Tussen iedere parlementariër bleven twee stoelen leeg
NOS Nieuws

Politieke eenheid in Duitsland over omvangrijk reddingspakket

  • Wouter Zwart

    correspondent Duitsland

  • Wouter Zwart

    correspondent Duitsland

De Bondsdag in Berlijn stemde vanmiddag in met het verhogen van de schuldenlast. Een hoogst uitzonderlijke gebeurtenis in een land waar het beperken van de staatsschuld bij wet is vastgelegd.

Het economische stabiliseringsfonds om de Duitse economie te redden bedraagt nu zo'n 600 miljard euro. En volgens sommige berekeningen kan dat nog oplopen tot boven de 1000 miljard - een biljoen.

De belangrijkste maatregelen voorzien in 400 miljard euro aan kredietgaranties en zo'n 100 miljard om bedrijven in hoge nood direct een financiële injectie te kunnen geven.

Er wordt zo'n 50 miljard euro vrijgemaakt om kleine ondernemers te helpen die in acute problemen verkeren. Bedrijfjes met maximaal vijf werknemers kunnen onmiddellijk rekenen op 9000 euro om de ergste lasten te verlichten, die met tien werknemers krijgen zo'n 15.000 euro.

Merkel afwezig

Ook kan vrijwel elke getroffen onderneming werktijdverkorting voor zijn werknemers aanvragen. Inkomens-, vennootschaps- en omzetbelasting hoeven voorlopig niet afgedragen te worden. De Duitse staat houdt er rekening mee dat daardoor 33,5 miljard euro aan belastinginkomsten verloren gaat.

De stemming over het extra budget gebeurde in een grotendeels verlaten bondsdaggebouw. Alleen de noodzakelijke parlementariërs waren aanwezig, zodat iedereen voldoende afstand tot elkaar kon bewaren. Bondskanselier Merkel was er ook niet, omdat zij nog altijd in thuisquarantaine verblijft.

Applaus

Voorafgaand aan het debat en de stemming namen bondsdagleden ruim de tijd voor een applaus, om alle hulpverleners in Duitsland een hart onder de riem te steken. Minister Scholz van Financiën riep op tot politieke solidariteit over de maatregelen: "We beleven een crisis die in de geschiedenis van onze Bondsrepubliek zonder weerga is."

En die steun kwam er. Ook de rechts-populistische partij AfD, die doorgaans geen kans laat liggen om de regering te bekritiseren, stemde in met de extra begroting. "Eenheid bewaren is nu een burgerplicht", aldus fractievoorzitter Alexander Gauland.

Burgers kunnen in Duitsland ook rekenen op hulp in deze moeilijke tijden. Zo is het verhuurders verboden om huurcontracten te ontbinden als mensen hun rekeningen door de coronacrisis niet kunnen betalen.

Ook komt er een versoepeling voor de regels voor kinderbijslag en de uitkeringen voor arbeidsongeschiktheid en werkloosheid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl