Direct naar artikelinhoud
LiveblogCoronacrisis in het buitenland

Live - Het aantal infecties in Duitsland stijgt met sprongen

Milaan wordt schoongemaakt .Beeld REUTERS

In dit liveblog houden we de ontwikkelingen rond het coronavirus in Nederland bij. Lees hier het liveblog van maandag terug. Download de gratis app van Trouw en krijg als eerste een bericht bij belangrijke updates. Of blijf op de hoogte middels onze nieuwsbrief, waarop u zich hieronder kunt abonneren. Voor veelgestelde vragen en achtergronden kunt u terecht op Trouw.nl/corona.

Live

  1. Coronavirus bedreigt de bemanning van Amerikaans vliegdekschip

    De commandant van het nucleaire vliegdekschip Theodore Roosevelt heeft het Pentagon in een noodkreet laten weten dat het coronavirus zich ongecontroleerd onder zijn bemanning verspreidt en vraagt onmiddellijke hulp om hen in quarantaine te plaatsen.

    Commandant Brett Crozier schreef in een brief dat ze de verspreiding van het virus via de 4000 bemanningsleden niet hebben kunnen tegenhouden. De situatie aan boord is nijpend. Het marineschip ligt aangemeerd in Guam, een Amerikaans territorium in de Grote Oceaan. "We zijn niet in oorlog. Zeelieden hoeven niet te sterven", schreef Crozier volgens de San Francisco Chronicle, die een kopie van de brief publiceerde. 

  2. Aantal infecties Duitsland stijgt met sprongen, Slowakije meldt de eerste dode

    Het aantal coronabesmettingen in Duitsland heeft de 67.000 overschreden. Een etmaal eerder waren het er zo'n 6000 minder. Dat meldt het Duitse persbureau DPA na een eigen telling, op basis van cijfers van de deelstaten. Tot nu toe bezweken er ruim 700 mensen aan het virus.

    Een van de brandhaarden blijft de aan Nederland grenzende deelstaat Noordrijn-Westfalen met ruim 15.250 genoteerde gevallen en 148 doden. Per 100.000 inwoners kent Hamburg de meeste infecties.

    Slowakije registreerde dinsdag zijn eerste dode als gevolg van het coronavirus, volgens gegevens van het Nationale Gezondheidscentrum. Slowakije had dinsdag 363 bevestigde gevallen van de coronusvirusinfectie.

  3. Dodental Frankrijk stijgt verder met recordaantal in een etmaal

     In Frankrijk is het aantal doden door het coronavirus het afgelopen etmaal gestegen met 499. Dat is een record. Inmiddels zijn ruim 3500 mensen in een ziekenhuis aan het virus bezweken, melden de autoriteiten.

    Het aantal bevestigde besmettingen liep op van ruim 44.500 naar meer dan 52.000. Van de 22.757 geïnfecteerden die zijn opgenomen krijgen er bijna 5600 intensieve zorg, ruim 450 meer dan 24 uur geleden.

    In het Franse dodental zijn geen sterfgevallen thuis of in een verzorgingstehuis opgenomen.

  4. Italië meldt weer meer dan 800 doden, Lombardije biedt sprankje hoop

    In Italië is het dodental als gevolg van het coronavirus met 837 nieuw gemelde sterfgevallen opgelopen naar 12.428. Het aantal gemelde patiënten is nu bijna 106.000, een toename van iets meer dan vierduizend.

    De toenames van zowel het dodenaantal als het aantal patiënten verschilt niet veel met maandag. Wel opvallend was dat het aantal in de zwaarst getroffen regio Lombardije veel minder groot was. Ook waren er voor de derde dag op rij minder besmettingen. Er kwamen zes plekken vrij op ic’s in de regio.

    Italië hield vandaag een minuut stilte voor de slachtoffers. Ook hingen vlaggen halfstok. De beperkende maatregelen blijven hoogstwaarschijnlijk tot zeker begin mei van kracht. 

  5. New York meldt wederom flinke stijging aantal doden

    In New York is het dodental als gevolg van het coronavirus wederom flink gestegen. Er zijn nu 1550 doden gemeld, een stijging van 27 procent ten opzichte van maandag. Het aantal patiënten is nu tot boven de 75.000 gestegen, meldde gouverneur van de staat New York Andrew Cuomo. Onder hen ook de broer van Cuomo, die presentator is bij CNN.

