De Italiaanse vlag bij een gebouw in Genoa.
Volledig scherm
De Italiaanse vlag bij een gebouw in Genoa. © EPA

Italië hangt massaal de vlag halfstok en houdt minuut stilte voor coronadoden

fotoserieIn heel Italië zijn vandaag vlaggen halfstok gehangen om stil te staan bij de slachtoffers van het coronavirus. Het is een initiatief van de burgemeesters van het land. In veel plaatsen is op het middaguur een minuut stilte in acht genomen.

  1. Het grootste oorlogsarchief wordt openbaar, dat ligt zwaar op de maag: 'Dit is heel gevoelig materiaal’
    PREMIUM

    Het grootste oorlogsar­chief wordt openbaar, dat ligt zwaar op de maag: 'Dit is heel gevoelig materiaal’

    Wie heulde met de Duitsers, wie verraadde wie, wiens voorouders waren lid van de NSB? Dat kan iedereen straks opzoeken in 485.000 dossiers van verdachte ‘foute Nederlanders’. De meeste Nederlanders juichen toe dat het grootste en meest beladen oorlogsarchief openbaar en online wordt gezet, blijkt uit een enquête. Maar het ligt ook zwaar op de maag. Worden trauma’s opgerakeld, familiegeheimen onthuld en nazaten aan de schandpaal genageld?
  2. Ruim 100 arrestaties na XR-demonstratie op de A10, circa 30 zitten nog vast
    update/met video

    Ruim 100 arresta­ties na XR-demonstra­tie op de A10, circa 30 zitten nog vast

    De politie heeft ruim honderd mensen opgepakt tijdens de demonstratie van Extinction Rebellion (XR) zaterdagmiddag in Amsterdam. Volgens een woordvoerster van de politie zijn zo’n negentig demonstranten direct weer heengezonden. Enkele tientallen mensen moeten langer in de cel blijven. Zij worden verdacht van het opzettelijk veroorzaken van gevaar op de snelweg. Een precies aantal kan de woordvoerster niet geven, maar het zou gaan om ‘om en nabij de dertig mensen’.
    Amsterdam