Speelgoed voor vluchtelingen, kopen bij kleine ondernemers en kaartjes naar verpleeghuizen: overal in het land zijn acties voor mensen die wel wat hulp kunnen gebruiken in de coronacrisis. EenVandaag deed onderzoek en zet de mooiste acties op een rij.

Brengt de coronacrisis mensen in Nederland dichter bij elkaar? "Ja", zegt de helft (52 procent) van de 27.000 deelnemers die meededen aan het onderzoek van het Opiniepanel. "Samen in de shit verbroedert", schrijft iemand. Een kwart (28 procent) denkt van niet. Zij vrezen dat de verschillen tussen arm en rijk nu groter worden en ergeren zich aan egoïstisch gedrag, zoals hamsteren.

Toch denken de meesten dat we elkaar nodig hebben om hieruit te komen en worden veel mensen blij van alle hulpacties die nu opgezet worden. Veel panelleden dragen zelf een steentje bij.

Mondkapjes inzamelen voor thuiszorg

Iedereen die nu extra hard werkt of het moeilijk heeft kan wel op een speciaal initiatief rekenen. Voor het zorgpersoneel is veel aandacht. Niet alleen met grote landelijke acties, maar ook met kleine initiatieven.

"Ik zamel mondkapjes in voor de thuiszorg", schrijft iemand. "Daar is hier een groot tekort aan en die worden nogal eens vergeten."

Ik werk extra ziekenhuis diensten buiten mijn eigen vaste diensten om op een andere afdeling.

Ook het zorgpersoneel zelf doet er nog wel eens een schepje bovenop.

Eten rondbrengen voor horeca

Veel ondervraagden geven aan dat ze graag de ondernemers een hart onder de riem willen steken. Sommigen sturen mailtjes met complimenten naar bedrijven, anderen moedigen iedereen via sociale media aan om toch vooral bij de lokale bloemenwinkel te blijven kopen. "Ik rijd eten rond voor een plaatselijke ondernemer nu zijn zaak verder gesloten is, zo heeft hij toch wat inkomsten", vertelt een deelnemer.

Lees ook

Kettingbrieven voor ouderen, speelgoed voor kinderen

Natuurlijk worden ouderen en kwetsbaren niet vergeten. Nu het moeilijk is om bij ze langs te gaan zijn er allerlei initiatieven op afstand. Zo gaat er een kettingbrief voor ouderen rond waarin iedereen zijn mooiste gedicht kan toevoegen. Ook het sturen van kaartjes en tekeningen is populair. Die gaan vaak naar mensen die we helemaal niet kennen, gewoon om te laten weten dat we aan ze denken.

Ook kinderen die het wat zwaarder hebben krijgen soms een steuntje in de rug. Zo kunnen gezinnen met weinig geld extra speelgoed lenen via een speelotheek. Een andere deelnemer helpt een vluchtelingengezin: "Haar zoontje van 7 is lastig, want hij mag niet naar school, naar zwemles en het wijkcentrum voor z'n kickbokslessen. Ik help hem met zijn thuisstudie. We hebben samen heel veel lol!"

Ik laat kinderen uit de buurt iedere dag een tekening maken voor het verpleeghuis

Helft doet iets voor iemand anders

Naast alle maatschappelijke hulpacties staan veel mensen gewoon klaar om wat extra's voor hun familie, vrienden of bekenden te doen als dat nodig is. De helft (53 procent) van de deelnemers aan het onderzoek doet nu iets extra's voor iemand anders. Sommigen deden voorheen al aan mantelzorg of vrijwilligerswerk, maar door de crisis is er een hele nieuwe groep bij gekomen.

Mensen geven aan dat het heel prettig is om iemand te kunnen helpen: "Een boodschapje meenemen voor mijn oudere buurman is een kleine moeite. Ik kan op veilige afstand blijven en het geeft voldoening."

Door het coronavirus krijgt Ans niet meer de thuiszorg die ze eerder wel kreeg. Dat maakt het lastig voor haar om dagelijkse klusjes gedaan te krijgen. Maar gelukkig is er een oplossing: student Nadine doet de boodschappen.

Boodschapje voor oude buurvrouw

De meesten helpen vooral door wat vaker te bellen of te appen met ouderen, een boodschap te halen of van een afstand een praatje te maken. Veel mensen worstelen met het dilemma hoe ze kunnen helpen zonder al te dichtij te komen. Boven alles willen ze voorkomen dat ze kwetsbaren of zichzelf besmetten.

Sommigen komen wel bij elkaar over de vloer: maken schoon, koken eten, doen een spelletje. En er zijn ook nog steeds grootouders die zeggen op de kleinkinderen te passen, ondanks de risico's.

Lees ook

Jong en oud komen in actie

De groep die in actie komt is heel divers. Alle geledingen van de maatschappij doen mee. Van jong tot oud draagt iedereen zijn steentje bij. In de groep tot 35 jaar doet 51 procent wat voor een ander, tussen de 35 en 65 jaar ligt dat nog iets hoger: 59 procent. Ook ouderen helpen naar vermogen: 43 procent.

info

Over het onderzoek:

Het onderzoek is gehouden op 24 en 25 maart 2020. Aan het onderzoek deden 26.976 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee.
Het onderzoek is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. Het Opiniepanel bestaat uit ruim 65.000 leden.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.