    New York is de absolute besmettingshaard in Amerika. “Het virus is gevaarlijker dan we dachten”, zei Cuomo. “We zijn nog steeds op weg naar de top van de berg. Daar wacht ons het zwaarste gevecht.”

    De Verenigde Staten tellen inmiddels meer coronadoden dan China, waar de corona-uitbraak eind vorig jaar begon. Met bijna 3400 geregistreerde sterfgevallen gaat het ook om meer slachtoffers dan er vielen bij de aanslagen op 11 september 2001.

  6. Rusland gaat meer en meer op slot en dat treft minstens 100 miljoen mensen

    Rusland heeft de lockdown-maatregelen om de uitbraak van het coronavirus in te dammen sterk uitgebreid. Van de 85 regio's van het grootste land ter wereld hebben tot nu toe meer dan 50 een lockdown ingevoerd. Daartoe valt ook de oostelijke regio Primorski Krai, grenzend aan China.  De maatregelen zullen volgens een telling van persbureau AFP ten minste 100 miljoen mensen treffen, en naar verwachting zullen meer regio's dit voorbeeld volgen. Moskou ging maandag dicht.

    President Vladimir Poetin blijkt de hand van een dokter te hebben geschud die nu positief heeft getest op het virus. Volgens het Kremlin is er met Poetin zelf 'niets aan de hand'.

  7. Langzaam gaat Wuhan weer open: ‘Nu president Xi hier is geweest, zijn mijn zorgen weg’

    Studente theaterwetenschappen Liu Jian Jian (25) woont met haar ouders in Wuhan, de miljoenenstad waar het nieuwe coronavirus voor het eerst opdook. Langzaam gaat het voormalig epicentrum van de epidemie weer open. “Ik wil niet naar plekken waar het druk kan zijn." Lees hier een reportage. 

      

  8. Brits dodental gestegen naar 1808, onder wie persoon van negentien

    In het Verenigd Koninkrijk zijn het afgelopen etmaal nog eens 393 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus, wat het totaal aantal doden daar op 1808 brengt.

    De meeste slachtoffers zijn in Engeland. Het dodental steeg daar met 29 procent naar in totaal 1651, onder wie één persoon van negentien jaar zonder verdere gezondheidsproblemen, aldus de National Health Service (NHS).

  9. Polen kende 'Nederlandse toestanden' en scherpt maatregelen verder aan

    Het Poolse kabinet scherpt de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus verder aan. Het openbare leven wordt verder ingeperkt, parken en hotels moeten sluiten. Het leger wordt ingezet om mensen van straat te houden. Minderjarigen mogen niet meer zonder een volwassene de straat op.

    De maatregelen zijn net als eerder in Nederland ingegeven door het goede weer. Afgelopen weekeinde gingen veel Polen naar parken en stranden om te genieten van het voorjaarsweer.

    "We willen koste wat het kost vermijden dat we hetzelfde lot ondergaan als onze vrienden in West-Europa. We willen de golf van infecties afvlakken om situaties te voorkomen zoals in Spanje en Italië", aldus premier Mateusz Morawiecki.

  10. Nederland is boksbal voor Zuid-Europese woede

    Italië en Spanje zijn diep ontgoocheld over het ‘bekrompen nationaal egoïsme’ van Nederland. Oude wonden barsten open. Want terwijl elk Europees land zijn eigen, medische overlevingsstrijd voert met het coronavirus, voert de Europese Unie op politiek niveau ook een strijd op leven en dood. 

    De woede komt voornamelijk door een starre houding van CDA-minister van financiën Wopke Hoekstra. Hoe dat zit? Lees hier verder.  Van enig lijmwerk is momenteel wel sprake. Hoekstra zei in zijn wekelijkse gesprek met RTL Z dat Nederland 'te weinig empathie' heeft getoond naar landen in Zuid-Europa. Het kabinet is er "onvoldoende in geslaagd" aan te geven waar het wel toe bereid was in Europees verband, aldus de minister.

  11. Grootse stad van Afrika in 'lockdown'

    Nigeria neemt maatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen en dat betekent dat ook niemand in de grootste stad van Afrika zeker twee weken de deur niet meer uit mag. Lagos, waar meer dan twintig miljoen mensen wonen, maakte daarom dinsdagmorgen een ongewone situatie mee: er stonden geen lange files in de starten. Op strategische punten werden auto’s en passerende mensen gecontroleerd.

