Luister naar

Chinese criticus noemde president Xi Jinping ‘clown’. Nu is hij vermist en hij is de enige niet

Achtergrond
Waar is Ren Zhiqiang? Dat vragen vrienden van de bekende Chinese criticus zich af. Ren, die de Communistische Partij meerdere keren op de vingers heeft getikt, zou zijn verdwenen nadat hij president Xi Jinping had uitgemaakt voor ‘clown’. En hij is de enige niet. Sinds de uitbraak van het coronavirus zijn meer invloedrijke mensen in China vermist geraakt.
Ruth van der Kolk Ruth van der Kolk
dinsdag 17 maart 2020 om 03:00 aangepast 11:51
Zakenman en criticus Ren Zhiqiang vindt dat 'Peking te koop loopt met zijn succes', terwijl 'China de uitbraak van het coronavirus onder de pet hield'.
Zakenman en criticus Ren Zhiqiang vindt dat 'Peking te koop loopt met zijn succes', terwijl 'China de uitbraak van het coronavirus onder de pet hield'. beeld epa / Yun Yue

Peking

‘Ik zag daar geen keizer staan die zijn “nieuwe kleren” showde, maar een uitgeklede clown die erop stond keizer te blijven’, zo citeert China Digital Times, een krant die is gevestigd in Amerika, uit het opiniestuk van de 69-jarige Ren Zhiqiang. De Chinese criticus uit daarin zijn ongenoegen over president Xi Jinping, die afgelopen maand een toespraak heeft gehouden over de inspanningen van de overheid om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat Chinese autoriteiten de uitbraak eerst onder de pet hielden, vindt Ren niet juist. Volgens de South China Morning Post  is de man het ook niet eens met ‘de manier waarop Peking nu te koop zou lopen met zijn succes en de groeiende macht van Xi’.

Kort nadat zijn artikel viral ging, verdween Ren en is zijn opiniestuk offline gehaald. Hoewel niet zeker is of zijn verdwijning te maken heeft met zijn artikel, zijn vooraanstaande Chinese vrienden uit het netwerk van Ren er bang voor. Hij zou sinds donderdagavond geen contact meer hebben opgenomen, vertelden ze aan persbureau Reuters.

verspilling

De man staat ook wel bekend als ‘Ren de Grote Kanon’, vanwege zijn kritische opmerkingen richting de regering. Tot 2013 was hij lid van een politiek adviesorgaan dat bestaat uit voorgeselecteerde leden van de Communistische Partij. In 2016 ging Ren publiekelijk in discussie met Xi, toen de president zei dat ‘staatsmedia op een lijn moesten liggen met de partij’. Ren postte daarna een bericht op het Chinese platform Weibo: ‘Wanneer verandert de volksregering in de partijregering? Verspil het geld van de belastingbetaler niet aan dingen waaraan ze niets hebben.’

Dit bericht werd direct verwijderd en zijn Weibo-account (dat 37 miljoen volgers telde) geblokkeerd. Daarnaast werd Ren een jaar lang in de gaten gehouden door de partij, omdat zijn posts op sociale media ‘herhaaldelijk in strijd waren met het regeringsbeleid’. Van die maatregelen trok de man zich niets aan. Ren gaf de regering zelfs opnieuw een veeg uit de pan, door het Chinese regeringsbeleid te vergelijken met dat van Noord-Korea. Het toezicht werd met enkele jaren verlengd.

minibus met lijken

Vorige maand verdwenen ook Fang Bin en Chen Qiushi, twee burgerjournalisten uit de Chinese miljoenenstad Wuhan, die ‘de waarheid over de virusuitbraak’ wilden laten zien vanuit het epicentrum van de uitbraak in China. Ze postten video’s, foto’s en verhalen uit Wuhan, terwijl de stad volledig in quarantaine was. Hun videokanalen werden duizenden keren bekeken. Maar sinds kort wordt er niets meer geüpload.

