RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Bedrijven

Kabinet ontstemd over actie KLM om tijdelijke krachten te lozen

KLM-topman Pieter Elbers staat, geflankeerd door minister Wiebes van Economische Zaken, de pers te woord op 13 maart 2020. Beeld © ANP

Het kabinet vraagt vandaag opheldering aan het KLM-bestuur over hun beslissing om personeel met een tijdelijk contract te ontslaan. De Tweede Kamer is verontwaardigd over het besluit van de luchtvaartmaatschappij.

Het bedrijf verlengt geen tijdelijke contracten die aflopen in de periode van 21 april tot en met 30 juni, maakte vakbond Vereniging Nederlands Cabinepersoneel gisteren bekend. KLM bevestigt dat en zegt dat het bedrijf niet anders kan door de coronacrisis.

"We zetten alles op alles om kosten te reduceren en ons bedrijf door deze crisis heen te helpen", aldus KLM. Uiteindelijk wil het bedrijf 1500 à 2000 arbeidsplaatsen wegsnijden. Het niet verlengen van de tijdelijke contracten is onderdeel van dat plan.

Gedwongen ontslagen voorkomen

Door de tijdelijke contracten niet te verlengen, hoopt KLM gedwongen ontslagen te voorkomen. Gedwongen ontslag zou ook in strijd zijn met de overheidssteun die het bedrijf op dit moment krijgt. KLM heeft namelijk een beroep gedaan op die noodregeling, NOW genaamd.

Dankzij die regeling compenseert de overheid tot maximaal 90 procent van de loonsom van bedrijven die gedurende drie maanden tijd een omzetverlies van minimaal 20 procent hebben.

"Dat helpt, maar is niet voldoende om de enorme teruggang in omzet te compenseren", geeft KLM als argument voor het besluit om tijdelijke contracten niet te verlengen.

Er is simpelweg geen werk voor de mensen om wie het nu gaat: niet in de komende weken, maar ook op de langere termijn niet, aldus KLM. Het bedrijf verwacht dat het lang zal duren voor de luchtvaartsector is hersteld van de crisis.

Coronaregeling:
Lees ook:
Coronaregeling: 90% loon doorbetaald, ook pensioen en vakantie

Kabinet: 'Slecht signaal'

De beslissing van KLM zorgt voor chagrijn in het kabinet. Minister Wouter Koolmees (Sociale zaken en Werkgelegenheid, D66) noemde het in tv-programma Op1 een 'slecht signaal'. Hij vindt dat KLM een verplichting naar de samenleving heeft om banen te behouden. Premier Mark Rutte zei in de Kamer dat het kabinet vandaag contact opneemt met het bedrijf.

Een conflict met het kabinet zou qua timing bijna niet slechter kunnen. KLM vecht voor z'n voortbestaan en probeert uit alle macht te zorgen dat er geld blijft binnenkomen en tegelijkertijd de kosten te drukken.

Een oplossing zou een kapitaalinjectie van de staat zijn, hintte minister Wopke Hoekstra van Financiën eerder. Het ministerie en KLM zijn voortdurend met elkaar in gesprek over de situatie, maar Elbers wilde gisteren geen details delen.

Elbers:
Lees ook:
Elbers: 'Niet bezig met ontvlechting KLM en Air France'

Oppositie verontwaardigd

Oppositiepartijen roepen het kabinet op om in te grijpen. "Onacceptabel. Daar is de regeling waarmee KLM miljoenen krijgt niet voor bedoeld", aldus Jesse Klaver, fractievoorzitter van GroenLinks op Twitter.

En zijn collega-fractievoorzitter van de SP, Lilian Marijnissen herhaalt op Twitter een eerder voorstel van haar partijgenoot Mahir Alkaya. Als voorwaarde voor gebruik maken van NOW zouden bedrijven werknemers die voor 1 maart een (tijdelijk) contract hadden ook in dienst moeten houden, stelde hij voor.