    Veel mensen wonen in armoede in de buitenwijken van de stad, waar vaak geen elektriciteit is. Aan eten is nu al amper te kopen, blijkt uit deze reportage. Openbaar vervoer is stilgelegd. Volgens het stadsbestuur moet er voedsel komen voor 1,2 miljoen mensen in nood, die hun huis niet uit kunnen. Ook de Nigeriaanse hoofdstad Abuja is in lockdown. Er zijn nog weinig besmette patiënten in het land gemeld: 135. Tot op heden zijn twee mensen overleden.

  12. Frankrijk geeft miljarden euro's uit voor miljoenen mondkapjes

    De Franse regering trekt miljarden euro's uit om de productie van mondkapjes en beademingsapparatuur in eigen land snel van de grond te krijgen. President Emmanuel Macron ontvouwde dinsdag plannen ter waarde van zeker 4 miljard euro.

    Het is volgens Macron de bedoeling dat Frankrijk binnen enkele weken een miljoen mondmaskers per dag produceert. Eind april moet het productieniveau vervolgens op vijftien miljoen maskers per week liggen. De voorraad beschermende kapjes is volgens Macron nu te klein. Frankrijk heeft bovendien met China afgesproken dat miljoenen mondkapjes naar Frankrijk worden gestuurd.

  13. Een ramp dreigt als het virus toeslaat in het grootste vluchtelingenkamp ter wereld

    Ze wonen dicht op elkaar, gebruiken dagelijks dezelfde sanitaire voorzieningen en ze zijn met honderdduizenden. Hulpverleners houden hun hart vast nu de Rohingya-moslims in de vluchtelingenkampen in het zuidoosten van Bangladesh worden bedreigd door het nieuwe coronavirus. "Dit wordt een grote storm voor mensen die reeds een genocide hebben doorgemaakt." Lees hier een reportage.

  14. Indonesië laat geen buitenlanders mee toe

    Indonesië laat binnenkort geen buitenlanders meer toe, ook niet op doorreis, om de verspreiding van coronavirus in te dammen. Dat meldde president Joko Widodo dinsdag, zonder te melden wanneer de maatregel van kracht wordt.

    Indonesië is een geliefde vakantiebestemming. Het Nederlandse ministerie van buitenlandse zaken heeft naar eigen zeggen 2 april een extra repatriëringsvlucht geregeld van Bali naar Amsterdam voor gestrande Nederlanders.

    President Widodo heeft wegens het virus een medische noodtoestand uitgeroepen en zet 22,7 miljard euro extra opzij om de omvang van de gevolgen van het virus te beperken. De regering wil ook 30.000 van de circa 270.000 gevangenen vervroegd vrijlaten.

    Indonesië heeft meer dan 1500 besmettingen geconstateerd. 136 coronapatiënten zijn tot dusver overleden. 

  15. IKEA begonnen met produceren van mondkapjes

    Woonwarenhuis IKEA is dinsdag begonnen met de productie van beschermende uitrusting voor zorgpersoneel in ziekenhuizen, zoals schorten en mondkapjes. Daarmee wil het van huis uit Zweedse concern bijdragen aan de strijd tegen het coronavirus. Dat meldde de keten in toelichting op de effecten van de coronapandemie tegen persbureau Reuters.

    In verschillende landen, waaronder in Nederland, zijn de IKEA-filialen gesloten. In veel landen is het daarmee alleen mogelijk om online bestellingen te plaatsten. Nu veel mensen thuis werken merkt 's werelds grootste meubelmerk vooral een stijgende vraag naar kantoormeubelen.

  16. Weer recordaantal doden in Spanje

    Het aantal mensen dat in Spanje in 24 uur is bezweken aan de gevolgen van besmetting met het coronavirus, is dinsdag met 849 sterfgevallen het hoogste sinds het virus in het land opdook. Tot nu toe was zondag met 838 sterfgevallen de dodelijkste dag. 

    Inmiddels zijn er in totaal bijna 8200 mensen overleden aan de gevolgen van het virus. n de afgelopen 24 uur zijn er ongeveer 9000 besmettingen bijgekomen. Daarmee telt het land nu 94.417 vastgestelde besmettingsgevallen met het virus dat er 30 januari voor het eerst is geconstateerd. 

    Spanje is na Amerika en Italië het zwaarst getroffen land. In meer dan de helft van de zeventien regio's zijn de bedden op de ic's vol. Bovendien zijn zeker tienduizend mensen in de zorg besmet met het virus, omdat zij op een onveilige manier patiënten hebben geholpen.

