Dure ‘verse’ pangasiusfilet blijkt gewoon ontdooide vis
updatePangasiusfilet, in de volksmond ook wel panga genoemd, is een van de meest verkochte vissoorten uit het vries- en versvak. Voor een kilo uit de diepvries betaal je slechts een paar euro, maar voor een ‘verse’ panga ben je drie tot vier keer zo veel meer kwijt. Best wel raar, aangezien deze vis altijd diepgevroren wordt geëxporteerd. Hoe zit dat?
Een filmpje op de Facebookpagina van het tv-programma Keuringsdienst van Waarde laat zien dat verse pangasiusfilet helemaal niet bestaat in de Nederlandse winkels. Vrijwel alle pangasius wordt volgens het programma gekweekt en verwerkt in Vietnam. De filetjes worden daar eerst gecontroleerd en gaan daarna op de bandvriezer bij 40 graden onder nul. Als ze eenmaal diepgevroren zijn, zijn de zoetwatervisjes klaar voor de export.
In Nederland vind je de pangasiusfilet in de supermarkt of bij de visboer. Hier kun je kiezen uit twee soorten: een diepgevroren panga of een ‘vers’ exemplaar. Voor de verse vis betaal je gemiddeld drie keer zo veel, maar aangezien panga in Vietnam bevroren wordt, is hier in Nederland dus eigenlijk geen écht verse pangasiusfilet te koop.
Hoe komt het dan dat je kunt kiezen uit een bevroren versie of een zogenaamd verse vis? Het antwoord is simpel: de verse panga is gewoon ontdooid. Dit proces heet ‘tempereren’ en kun je heel simpel zelf doen door de bevroren vis even onder de warme kraan te houden. Eigenlijk is een diepgevroren panga dus verser dan een ‘verse’ panga, omdat die al even ontdooid in het schap ligt.
Reacties
De korte aflevering van de Keuringsdienst van Waarde kreeg veel reacties. ‘Wat worden we met z’n allen toch in de maling genomen’, schreef iemand bijvoorbeeld onder de video. Weer iemand anders snapt niet dat mensen de gekweekte pangasiusfilet überhaupt kopen. ‘Er is hier voldoende verse vis verkrijgbaar.’
Toch zien velen de humor er ook van in. ‘Jaren in een bedrijf gewerkt waar mijn taak was om de diepvriespangasius in bakken te doen’, schreef iemand in een reactie. ‘Vervolgens gingen deze naar de ontdooikamers. Moet nog altijd lachen als ik verse pangasius zie liggen.’
De regels zijn helder, zo laat een woordvoerder van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), weten: ontdooide vis mag niet als verse vis worden aangeboden volgens de Europese regels. Als vis in ontdooide staat wordt aangeboden, moet bij de benaming ‘ontdooid’ worden vermeld. Om op te treden tegen ontdooide vis die als verse vis zou worden verkocht zal de NVWA moeten kunnen aantonen dat de vis eerder bevroren is geweest. De NVWA heeft hier volgens de woordvoerder de afgelopen jaren geen onderzoek naar gedaan.
De slechtste slogan van het jaar 2019? Dat was die van een viswinkel:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMhuisarts vertelt
Meneer Bolkestein hapt naar adem, maar de coassistent en ik horen niets bij de longen
-
consumentenbond
Met deze koffiecupmachine zet je een lekker kopje espresso, en hij komt als beste uit de test
Wat is de beste koffiecupmachine? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
PREMIUMVoor jou getest39
Deze supermarkt heeft de lekkerste kerststol: ‘Steekt er met kop en schouders boven uit’
Het kerstontbijt is niet compleet zonder kerststol, die tegenwoordig ‘feeststol’ heet. Bij voorkeur voorzien van een dikke laag roomboter. In welke supermarkt verkopen ze de lekkerste? Drie experts proefden blind en zijn het eens: ‘Dit is de stol die je toelacht.’ -
Koken & eten
Hierdoor is granola tot wel twintig keer zo duur als muesli
In de supermarkt vind je ontelbare soorten ontbijtgranen. De keuze is immens en wordt elk jaar groter. Waarom zo veel en wat moet je nou kiezen? Keuringsdienst van Waarde onderzoekt de verschillen tussen de diverse soorten ontbijtgranen. -
consumentenbond
80 verschillende airfryers getest: dit is de beste
Wat is de beste airfryer? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.
-
49
Nu we allemaal snotteren of grieperig zijn: ‘Door eten van kippensoep krijg je extra vitaminen binnen’
-
-
-
PREMIUMvoor jou geproefd15
De magere kwark uit deze supermarkt wint onze test: 'Zo hoort kwark te smaken’
Kwark is een goede eiwitbron, bevat vitamines B en calcium en relatief weinig calorieën. Perfect voor wie dit nieuwe jaar wat kilootjes wil verliezen maar geen honger wil lijden. Drie experts proefden twaalf merken magere kwark uit de supermarkt en gaven hun oordeel. ,,Een mooie stevige structuur met een ietwat zure nasmaak.’’ -
PREMIUM
Omega 3 kan hart- en vaatziekten voorkomen, maar je lichaam maakt het zelf niet aan: in deze voeding zit het
Omega 3-vetzuren helpen hart- en vaatziekten voorkomen en bevorderen een goed functionerend immuunsysteem. Alleen: ons lichaam maakt ze zelf niet aan. Hoe kunnen we ze dan toch binnen krijgen? Professor Imogen Foubert en diëtiste Nadine Vanvuchelen leggen uit hoe je je omega 3-niveau kunt opkrikken.
-
PREMIUMInterview
Insecten als voedsel: hoe leren we lief te zijn voor de meelworm?
-
Kees kookt 127 uur achter elkaar en verbreekt daarmee wereldrecord
In Zeeland heeft Kees Visser het wereldrecord koken verbroken. Zo’n 127 uur stond de chef-kok, enkele pauzes daargelaten, te bakken en te braden. Daarmee verdiende hij maandagmiddag een notering in het Guinness Book of Records. -
-
Koken & Eten
Fabrieksmacaron en verse macaron blijken uit hetzelfde deeg gebakken