Zakenman Fang liet in zijn eerste video, die eind januari verscheen, de stad zien terwijl hij rondreed. Begin februari filmde hij een minibusje bij een ziekenhuis in Wuhan, waarin acht lijken waren gestopt. Fang zei toen dat de politie diezelfde nacht nog bij hem op de stoep stond en hem had ondervraagd over de video’s. De burgerjournalist kwam er toen met een waarschuwing van af.

Chen is voormalig advocaat. Eerder deed hij op activistische wijze verslag van de protesten in Hongkong, tot ongenoegen van de Chinese regering. Zijn socialemediakanalen werden verwijderd. In oktober lanceerde hij een YouTube-account, waarop honderdduizenden volgers konden zien hoe hij ziekenhuizen in Wuhan bezocht en sprak met patiënten. Vlak voor zijn verdwijning zei hij tegen de BBC ‘dat het onzeker was’ hoe lang hij ermee kon doorgaan. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
'Alleen ja betekent ja' staat op een protestbord tijdens een stille mars in Polen na de dood van Lizaveta Hertsen. De vrouw stierf in het ziekenhuis nadat ze op gruwelijke wijze was verkracht.

EU akkoord over 'vrouwenwet' die geweld moet tegengaan - maar verkrachting ontbreekt. 'Gemiste kans'

Na twee jaar getouwtrek is het woensdag zover: het Europees Parlement stemt in met een wet die geweld tegen vrouwen moet tegengaan. Toch is er teleurstelling, want ‘verkrachting’ werd uit de tekst geschrapt.

Ook honderdduizenden Amerikaanse granaten voor Oekraïne kunnen de oorlog alleen niet beëindigen. Daarvoor moet ondanks Russische blokkades worden geïnvesteerd in vredesdiplomatie.

Wie vrede wil bereiken, moet niet alleen investeren in wapens maar ook in vredesdiplomatie

Méér wapens is wereldwijd het antwoord op de toenemende onveiligheid. Maar wapens alleen brengen geen vrede. Het is nu de tijd om na te denken en voor te bereiden op wat nu ondenkbaar lijkt - spreken over vrede.

Antony Blinken komt dinsdag aan op Andrews Air Force Base voor zijn vlucht naar Peking.

Blinken reist met dreigende taal af naar China, Beijing lijkt niet onder de indruk

Als de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken vandaag aan zijn driedaagse bezoek aan China begint, staat hem een bitse confrontatie te wachten.

Bosbrand op het Griekse eiland Rhodos in juli 2023.

Jaar vol klimaatrampen in Europa

Voor Europa was 2023 een jaar vol klimaatrampspoed. Europeanen werden meer dan ooit geteisterd door 'extreme hittestress', in het verdroogde Griekenland woedde de grootste bosbrand die de EU ooit meemaakte en zo'n 1,6 miljoen mensen kregen te maken met overstromingen.

Volgens de onderzoekers heeft UNRWA ‘robuuste procedures’ om het VN-principe van neutraliteit te waarborgen.

Israël heeft volgens onderzoek geen bewijs geleverd dat UNRWA-personeel behoort tot Hamas

Israël heeft tot nu toe geen ondersteunend bewijs geleverd dat medewerkers van de VN-hulporganisatie UNRWA behoren tot Hamas en andere Palestijnse strijdgroepen. Tot deze conclusie komt een onafhankelijk onderzoek.

Vooral de invasie van Oekraïne door Poetin - hier in de cockpit van een TU 160-M strategische bommenwerper - heeft tot een nieuwe  wapenwedloop geleid.

De militaire uitgaven zijn wereldwijd op een absolute recordhoogte en stijgen ongekend snel

Wereldwijd zijn de militaire uitgaven gestegen naar een absolute recordhoogte van 2.294 miljard euro. Niet alleen in Europa en het Midden-Oosten, maar in alle regio’s namen de uitgaven toe.