Direct naar artikelinhoud
Inreisverbod

Trump: chaos op vliegvelden niet door inreisverbod, maar door computerstoring Delta

Protest op de luchthaven.

Niet het decreet van Donald Trump om inwoners uit zeven moslimlanden een inreisverbod op te leggen, maar een computerstoring bij de luchtvaartmaatschappij Delta Air Lines veroorzaakte afgelopen weekend veel problemen op vliegvelden. Dat heeft de Amerikaanse president gezegd op Twitter.

"Slechts 109 mensen van de 325.000 werden opgepakt en ondervraagd", aldus Trump. "Grote problemen op vliegvelden werden veroorzaakt door een computerstoring bij Delta, demonstranten en tranen van senator (Chuck) Schumer."

Twitter bericht wordt geladen...

De senator drong er zondag bij Trump op aan het 'verschrikkelijke' inreisverbod terug te draaien. Volgens hem wordt Amerika door de maatregel onveiliger in plaats van veiliger.

Twitter bericht wordt geladen...

Trump meldde verder op Twitter dat John Kelly, de minister van Binnenlandse Veiligheid, heeft gezegd dat de nieuwe maatregel juist "erg goed verloopt, met maar heel weinig problemen". "MAAK AMERIKA WEER VEILIG", eindigde Trump zijn boodschap.

Twitter bericht wordt geladen...

Chaos op luchthavens

De tweets zijn een reactie op het decreet dat Trump vrijdag tekende. Daarmee verbood hij met onmiddellijke ingang toegang over de landsgrenzen aan mensen met een paspoort uit Iran, Irak, Syrië, Soedan, Jemen, Libië en Somalië. Het doel is om de kans op terroristische aanslagen te verkleinen.

De maatregel leidde tot wereldwijde onrust en chaos. Reizigers werden vastgezet op Amerikaanse luchthavens, onder wie mensen met een verblijfsvergunning, een green card.

De stafchef in het Witte Huis Reince Priebus kwam gisteren al met een versoepeling van het inreisverbod. Dit zou toch niet gelden voor mensen met een verblijfsvergunning. Wel zou deze groep extra worden gescreend.

Twitter bericht wordt geladen...

Trump verdedigde de maatregel. Hij zei dat het decreet geen moslimverbod is. "Dit gaat niet over religie. Dit gaat over terreur en over hoe we ons land veilig houden." Trump wees op de tientallen andere moslimlanden waarvoor het verbod niet geldt. Ook herhaalde hij dat de maatregel negentig dagen duurt, tot er nieuw beleid is ingevoerd.

"Mijn beleid is gelijk aan dat van president Barack Obama in 2011, toen hij de visa voor vluchtelingen uit Irak voor zes maanden aan banden legde", aldus Trump gisteren in een verklaring. De zeven landen in kwestie werden eerder door de regering van Obama geïdentificeerd als bron van terrorisme, aldus Trump. Amerikaanse media merken op dat reisrestricties veel minder vergaand waren onder Obama.

'Mijn beleid is gelijk aan dat van president Barack Obama in 2011, toen hij de visa voor vluchtelingen uit Irak voor zes maanden aan banden legde'
Donald Trump

Juridisch niet mogelijk

In minstens vijf Amerikaanse staten besloten rechters dat het decreet van Trump niet kan worden opgelegd, maar het is onduidelijk wat de ambtenaren daarmee hebben gedaan. De rechters besloten vooral dat ongewenste reizigers niet mogen worden teruggestuurd, maar zeiden niet wat er dan wel moet gebeuren. De Britse overheid heeft laten weten dat Britten met een tweede nationaliteit uit een van de zeven landen zich geen zorgen hoeven te maken en dat de Amerikanen hen nog zullen binnenlaten.

Alle houders van een green card die de afgelopen dagen werden vastgehouden, zijn inmiddels vrij, aldus persbureau Reuters. Maar gisterenavond werden nog steeds tientallen mensen vastgehouden op vliegvelden in het hele land. Bij die luchthavens wordt flink gedemonstreerd, evenals bij het Witte Huis en in grote steden als Boston. Er zijn duizenden mensen de straat opgegaan uit protest tegen het inreisverbod.

Juridisch niet mogelijk

De Iraakse minister van Buitenlandse Zaken Ibrahim al-Jaafari zal vandaag of morgen een ontmoeting hebben met de Amerikaanse ambassadeur in Bagdad om zijn ongenoegen te uiten over het inreisverbod voor Irakezen.

Ook van landen waarvoor het inreisverbod niet geldt, kwam kritiek. Onder meer de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Britse premier Theresa May en de Canadese premier Justin Trudeau veroordeelden de maatregel.

Twitter bericht wordt geladen...