RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Corona-update, stel je vraag

Waarom moet de hoogste piek op de ic nog komen, terwijl we nu al zoveel doen?

Ruim vier weken geleden kondigde premier Rutte aan dat er in Nederland geen handen meer geschud mogen worden. In de weken daarna werden de maatregelen flink opgeschroefd. Toch wordt verwacht dat de hoogste piek op de intensive care nog moet komen. Daarom stellen veel lezers ons de vraag: waarom blijft het aantal ic-opnames stijgen, terwijl we nu al zo veel doen?

Het aantal bedden op de intensive care dat bezet wordt door coronapatiënten, blijft maar stijgen. Op dit moment liggen er meer dan duizend mensen die besmet zijn met het coronavirus op de intensive care in verschillende ziekenhuizen. En de hoogste piek moet nog komen, denkt Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care.

Zo veel patiënten liggen op de intensive care:

Waarom stopt die piek niet? Waarom nemen de aantallen niet af? We werken immers al weken thuis, scholen zijn dicht en schudden elkaar al heel lang geen handen meer. 

'Als je ziek bent, hoef je niet gelijk naar ic'

Dat heeft vooral te maken met het feit dat mensen niet gelijk naar de intensive care moeten als ze besmet zijn geraakt met het coronavirus, laat het RIVM weten. "Ze zijn niet gelijk zo ernstig ziek", legt een woordvoerder uit. Dus als iemand twee weken geleden besmet is geraakt, toen de maatregelen pas net strenger waren geworden, kan het zijn dat iemand nu pas naar de intensive care moet. 

Gommers vult aan: "De meeste mensen gaan eerst naar een gewone afdeling, hebben daar steeds meer zuurstof nodig, gaan achteruit en we zien dat ze dan pas naar de intensive care gaan. En dus zit er een vertraging op. Belangrijk is dus dat wij op de intensive care pas veel later zien wat de effecten zijn van alle maatregelen."

Daarnaast is het zo dat iemand voor een langere tijd op de intensive care ligt dan eerder werd gedacht. Enkele dagen geleden werd nog rekening gehouden met het 'meest positieve scenario', waarbij een coronapatiënt gemiddeld tien dagen op de intensive care ligt. Nu gaat het RIVM uit van 23 dagen.

Gemiddeld drie weken op ic

"Dat zijn dus gemiddeld zo'n drie weken", zegt een woordvoerder van het RIVM. "En daardoor wordt de intensive care voller en voller, omdat de eerste mensen die besmet raakten er nog steeds liggen. En er blijven dus mensen bijkomen."

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update

Samen met een aantal experts proberen we jullie vragen elke dag te beantwoorden. Via onderstaand formulier kun je je vraag stellen. Zie je geen formulier om een vraag in te sturen? Stel je vraag dan via onze Facebookpagina.