Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Recordaantal ontslagen in de VS

Een bedrijf in Detroit, Michigan, heeft de deuren gesloten vanwege de coronacrisis.Beeld AFP

In één week tijd registreerden 3,3 miljoen Amerikanen zich als werkloos. Een record.

Bijna 3,3 miljoen Amerikaanse werkers hebben zich vorige week aangemeld voor een werkloosheidsuitkering. Het is een record dat laat zien hoe de Amerikaanse economie stilvalt in de strijd tegen het coronavirus. Tienduizenden bedrijven hebben de deuren moeten sluiten, met pijnlijke gevolgen voor de werknemers.

Het oude record was van 1982: toen kwamen er 695.000 werklozen bij in een week. Nu is dat dus ruim vier keer zoveel. Het aantal ontslagen ligt waarschijnlijk hoger, want de websites en telefoonlijnen waarmee werklozen zich registreren, waren overbelast. Bovendien meldt niet iedereen zich voor een uitkering.

De coronacrisis heeft de Amerikaanse banenmachine abrupt stilgezet. Een decennium lang kwamen er alleen maar banen bij. Begin deze maand lag de werkloosheid met 3,5 procent nog op het laagste niveau in vijftig jaar.

Het cijfer van 3,3 miljoen ontslagen heeft betrekking op de week die 21 maart eindigde en komt van het ministerie van arbeid. In de week daarvoor lag het aantal nieuwe werklozen op 282.000 werklozen.

‘Sterk herstel is niet uitgesloten’

Het Amerikaanse ministerie van arbeid schrijft in een toelichting dat vooral de horeca zwaar is geraakt door het Covid-19-virus. Ook is er veel banenverlies in de sectoren kunst, entertainment en recreatie, transport en pakhuizen, en de maakindustrie. Bedrijven die hun deuren sluiten, ontslaan hun personeel om op de vaste lasten te besparen.

De Amerikaanse overheid komt met een noodplan ter waarde van ruim 2 biljoen dollar, dat zowel bedrijven als werknemers moet ondersteunen. De Senaat keurde de noodwet donderdag goed, vrijdag stemt het Huis van Afgevaardigden. In de onderhandelingen over het hulppakket waarschuwde het Witte Huis dat de werkloosheid in het slechtste scenario kan oplopen tot 20 procent.

ING citeert in een analyse de voorzitter van de centrale bank van St Louis, James Bullard. Die houdt zelfs rekening met 30 procent werkloosheid. Dat zou betekenen dat het aantal werklozen in enkele maanden van minder dan 6 miljoen naar 50 miljoen mensen stijgt. Tijdens de financiële crisis van 2008 was het hoogste werkloosheidscijfer 10 procent. 

Een positiever geluid kwam van voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse centrale bank. Dit is geen gewone economische neergang, zei hij donderdag in een televisie-interview met NBC. “Op een zeker moment krijgen we de verspreiding van het virus onder controle. Dan keert het vertrouwen terug, gaan bedrijven weer open en kunnen mensen aan het werk.” Een sterk herstel is niet uitgesloten, aldus Powell.

Lees ook:

Congres maakt twee biljoen vrij voor Amerikanen en bedrijven (maar niet die van Trump)

De Verenigde Staten stellen twee biljoen (dat is 2000 miljard) dollar beschikbaar om de economie te beschermen tegen de gevolgen van de coronacrisis.