  17. Twaalfjarig meisje overlijdt in België aan coronavirus

    Zeer emotioneel vertelden Belgische virologen dinsdag dat een twaalfjarig meisje is overleden als gevolg van het coronavirus. De toestand van het meisje ging plotseling hard achteruit na drie dagen koorts. "We willen onze diepe steun betuigen", zei viroloog Steven Van Gucht, die een persconferentie moest overnemen omdat zijn collega Emmanuel André te emotioneel was. "Waarom het soms misloopt, weten we niet. Dit moet van geval per geval onderzocht worden."

    Volgens viroloog Steven Van Gucht is het overlijden van het jonge meisje 'uitzonderlijk'.  Het aantal overleden coronapatiënten in België is opgelopen tot 705. De afgelopen 24 uur zijn 98 mensen overleden, maar er kwamen daarnaast nog 94 meldingen binnen "met terugwerkende kracht". Daardoor is het aantal in een klap van 513 opgelopen tot 705.

    Er zijn 485 nieuwe patiënten opgenomen, waardoor er nu 4.920 mensen in het ziekenhuis liggen. Van hen liggen er 1.021 op de intensive care.

  18. Europa levert medische goederen aan Iran

    Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië hebben medische goederen aan Iran geleverd via een speciaal betalingssysteem dat is opgezet om Amerikaanse sancties tegen Iran te omzeilen, het handelskanaal Instex (Instrument for Supporting Trade Exchanges). De Duitse regering heeft laten weten dat het voor het eerst is dat Instex voor een transactie met Iran is gebruikt en er hopelijk meer transacties volgen.

    De Verenigde Staten hebben zich in 2018 teruggetrokken uit internationale akkoorden die in 2015 met Iran over het inperken van Iraanse nucleaire projecten zijn gemaakt. In ruil voor het opgeven van zijn nucleaire ambities zou Iran uit zijn economisch isolement worden gehaald. Maar de VS hebben sancties tegen het land weer verscherpt en dreigen ondernemingen die met Iran handeldrijven met zware strafmaatregelen.

    Iran is zwaar getroffen door het coronavirus. Mede door de Amerikaanse sancties die van lang voor 2015 stammen, is de gezondheidszorg erg zwak. Iran heeft circa 42.000 besmettingen vastgesteld en zeker 2700 mensen zijn er aan het virus bezweken.

  19. Populaire app Houseparty ontkent hacks, looft beloning uit

    De app Houseparty, die de laatste weken erg populair is nu veel mensen binnen moeten blijven, ontkent dat hackers gebruik kunnen maken van het programma. Houseparty zegt dat er sprake is van een "betaalde lastercampagne". Daarom loven de makers van de app een beloning van 1 miljoen dollar (900.000 euro) uit voor mensen die bewijs hebben voor zo'n campagne.

    Meerdere gebruikers zeiden op sociale media dat ze door Houseparty ineens geen toegang meer hadden tot Netflix, Spotify en internetbankieren. Houseparty laat in een reactie weten: "Alle accounts zijn veilig. De dienst is beveiligd, is nooit gekraakt en verzamelt geen wachtwoorden voor andere diensten."

    Gebruikers van Houseparty kunnen met acht mensen tegelijk beeldbellen in een groep en daar spelletjes met elkaar spelen. Daarnaast kunnen gebruikers elkaar facemails (videoboodschappen) sturen. In de afgelopen weken heeft Houseparty er wereldwijd miljoenen gebruikers bij gekregen. Ook in Nederland wordt de app veel gebruikt. Houseparty is sinds vorig jaar in handen van Epic Games, de maker van de game Fortnite.

  20. Indiase artsen beschermen zich met regenjassen en motorhelmen

    Vanwege de grote tekorten aan beschermende materialen in India zien sommige artsen geen andere optie dan regenjassen of motorhelmen te gebruiken om zich te beschermen tegen het coronavirus. Er worden extra materialen vanuit China en Zuid-Korea geïmporteerd, maar de vrees is dat dat niet genoeg is voor het al zwakke Indiase zorgsysteem.

    Sommige artsen willen niet werken als zij zichzelf niet voldoende kunnen beschermen. Zorgverleners hebben inmiddels zelf maar geld ingelegd voor de aanschaf van beschermingsmiddelen, omgerekend zo'n 14 euro per persoon.

    De medische sector in India staat al jaren onder druk door te weinig geld. Een hoge ambtenaar van de federale overheid ziet de situatie somber in: "We kunnen alleen maar bidden, want op onze gezondheidszorg hoeven we niet te vertrouwen."

