De hoogovens bij IJmuiden
NOS Nieuws

Mogelijk uitstel klimaatmaatregelen door coronacrisis

  • Michiel Breedveld

    Politiek verslaggever

  • Michiel Breedveld

    Politiek verslaggever

Het is onduidelijk of het kabinet snel met nieuwe maatregelen komt om de CO2-uitstoot dit jaar fors te verminderen. De Tweede Kamer vroeg het kabinet eerder om voor 1 april met aanvullende maatregelen te komen. Dat zou betekenen dat daar uiterlijk vrijdag over moet worden beslist. Maar door de coronacrisis vraagt het kabinet zich af of dit nog wel passend is.

"Ja, dat is een goede vraag", geeft Groen Links-Kamerlid Tom van der Lee toe. Volgens hem is het toch goed om toch vooruit te blijven kijken, al is bedrijven zwaarder belasten nu misschien geen goed idee. "Maar een stimuleringspakket kan ook bijdragen aan een duurzaam herstel uit deze crisis", zegt Van der Lee.

Hij wijst erop dat in verband met de coronacrisis de verhoging van de opslag duurzame energie en de verhoging van de energiebelasting voor bedrijven al wordt opgeschort. "Dat kan de prikkel om te verduurzamen weer verzwakken', zegt Van der Lee. "Dus is het belangrijk om snel met een afgewogen pakket te komen."

Volgens D66-Kamerlid Matthijs Sienot is het vanzelfsprekend dat alle aandacht nu uitgaat naar de coronacrisis, maar langer wachten met CO2-maatregelen is volgens hem onverantwoord: "Natuurlijk moeten we rekening houden met de banen van mensen, maar hoe langer we wachten hoe groter het risico op een boete."

Kolencentrales dicht?

Het Planbureau voor de Leefomgeving heeft berekend dat de uitstoot in Nederland eind dit jaar 20 tot 21 procent lager is dan in 1990. Daar moet nog een extra vermindering van 11 tot 12 megaton CO2-uitstoot bovenop komen, om aan de doelstelling van 25 procent reductie van het Urgenda-vonnis te voldoen.

Vorig jaar besloot het kabinet de Hemwegcentrale in Amsterdam te sluiten, maar dat is nog niet voldoende. Het kabinet overweegt de versnelde sluiting van meer kolencentrales, bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Volgens berekeningen kan daarmee op korte termijn de grootste vermindering van de CO2-uitstoot gerealiseerd worden. Directeur Marjan Minnisma van Urgenda zegt zelfs dat het de enige manier is om de doelstelling te halen. "Daarmee realiseer je in één klap de grootste reductie."

Beduimeld boekje

Maar er liggen veel meer maatregelen op tafel. Met ruim achthonderd organisaties heeft Urgenda 54 maatregelen opgesteld die samen zo'n 2 miljard euro kosten. Een overzichtelijk bedrag volgens Minnisma, gezien de kosten die met de coronacrisis gemoeid zijn.

Dat pakket met maatregelen heeft Urgenda begin februari al aan kabinetsleden en hoge ambtenaren gepresenteerd. "Onze maatregelen heten op de ministeries inmiddels 'fiches' en daar wordt driftig aan gerekend en gewerkt. Ik heb al heel wat ambtenaren gezien met goed gebruikte en inmiddels beduimelde boekjes van ons 54-puntenplan."

Urgenda zal het kabinet overigens niet opnieuw aanklagen als het doel van 25 procent vermindering van de uitstoot net niet wordt gehaald. "Waar het ons om gaat is dat de daling overtuigend is ingezet", zegt Minnisma.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl