Ondernemers van Nederland, leven jullie nog? Waarschijnlijk wel, anders kun je dit stukkie niet tot je nemen. Of jullie bedrijf nog leeft is sterk de vraag. Als we zo doorgaan verwacht ik dat zeker een kwart van de 700.000 bedrijven In Nederland het loodje zal leggen, nog afgezien van een groot deel van de 1 miljoen zzp'ers. Ondanks alle goede bedoelingen van de overheid. De volgens Rutte intelligente lockdown spaart levens uit, maar zal dodelijk zijn voor heel veel bedrijven. Ik vraag me af of dit echt zo intelligent is.

Veel kleine mkb'ers en zzp'ers hangen nu al met hun nagels aan het ravijn

Het kabinet heeft gisteren een uitstel van de lockdown tot 28 april bekendgemaakt. De meeste ondernemers zullen die datum wel halen, ook al hangen veel kleine mkb'ers en zzp'ers nu al met hun nagels aan het ravijn. De betaling van het vakantiegeld in mei, waardoor er die maand twee maandsalarissen moeten worden betaald zal voor veel mkb'ers de doodsteek zijn. Ze hebben dan sinds maart toen de ellende begon 4 maanden loon moeten betalen bij een hele lage of soms geen omzet. Die ondernemingen die de maand mei overleven maken grote kans uiteindelijk alsnog kopje onder te gaan. Als de sociale isolatie langer dan eind april duurt en pas ergens in de zomer eindigt begin je met een lege orderportefeuille terwijl je wel direct 100% van de kosten voor je kiezen krijgt. De overheidssteun houdt dan op, terwijl er pas eind van het jaar weer omzetherstel is. Hoe langer de bewegingsbeperkingen duren hoe minder mkb'ers overleven. Is dit het allemaal waard?

Het corona-virus kost vooral het leven van 70- en 80-plussers en dan met name mensen wiens gezondheid al slecht is. Bij 60-plussers die het krijgen is de overlevingskans 98%, bij 50-plussers zelfs 99%. Ik hoor de politici maar zeggen Volksgezondheid gaat boven economie, maar hoe lang kunnen ze dat vol houden? Twee jaar geleden hadden we een zware griepepidemie in Nederland. Die kostte 10.000 mensen het leven. Ik hoorde toen geen enkele politicus pleiten voor een lockdown. Nu lijken ze door een mediahype in totale paniek en stelt geen enkele politicus zich de vraag: hoe ver moet solidariteit gaan? Als er maar iemand iets zegt in de media in die richting wordt-ie neergesabeld door virologen of door moralistische presentatoren. Bij OP1 zag ik professor Ira Helsloot betogen dat de grote werkloosheid en de ongezondheid die dat tot gevolg heeft op termijn tot veel meer doden lijdt. Hij werd direct tot de orde geroepen door een virologe van het UMC en door presentatrice Fidan Ekiz, een moraalridder van het zuiverste water. En een hele slechte presentator maar dat terzijde.

In het kabinet en de Tweede Kamer is nauwelijks affiniteit met ondernemers aanwezig

Stel dat we in Nederland uitkomen op 20.000 corona-doden. Op 17 miljoen is dat 0,12%. Als ik de tv aanzet gaat het continu over die 0,12%. Over de misschien wel 200.000 bedrijven die kapotgaan en de mogelijk 500.000 extra werklozen veroorzaakt door de intelligente lockdown hoor ik niemand. Die 500.000 mensen vragen zich af of ze iedere maand de huur of de rente op hun hypotheek of de zorgpremie nog kunnen betalen. En hoe ze hun 1 miljoen kinderen moeten uitleggen dat er voorlopig geen geld is voor een schoolreisje of vakantie. Totdat papa of mama weer een baan gevonden heeft. Als ze die ooit nog vinden. Anderhalf miljoen Nederlanders zullen Rutte bijzonder dankbaar zijn voor de keuze voor de kwetsbaren. Het alternatief? Misschien moeten alleen alle 70-plussers in quarantaine in plaats van heel Nederland. Begrijp me goed. Ook mijn ouders en schoonmoeder zijn 80-plus en ik heb ze graag nog lang om me heen. Maar ik weet zeker dat ze het heel goed begrijpen dat we de economie niet op slot kunnen doen voor een lange periode. Ik vermoed dat zij zich meer bekommeren om het lot van het mkb dan onze politici.

In het kabinet en de Tweede Kamer is nauwelijks affiniteit met ondernemers aanwezig. De enige met een beetje ervaring in het bedrijfsleven is Mark Rutte met zijn 2 jaar op de afdeling Personeelszaken van Unilever. De rest komt uit de Haagse kaasstolp. Ondernemers kom in opstand. Laat je niet als makke lammetjes naar de slachtbank leiden. Als we ons nu niet roeren horen we eind april dat de lockdown wordt verlengd naar 1 juni. Enzovoorts, enzovoorts. Het MKB staat aan de rand van de afgrond. Laten we het tij keren nu het nog kan.

Robert De Boeck is oprichter en directeur van participatiemaatschappij Antea, en columnist bij Quote. Zijn geluid spreekt u wel aan? Sluit u dan bij ons aan, en lees zijn columns ook in ons maandblad.

Goed plan, ik word lid