50PLUS boos over corona-telefoontjes huisartsen

FLEVOLAND • Zo 29 maart 2020 | 14:29 • Zondag 29 maart 2020 | 14:29

50PLUS Flevoland is ontsteld door berichten dat Almeerse huisartsen hun oudere patiënten polsen of zij op de ic willen worden opgenomen als ze de ernstige vorm van COVID-19 krijgen. De Telegraaf en EenVandaag melden dat ouderen ook in andere delen van het land wordt gevraagd om na te denken of ze wel langdurig willen worden beademd.

De huisartsen lijken daarmee een op 23 maart geschreven advies te volgen van het Expertisecentrum Palliatieve Zorg van het Amsterdam UMC. Daarin staat dat het belangrijk is om met patiënten met een hoog overlijdensrisico te bespreken en vast te leggen wat er moet gebeuren als ze ernstig ziek worden. Daarbij staat dat er geen ic-opname volgt bij mensen die afhankelijk zijn van dagelijkse zorg, en mensen die een terminale ziekte hebben met een levensverwachting van minder dan zes maanden.

"Voor deze toch al kwetsbare groep betekent dit veel extra onzekerheid, angst en stress", zegt 50PLUS. "Voor ons mag het nooit zo zijn dat op op basis van de leeftijd van een patiënt een dergelijke beslissing wordt genomen." De partij vraagt het Flevolandse college van Gedeputeerde Staten en de eigen fractie in de Tweede Kamer om bij de verantwoordelijke instanties 'krachtig te protesteren in geval van discriminatie op leeftijd als leidend triage criterium'.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel