Nieuws

BRIEFJE VAN JAN – Aan Mona Keijzer

28-03-2020 09:31

HuishoudenHuishouden

Lieve Mona,

Premier Rutte deed gisteren nog eens nadrukkelijk een oproep aan alle Nederlanders om thuis te blijven.

Hij zei althans: “Blijf zoveel mogelijk thuis”.

Simpel gezegd is het doel daarvan zoveel mogelijk doden door het corona-virus te voorkomen.

Zal ik je uitleggen hoe dat werkt?

Exponentiële groei.

Eén besmet persoon kan binnen 30 dagen 406 andere mensen besmetten. Als je uitgaat van een overlijdenspercentage van 1 procent, is één besmet persoon dus verantwoordelijk voor 4 doden.

Binnen een maand.

En datzelfde geldt voor alle andere 406 besmette mensen die door die ene persoon wordt besmet.

Door thuis te blijven voorkom je dat je besmet wordt of anderen besmet, voorkom je ziekenhuisopnames, voorkom je extra mensen op de Intensive Care, voorkom je (nog grotere) tekorten aan bedden en personeel op de Intensive Care en voorkom je dat het corona-virus meer Nederlanders het leven kost dan de Tweede Wereldoorlog, toen er tussen 225.000 en 280.000 Nederlandse doden vielen.

Ik neem aan dat de premier dát record niet op zijn naam wil hebben en dat hij het dus meent als hij iedereen oproept om zoveel mogelijk thuis te blijven.

Je ziet overigens nu al dat de statistieken vervuild worden.

Huisartsen hebben al aangegeven dat ze mensen die buiten het ziekenhuis overlijden niet als corona-dode mogen ‘noteren’, omdat die mensen niet getest zijn op corona.

 
Je weet ook dat het aantal onnodige doden op andere manieren gaat groeien.

Hulpverleners stoppen bijvoorbeeld met het geven van mond-op-mond-beademing, omdat ze vrezen voor besmetting met het corona-virus. Een hartaanval op straat  is vanaf nu dus eerder fataal dan in normale omstandigheden.

Verder zijn huisartsen ‘opeens’ ‘spontaan’ patiënten gaan bellen met de vraag óf ze eigenlijk wel naar de Intensive Care willen als ze worden getroffen door het corona-virus en in het ziekenhuis liggen. Een vorm van intimidatie die helemaal past in de Ellemeet-doctrine, het plan van het gelijknamige GroenLinks-Kamerlid die vindt dat de gezondheidszorg betaalbaar moet worden gehouden door oudjes richting kist te manipuleren.

Ik neem maar aan dat dit belrondje niet wordt gedaan op verzoek van het ministeriële crisisteam onder leiding van premier Rutte.

Want ik wil dolgraag blijven geloven dat Rutte écht zo min mogelijk doden wil.

Zijn oproep “blijf zoveel mogelijk thuis” sluit daar bij aan.

En dan is het wat mij betreft ónbestaanbaar dat jij, staatssecretaris van Economische Zaken namens het CDA, op het moment dat Rutte de mensen oproept om zoveel mogelijk thuis te blijven de mensen oproept om vooral wél naar kleding- en andere non-food-zaken te gaan en vooral te blijven winkelen.

Je zei bij EenVandaag: “De supermarkten hebben een kerstweekend gedraaid, maar als je kijkt naar de kleding en de non-food gaat het slecht. Die hebben bijna 70 procent minder pinbetalingen. (…) Welzijn is ook welvaart. In de richtlijnen van het RIVM staat niet dat je dag en nacht binnen moet zitten, daarin staat dat je een frisse neus mag halen en boodschappen mag doen. Niet alleen in de supermarkten, maar in alle winkels. Doe dat dan ook.”

Mark Rutte (VVD) zegt: “Doe alleen noodzakelijke boodschappen en blijf zoveel mogelijk thuis.”

Mona Keijzer (CDA) zegt: “Ga vooral lekker shoppen.”

Waar zit je verstand?

Of moet ik zeggen: waar zit je hart?

Groet,

JanD

PS. Gevonden! Een cadeautje dat je voor nieuwe uitglijders kan behoeden! Past bij al je setjes!

Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ wordt mede mogelijk gemaakt door vaste maandelijkse donaties (Back me) en/of incidentele giften (Bunq me). Waarvoor dank! (Kopen bij Bol.com via mijn partnerlink wordt ook gewaardeerd)

Gezondheid