  21. Mondkapjes verplicht in Duitse stad Jena

    Inwoners van de Duitse stad Jena moeten verplicht een mondkapje dragen als ze naar winkels gaan, gebruikmaken van het openbaar vervoer of openbare gebouwen betreden. De maatregel gaat volgens de krant Bild komende week in.

    Het stadsbestuur neemt de maatregel om personeel in publieke diensten beter te beschermen. "Naast mondkapjes mogen ook doeken of sjaals gebruikt worden. Deze moeten wel mond en neus bedekken", aldus een woordvoerder van de gemeente.

    Voor verpleegkundigen, artsen en ov-personeel heeft de stad mondkapjes geregeld. Om de rest van de bevolking te beschermen, krijgen mensen het dringende verzoek zelf mondkapjes te naaien. "Ieder masker is beter dan geen masker."

  22. Een ramp dreigt als het virus toeslaat in het grootste vluchtelingenkamp ter wereld

    Ze wonen dicht op elkaar, gebruiken dagelijks dezelfde sanitaire voorzieningen en ze zijn met honderdduizenden. Hulpverleners houden hun hart vast nu de Rohingya-moslims in de vluchtelingenkampen in het zuidoosten van Bangladesh worden bedreigd door het nieuwe coronavirus. “Dit wordt een grote storm voor mensen die reeds een genocide hebben doorgemaakt”, zegt de Myanmarese mensenrechtenactivist Tun Khin. Lees hier meer. 

  23. Amerikaanse staten botsen met Trump en met elkaar over corona-aanpak

    Als het gaat om de aanpak van de coronacrisis kijken Amerikaanse staten vooral naar elkaar en naar de gouverneurs. Zij hebben op dit vlak meer bevoegdheden dan de federale overheid. Bovendien komen uit het Witte Huis steeds tegenstrijdige boodschappen. Lees het hele artikel van onze correspondent Bas den Hond hier.  

  24. Coronabeperkingen in Italië mogelijk verlengd tot 4 mei

    Italianen moeten waarschijnlijk langer thuis in afzondering zitten in een poging de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Volgens de krant La Stampa worden de beperkingen van de regering mogelijk pas vanaf 4 mei stapsgewijs afgebouwd. Het opstarten van grote industriële bedrijven mag mogelijk al eerder, meldt de krant op basis van bronnen.

    Premier Guiseppe Conte blijft vasthouden aan de koers van een stapsgewijze heropening van het land. Dat kan echter alleen gebeuren als wetenschappers aangeven dat het ook echt kan.

  25. Bijna 62.000 besmettingen vastgesteld in Duitsland

    In Duitsland zijn volgens de laatste cijfers bijna 62.000 besmettingen met het coronavirus vastgesteld. In 24 uur zijn er 4615 patiënten bij gekomen. 128 patiënten zijn in een etmaal aan het virus bezweken. Daarmee zijn in Duitsland nu 583 mensen aan de gevolgen van het virus overleden.

  26. Roemenië isoleert stad met een kwart van de coronagevallen

    De Roemeense regering heeft de noordelijke stad Suceava en omliggende dorpen afgesloten om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Meer dan een kwart van alle besmettingen in Roemenië is vastgesteld in of rond de stad, die 350 kilometer ten noorden van Boekarest ligt.

    Het Oost-Europese land heeft tot dusver meer dan 2100 besmettingen geregistreerd en 65 patiënten zijn aan de gevolgen van het virus overleden. Een derde van de sterfgevallen was in Suceava. De isolatie geldt in eerste instantie tot half april.

  27. Quarantaine in Panama op basis van geslacht

    In Panama mogen burgers alleen nog op basis van geslacht op gezette tijden naar buiten. Vanaf woensdag mogen mannen in het land alleen nog op dinsdagen, donderdagen en zaterdagen de straat op voor belangrijke taken als boodschappen of een bezoek aan de apotheek. Panamese vrouwen mogen dat op de andere doordeweekse dagen. Op zondag is het niet toegestaan naar buiten te gaan.

    De maatregel duurt vijftien dagen voor alle inwoners van het land en is voor 'niets meer bedoeld dan uw leven te redden', zei veiligheidsminister Juan Pino tijdens een persconferentie.

    In Panama zijn 1075 gevallen van het coronavirus bekend. 27 patiënten zijn tot nu toe overleden. Afgelopen week zijn 2000 mensen vastgezet voor het niet opvolgen van de quarantaineregels, zei minister Pino.

