutel in strijd tegen het coronavirus: groepsimmuniteit. Voorwaarde daarbij is dat je kan achterhalen welke patiënt inmiddels immuun is, en welke niet. Het onderzoek naar deze immuniteitstesten is volop in gang, maar een 100 procent betrouwbare test is er nog niet.

Op dit moment werken de bestaande tests volgens het RIVM met een zekerheid van 99,3 procent. Dat is zo goed als zeker, maar nog niet zeker genoeg. Arts en microbioloog Jean-Luc Murk van het Tilburgse Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis legt aan tafel bij Jinek uit hoe het zit. 

"Als je ziek bent maakt je lichaam antistoffen aan. Dat zijn plakkerige stoffen die onder andere in je bloed zitten, en die binden zich aan het virus." 

Klinkt simpel, is het niet

Een druppel bloed van een coronapatiënt verklapt of er antistoffen zijn aangemaakt. "Als er genoeg antistoffen zijn blijven ze plakken aan het kleine beetje virus op de test. Met een streepje of kleurtje wordt dat dan zichtbaar."

Een positieve uitslag betekent dat je de ziekte hebt gehad. "Maar dat is onder ideale omstandigheden", trapt Murk op de rem. "Want zo eenvoudig als het lijkt, is het helaas niet."

Bekijk hier het fragment:

Volgens Murk is de huidige betrouwbaarheid, die van 99,3 procent, voornamelijk vastgesteld bij mensen die ernstig ziek zijn geweest. "Zij zitten bomvol met antistoffen. Dan ben ik niet verbaasd dat de test het goed doet. De moeilijkheid zit hem met name bij mensen die nauwelijks klachten hebben gehad."

Het lijkt erop dat mensen met milde klachten ook minder antistoffen produceren. "Soms zie je het helemaal niet, of moet je lang wachten tot de antistoffen er zijn. We zijn heel hard bezig om dat te onderzoeken."

Proefpersoon

Een van de proefpersonen van de immuniteitstest is Edwin Klaassen. Hij was één van de eerste Nederlanders die genas van het coronavirus, en zat begin maart ook al in een uitzending van Jinek. "Maar toen mocht ik niet in de studio komen omdat iedereen dacht dat ik nog besmettelijk was."

De sleutel om corona te bestrijden? Zo werkt groepsimmuniteit

02:47

Iemand die ernstig ziek werd en waarschijnlijk veel antistoffen heeft opgebouwd, is de Brabantse entertainer Joel Borelli (34). Hij deelde vanuit het ziekenhuis een heftige video met een zuurstofmasker op. In dezelfde uitzending van Jinek vertelt hij vooral last van eenzaamheid te hebben gehad.

"Mijn kinderen zag ik niet. Gelukkig kwam mijn vrouw iedere dag langs. Helemaal ingepakt. Iedereen die je ziet, is ingepakt. Je hebt heel weinig contact. Op een gegeven moment, de nacht van het filmpje, drukte ik op het belletje en zei tegen de verpleegkundige dat ik het niet meer zag zitten. Ik was somber."

Menselijkheid

De longarts kwam binnen en nam plaats naast Borelli aan het bed. "Ze legde haar hand op mijn wang, en vertelde mij dat ik hier doorheen moest", herinnert Borelli zich. "Geef het een plek en accepteer het. Dat beetje liefde, die menselijkheid, dat heeft mij toen heel erg goed gedaan. Dat zal ik niet meer vergeten."

Inmiddels is hij er weer bovenop, en voelt hij zich gezond. Alleen zijn conditie is nog niet op het oude niveau. "Ik heb behoorlijk wat moeten inleveren: ik ben negen kilo afgevallen. Toch is het wonderlijk hoe snel mijn lichaam bijna weer normaal functioneert."

Bekijk hier het fragment: