RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Inspectie: oud-malariamedicijn niet voorschrijven als preventief middel

Beeld © SIPA Press

Het reuma- en malariamedicijn (hydroxy)chloroquine moet niet als preventief middel worden voorgeschreven tegen besmetting met het coronavirus. Die oproep doet de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) aan huisartsen en apothekers.

Bij de inspectie kwamen signalen binnen dat dat mogelijk wel gebeurt. IGJ wijst erop dat het volstrekt onbewezen is dat chloroquine enige preventieve werking heeft tegen het coronavirus.

Zeer toxisch

De IGJ benadrukt dat chloroquine alleen bij ernstige infecties mag worden toegediend. "Bovendien is het geen geneesmiddel om lichtvaardig mee om te gaan: chloroquine is zeer toxisch bij overdosering."

Ziekenhuizen
Lees ook:
Ziekenhuizen experimenteren met behandeling corona, maar 'geen bewijs dat het werkt'

Het decennia oude malariamedicijn wordt gezien als een mogelijk kansrijk middel tegen de ziekte Covid-19, die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Maar de werking ervan wordt nog onderzocht.

Chloroquine ingekocht door RIVM

Toch heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) uit voorzorg alvast chloroquine ingekocht. Ook de Amerikaanse president Donald Trump is positief over het middel. Sinds hij zich ervoor uitspraak, zagen apothekers in de Verenigde Staten de vraag naar chloroquine fors toenemen.

Oud
Lees ook:
Oud malariamedicijn lijkt te werken tegen symptomen coronavirus

Zo beslissen artsen op de ic tussen leven en dood

02:07
Er wordt alles aan gedaan om de capaciteit van het aantal ic-bedden zo veel mogelijk uit te breiden. Toch ligt er al een draaiboek klaar voor het worstcasescenario.