  28. Aantal Chinese besmettingen stijgt weer

    Het aantal nieuwe coronabesmettingen in China is voor het eerst in vier dagen weer hoger dan de dag ervoor. In 24 uur tijd werden bij 48 mensen het virus vastgesteld, 17 meer dan een dag eerder. Het gaat in alle gevallen om mensen die in het buitenland besmet zijn geraakt. Het aantal binnenlandse besmettingen is volgens Peking fors teruggelopen. 

  29. Tenniscomplex US Open wordt ziekenhuis

    Een deel van het tenniscomplex Flushing Meadows in New York, waar jaarlijks de US Open wordt gehouden, zal als ziekenhuis worden ingericht. Het Billie Jean King complex zal gedurende de coronacrisis plaats bieden aan 350 ziekenhuisbedden, zo heeft de Amerikaanse tennisfederatie (USTA) bekend gemaakt.

    Chris Widmaier, woordvoerder van de USTA en tevens eigenaar van het tenniscentrum, vertelde Reuters dat de verbouwing van de indoor hal dinsdag zou beginnen. New York is met al meer dan duizend doden hard getroffen door het coronavirus. Nu de professionele sportwereld door de pandemie ook voor onbepaalde tijd tot stilstand is gedwongen, wil Widmaier graag iets terugdoen voor de stad.

    ,,We zijn hier om te helpen, daar bestaat geen twijfel over'', zei Widmaier. ,,New York is ons thuis, we zitten hier allemaal samen in.''

    In het complex zullen naar alle waarschijnlijkheid patiënten worden opgenomen die door de enorme toestroom van alle coronagevallen geen plek meer hebben in reguliere ziekenhuizen.

    New York is ook begonnen met de bouw van een veldhospitaal met 68 bedden in Central Park.

  30. Airbnb schiet verhuurders te hulp

    Woningverhuurbedrijf Airbnb trekt 250 miljoen dollar (226 miljoen euro) uit om verhuurders die minder inkomsten hebben vanwege de coronacrisis te helpen. Dat heeft de topman van het bedrijf maandag (lokale tijd) bekendgemaakt.

    Het bedrijf werd flink bekritiseerd door huurders en verhuurders over de vergoedingen voor annuleringen vanwege de uitbraak van het coronavirus. Het bedrijf weigerde tot 11 maart geld terug te geven als om deze reden een boeking werd afgezegd.

    Veel verhuurders wilden dat Airbnb meer zou vergoeden. Nu gaat het bedrijf 25 procent van de normaal te verwachten inkomsten compenseren. Verhuurders in de Verenigde Staten kunnen zich ook aanmelden voor overheidssteun.

  31. VS sturen hulpmiddelen naar Italië

    De Verenigde Staten gaan voor ongeveer 100 miljoen dollar aan medische benodigdheden naar Italië sturen. Dat zei de Amerikaanse president Donald Trump maandag op een persconferentie in het Witte Huis.

    Trump belde maandag met de Italiaanse premier Giuseppe Conte over de hulpzending, zei hij tegen verslaggevers. Die bestaat volgens de president uit medische hulpmiddelen die in de VS op dit moment niet nodig zijn.

    In de VS zijn zo'n 160.000 gevallen van het virus bekend, het hoogste aantal besmettingen ter wereld. Inmiddels zijn ruim 3.000 coronapatiënten in het land overleden. Italië is ook zwaar getroffen door het longvirus. Het land telt inmiddels de meeste coronadoden, ruim 11.000. 

  32. Florida weigert passagiers cruiseschip Zaandam

    Florida wil niet dat passagiers van het cruiseschip Zaandam die mogelijk zijn besmet met het coronavirus, daar worden 'gedumpt'. Dat zegt de gouverneur van de zuidelijke VS-staat, Ron DeSantis. Hij spreekt over een 'groot, groot probleem'.

    Het schip ligt voor de kust van Panama. Meerdere personen aan boord zijn besmet met het coronavirus, zeker vier mensen zijn overleden. Over de identiteit van de overledenen is niets bekendgemaakt. Er zijn twintig Nederlanders aan boord van de Zaandam.

    De eigenaar van de Zaandam, de Holland America Line (HAL), is ondertussen druk bezig een bestemming te vinden voor het schip. De gouverneur zou liever zien dat er medisch personeel naar het schip gaat, dat oorspronkelijk begin april zijn cruise in Florida zou eindigen.