Het RIVM wil weten hoe het staat met de groepsimmuniteit tegen corona in Nederland.
Volledig scherm
Het RIVM wil weten hoe het staat met de groepsimmuniteit tegen corona in Nederland. © Getty Images/iStockphoto

Duizenden mensen gevraagd om vingerprikje bloed: ‘De monsters stromen nu binnen’

UpdateZesduizend Nederlanders wordt de komende tijd gevraagd bloed af te geven om te kijken of ze afweerstoffen hebben tegen het coronavirus. Met dit onderzoek wil het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) achterhalen hoeveel mensen inmiddels beschermd zijn.

  1. Virus brengt moskeeën in grote financiële problemen: ‘Iedereen let nu op zijn centjes’
    PREMIUM

    Virus brengt moskeeën in grote financiële problemen: ‘Iedereen let nu op zijn centjes’

    Nederlandse moskeebestuurders zitten deze dagen letterlijk met de handen in het haar. Omdat de moskeeën dicht zijn, komt er nauwelijks meer geld binnen. De vaste lasten moeten ondertussen wel gewoon worden doorbetaald. Omdat gebedshuizen niet in aanmerking komen voor steun van de overheid, dreigen velen van hen in financiële problemen te komen. Vooral als ze dicht blijven tijdens de ramadan. ,,Dan kunnen we fluiten naar de donaties’’
  2. Hoe bang moeten we zijn om ernstig ziek te worden? ‘Een deel van onze gezondheid hebben we zelf in de hand’
    PREMIUM

    Hoe bang moeten we zijn om ernstig ziek te worden? ‘Een deel van onze gezondheid hebben we zelf in de hand’

    Het lijkt wel alsof we steeds zieker worden. Bijna zestig procent van de Nederlanders kampt met een chronische aandoening. Toch is er ook goed nieuws: steeds meer aandoeningen zijn beter te behandelen of zelfs te voorkomen. Daarnaast is er ook veel wat we zelf kunnen doen om het risico op ernstige ziektes te verkleinen. Een huisarts, kankeronderzoeker en immunoloog over hoe reëel het is om angstig te zijn.