achtergrond

Geenstijl

Video's: de Russen annexeren Rome

"NATO exists to keep the Russians out, the Americans in and the Germans down."

Nou, de Russen zijn gekomen. Dat brengt de EU nogal in verlegenheid natuurlijk. En vliegt Duitsland op eigen gelegenheid een paar Italiaanse patiënten naar een Duitse IC, dan is Guy Verhofstadt er natuurlijk als eerste bij te roepen dat het nu hoog tijd wordt het op EU-niveau te regelen. En wij gister allemaal smakelijk lachen natuurlijk om Sophie In 't Velds "(...) waarom Europa niks doet? Nou, omdat jullie het niet wilden." Maar ze heeft wel gewoon gelijk en dat is meteen de hele reden dat de EU — dus de politieke unie, niet diens voorloper de EEG — zo nutteloos is: er bestaat geen politieke unie omdat we hem niet willen en we niet bereid waren de soevereiniteit af te staan die een collectieve aanpak vanuit de EU mogelijk zou maken. 

Maar laten we de Russische effort nou ook niet voortijdig of überhaupt teveel bewieroken hè. Want natuurlijk is het ook een Russische powerplay (hun goed recht, overigens) en daarbij moet nog blijken hoe nuttig de Russische hulp aan Italië daadwerkelijk is. "Vooraanstaande bronnen" melden aan Italiaanse krant La Stampa dat "80% van de Russische voorraden totaal nutteloos zijn en weinig nut hebben voor Italië. Kortom, weinig meer dan een voorwendsel." Ook wekt het militaire ipv civiele karakter van de missie wantrouwen. "De hele operatie is van het Russische Ministerie van Defensie, niet van dat van Gezondheid. Er loopt personeel in de rangorde van generaals, kolonels, majoors en luitenant-kolonels, die zich in het verleden bezighielden met militaire operaties van Guinee tot Afrika, waar bacteriologische oorlogvoering hand in hand ging met Russische buitenlandse inlichtingendiensten."

Begrijpelijk dat het een vorm van wantrouwen wekt, maar het is nu niet bepaald een geheim dat het een militair-medische operatie is, dat meldt het Russische MoD zelf namelijk ook met trots en dat wist Italië van te voren. Maar goed, spannend blijft het natuurlijk wel.

Oprotten Guy

Reaguursels

Dit wil je ook lezen

GeldBlog - U heeft nog maar 2 opties

Ditmaal weer eens een uitstapje naar een niet financieel onderwerp. Alhoewel hetgeen wat hieronder beschreven wordt wel degelijk een mogelijke context weergeeft waarin ook het financiële spel zich voltrekt.

@Redactie | 10-12-23 | 19:00 | 240 reacties

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.