'Operationeel miljoenenverlies' dreigt voor Ajax: hoge uitgaven, minder inkomsten

'Operationeel miljoenenverlies' dreigt voor Ajax: hoge uitgaven, minder inkomsten

26-03-2020 07:52
178

Voor Ajax dreigt een financiële strop nu het voetbal tijdelijk stil ligt. De Amsterdammers koersen af op een 'operationeel miljoenenverlies', stipt Voetbal International aan.

Ajax presenteerde medio februari zijn halfjaarcijfers en mocht een nettowinst van liefst 53 miljoen euro bejubelen. Deze kwam tot stand door Europese tv-gelden én de uitgaande transfers voor Matthijs de Ligt (Juventus) en Kasper Dolberg (OGC Nice). De bedrijfslasten bleven echter onverminderd hoog: liefst 93,1 miljoen euro was Ajax kwijt aan onder meer spelerssalarissen en de zogeheten inkoopkosten.

De club zal dan ook moeten presteren om dit hoge uitgavenpatroon te compenseren: Ajax heeft daarvoor transferinkomsten én Champions League-miljoenen nodig. Men kan de transfersom voor Hakim Ziyech nog wel meenemen in het boekjaar 2019/2020, maar de Europese inkomsten van dit seizoen blijven achter op die van 2018/2019. Ook de transfermarkt is tijdelijk tot stilstand gekomen. 'Het is onrealistisch te denken dat Donny van de Beek op dit moment nog vijftig, zestig miljoen euro oplevert', schetst VI.

Op de korte termijn is Ajax nog in staat om de operationele verliezen op te vangen. Als de coronacrisis echter lang blijft aanhouden, zou dat echter problemen op kunnen leveren. De Amsterdammers hebben hun Champions League-miljoenen – meedoen in de groepsfase is al goed voor circa veertig miljoen euro – dan ook hard nodig, gezien hun dure huishouding. Of dat na de zomer kan gebeuren, is nog maar zeer de vraag. 'Lukt dit niet, dan is dat samen met de ingestorte transfermarkt een giftige combinatie voor de inkomstenstroom van Ajax', concludeert VI.