Wie weg wil uit gasgebied Groningen, kan zijn huis nu goed verkopen zeggen makelaars

Woningen in het aardbevingsgebied worden weer verkocht.

Woningen in het aardbevingsgebied worden weer verkocht. Foto archief ANP

Huizen in het aardbevingsgebied in Groningen worden weer volop verkocht. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In alle delen van het gasgebied staan huizen minder lang te koop, zijn de verkoopprijzen duidelijk hoger en liggen dichter bij de vraagprijs, constateren de onderzoekers. Wel tekenen ze aan dat het herstel van de woningmarkt trager is verlopen dan elders in het land.

En in delen van het bevingsgebied waar overlap is met het krimpgebied gaat het allemaal nog iets moeizamer. Zeker wanneer er in zo’n streek veel schade aan huizen is gemeld.

Sjirk de Jong, secretaris van de Groninger afdeling van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM), bevestigt dat het beter gaat met de woningmarkt in het aardbevingsgebied.

Dat komt volgens hem niet alleen doordat de gaskraan steeds verder wordt dichtgedraaid. ,,Het heeft ook te maken met de situatie in de stad. In Groningen is niets meer te krijgen, dus trekken mensen naar de forenzendorpen. Die zijn ook dichtgeslibd, dus kijkt men verder om zich heen. Zo hier en daar ontstaat zelfs al weer een tekort aan woningen.’’

Steeds meer aanmeldingen

Dat het crescendo gaat blijkt volgens hem ook uit de al maar geringere animo voor het opkoopprogramma van de Nationaal Coördinator Groningen (NCG), dat afgelopen maand weer werd verlengd. ,,Steeds minder mensen melden zich er voor. En als ze zich wel hebben aangemeld, zijn ze hun huis vaak al kwijt voordat het wordt aangekocht door de NCG.’’

Kopers van buiten de regio ziet De Jong nog niet zo veel. ,,Zo hier en daar melden zich wel weer westerlingen. Maar zij brengen de markt niet in beweging, dat doen we zelf.’’

Ook makelaar Jan Palland, oud-voorzitter van de afdeling Groningen van de NVM, ziet dat de woningmarkt in het gasgebied zich krachtig herstelt. ,,De meeste pijn is geleden. Het gas gaat er af en mensen hebben vertrouwen in de maatregelen die zijn genomen. Je kunt nu weg uit het aardbevingsgebied als je een baan in Amsterdam krijgt. Je raakt je huis kwijt tegen een redelijke prijs.’’

Gemeden

,,We zien een toegenomen belangstelling voor woningen in het aardbevingsgebied, zelfs boerderijen. We hadden onlangs panden in Thesinge en Ten Boer en daar was veel animo voor. Nog niet zo lang geleden werd de noordkant steevast gemeden’’, aldus Palland.

De corona-crisis gooit tijdelijk roet in het eten. ,,Sommige bezichtigingen worden nu afgezegd. Niemand weet hoe lang het gaat duren, maar eens gaat het natuurlijk weer over’’, denkt Palland.

Om inzicht te krijgen in de ontwikkelingen op de woningmarkt in het bevingsgebied, vergeleken onderzoekers het met een referentiegebied. Dat bestaat uit regio’s die dicht bij het aardbevingsgebied liggen en die in sociaaleconomisch opzicht vergelijkbaar zijn met het risicogebied. Het gaat onder meer om Westerwolde, het Westerkwartier en Noordoost-Friesland.

Vraagprijs

De onderzoekers van het CBS keken naar het aantal woningen dat te koop stond en de tijd die het kostte om een huis te verkopen. Ook werd gekeken naar de prijzen waarvoor panden werden verkocht en hoeveel die onder of boven de vraagprijs lagen. Bij het onderzoek werd gebruikt gemaakt van cijfers uit de periode van 1995 tot en met augustus 2019.

Daarnaast is gelet op het aantal mensen dat is verhuisd. De onderzoekers constateren dat als mensen verkassen naar een andere woonplaats, ze toch vaak in het aardbevingsgebied blijven.

Dat bevestigt De Jong. ,,Tenzij het om ander werk gaat, waardoor mensen echt weg moeten. Ouderen die weg willen, doen dat vaak omdat hun kinderen naar elders zijn vertrokken. Ze gaan hun kinderen achterna. Je ziet dan dat ze een huis kopen in Assen. Dat is al een mooi eind in de richting van de nieuwe woonplaats van de kinderen, zeggen ze dan.’’

Dit is de laatste keer dat het CBS in opdracht van de NCG het woningmarktonderzoek uitvoert. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties neemt het onderzoek over. Met ingang van 1 januari dit jaar houdt de NCG zich bezig met de versterking van huizen in het aardbevingsgebied.