RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Alle toeristen nog dit weekend weg uit Zeeland

Ook strandhuisjes mogen niet meer gebruikt worden. Beeld © ANP

Zeeland wil alle toeristen de provincie uit hebben. Vakantiegangers die er nu zitten, hebben dit weekend nog om naar huis te gaan, daarna gaan alle overnachtingsmogelijkheden dicht. "Het is crisistijd, geen vakantietijd", zegt de Veiligheidsregio Zeeland.

De provincie is bang dat de toeristische plekken een broeinest van coronabesmettingen kunnen worden. Vorig weekend bleek al - niet alleen in Zeeland - dat de stranden veel aantrekkingskracht uitoefenen op tienduizenden Nederlanders.

"De belangrijkste reden dat Zeeland de komende tijd geen toeristen kan ontvangen is dat er in onze regio niet voldoende zorgcapaciteit is om inwoners en toeristen op te vangen en zorg te bieden als dat nodig is", zegt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Zeeland.

'Ook in belang toeristen'

Het is volgens haar 'altijd al aanpoten' voor de Zeeuwse zorgketen in het toeristenseizoen. "Nu met de coronacrisis, kunnen wij straks niet meer iedereen helpen. Het is dus ook in het belang van toeristen zelf dat ze niet hier naartoe komen."

Maandagmiddag 12:00 uur moet iedereen weg zijn.

Politiedrone
Volg ons liveblog:
Politiedrone met speaker op het strand: 'Hou afstand'

Ook dagjesmensen worden ontmoedigd naar Zeeland te komen, al is dat moeilijker af te dwingen. Door het sluiten van alle openbare toiletten op toeristische plekken hoopt de veiligheidsregio de stranden en natuurgebieden onaantrekkelijk te maken. Wie een strandhuisje bezit, mag daar voorlopig ook geen gebruik meer van maken.  

Stranden overspoeld

Eerder al gaven de burgemeesters van Zeeland aan dat ze een stroom van toeristen naar de provincie vreesden. Ze waren bang dat de populaire badplaatsen vanaf volgende week overspoeld zouden worden met toeristen, waardoor het voor de Zeeuwen zelf onmogelijk wordt om sociale contacten te vermijden. 

Zeeland
Lees ook:
Zeeland maakt zich grote zorgen over toestroom toeristen

Hotels mogen openblijven, maar alleen voor zakelijke gasten. Wie tijdelijk op een camping woont, bijvoorbeeld vanwege een recente echtscheiding, mag ook blijven.   

De maatregelen gelden tot uiterlijk 10 mei.