Direct naar artikelinhoud
NieuwsEconomische supergroei

2019 was een economisch topjaar waarin iedereen profiteerde

Sportschoenen in de winkelruit van de Footlocker in de Amsterdamse Kalverstraat.Beeld ANP XTRA

Voor wie het nog niet wist: 2019 was economisch gezien een absoluut topjaar. Het CBS publiceerde dinsdag een reeks statistieken die dat, voor zover nodig, voluit etaleren. Huishoudens, overheid, bedrijven: iedereen profiteerde. Tot midden maart was er economisch geen vuiltje aan de lucht.

De economische groei blijkt iets hoger dan eerder gemeld: 1,8 procent. Het totale inkomen voor huishoudens was nog nooit zo hoog: 297 miljard euro. Dat is een verdubbeling ten opzichte van 1995. Daar moeten die huishoudens nog wel hun belastingen en sociale lasten uit betalen.

Het reëel beschikbaar inkomen per huishouden (na belasting en sociale lasten) steeg met 1,9 procent. De consumptieve bestedingen stegen tot een record: 354,8 miljard euro. Sinds 2002 steeg de consumptie slechts één keer een fractie sneller: in 2018. En ondanks al dat consumeren spaarden huishoudens nooit zo veel als vorig jaar: 42,5 miljard, nog even los van de pensioenen. In de afgelopen acht jaar spaarden huishoudens 295 miljard. Ter vergelijking: in de acht jaar tot 2003 was dat ‘slechts’ 121 miljard.

Schulden

De schulden van huishoudens stegen nauwelijks. Omdat het bbp steeg met maar liefst 5 procent, namen de schulden als percentage van het bbp af: van 92,3 procent naar 89,0 procent. Deze ‘schuldquote’ is sinds 2003 niet meer zo laag geweest. Desondanks bleek het consumentenvertrouwen bijna het hele jaar een beetje onder nul: noem het maar een afwachtende stemming.

Ook met het bedrijfsleven ging het super. De winsten van de bedrijven (de financiële sector uitgezonderd) stegen 2,7 procent naar 264,2 miljard, het zoveelste record aller tijden op rij. De winstgroei kwam niet van buitenlandse dochters, maar alleen van de Nederlandse bedrijven zelf.

Ook de overheid had een recordbrekend topjaar. De overheid had een nooit eerder vertoond overschot: 1,7 procent van het nationaal inkomen. Overschotten zijn schaars in de geschiedenis, sinds 1995 kwam dat slechts acht maal voor. En nooit zo groot als vorig jaar.

Ook in de eerste maanden van dit jaar hield de stroom gunstige cijfers aan, ondanks het spook van corona dat langzaam en niet te stoppen naderde. Het conjunctuurbeeld dat het CBS opstelde op grond van cijfers die eind februari zijn verzameld, is nog altijd gunstig: negen van de dertien indicatoren zijn beter dan het langjarig gemiddelde.

Lees verder

De bouw is een van de weinige sectoren die niet stilligt. Maar hoe lang nog? Terwijl bouweconomen het ergste vrezen gaat de grootschalige renovatie van de Wilhelminasluis in Zaandam gewoon door.

Volgens hoogleraar Ira Helsloot betaalt de overheid tijdens de coronacrisis honderd keer meer voor een gewonnen levensjaar dan de gebruikelijke norm is. ‘Het is een politieke keuze, maar dan moet je daar ultiem transparant over zijn.’

Grote winsten en stevige verliezen wisselen elkaar in rap tempo af op de aandelenbeurzen