GGD: Extra testen pas vanaf volgende week beschikbaar

FLEVOLAND • Wo 1 april 2020 | 15:13 • Woensdag 1 april 2020 | 15:13

De GGD en de huisartsen in Flevoland zijn dinsdag massaal gebeld door mensen die getest willen worden op het coronavirus. De telefoontjes zijn volgens de GGD vermoedelijk het gevolg van de aankondiging door het kabinet dat vanaf volgende week ook mensen uit risicogroepen en zorgpersoneel dat buiten het ziekenhuis werkt op corona getest zullen worden.

De GGD wijst erop dat het nu nog geen zin heeft om contact op te nemen, omdat de extra tests nog niet voorhanden zijn. Het nieuwe beleid wordt volgens de GGD vanaf 6 april gefaseerd ingevoerd.

Meer patiënten getest
Onder de patiënten die straks in aanmerking komen voor een coronatest zijn bijvoorbeeld ouderen van boven de zeventig en mensen die chemotherapie ondergaan. Ook mensen met longaandoeningen, chronische hartaandoeningen, diabetes, hiv en mensen met een auto-immuunziekte moeten vaker worden getest, schrijven nieuwe richtlijnen voor. Zij raken sneller besmet of lopen meer gevaar erg ziek te worden als ze het virus oplopen.

Dinsdag maakte 'coronaminister' Hugo de Jonge bekend dat het aantal coronatests de komende weken zal worden verviervoudigd. De ongeveer 4000 tests die nu dagelijks worden uitgevoerd, moeten er binnen enkele weken 17.500 worden. In eerste instantie ging dat om zorgpersoneel, maar uiteindelijk zouden er ook meer tests voor mensen buiten de zorg beschikbaar moeten komen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel