U blokkeert onze banners :(

Wij zien dat u een adblocker gebruikt waardoor u alleen advertenties ziet die door uw adblocker worden goedgekeurd. Dit vinden wij jammer, want Nieuwskoerier.nl is mede dankzij onze advertenties gratis toegankelijk. Help ons door Nieuwskoerier.nl te whitelisten

Politiek
  • 29
Besmetting Er is niet te weinig testcapaciteit, zoals de overheid zegt. Honderden wetenschappers zitten op hun handen en beschikbare lab-apparatuur wordt niet gebruikt, schrijven Rosanne Hertzberger en Cees Dekker. ...

9 dagen geleden door JonathanB

REAGEER MET EEN EMOJI
11
2
1
1

Heeft geen prioriteit! Rutte denkt aan zoveel mogelijk geld wegsluizen(stelen) voor zijn elite vrienden. RUTTE = MASSAMOORDENAAR

1 JonathanB    
9 dagen geleden door JonathanB
15
Meld

Dit blijft eigenaardig. Het kan dus gewoon wel. Net alsof ze niet willen weten hoeveel besmettingen er zijn. Of dat ze nog steeds bewust naar die groepsimmuniteit toe willen.
Dit kun je in strijd met de mensenrechten noemen. Gevaarlijk spel.

2 Artikel39    
9 dagen geleden door Artikel39
8
Meld

Testen is de enige manier het virus onder controle te krijgen, positief binnen blijven, boodschappen laten bezorgen.

3 Nerva    
9 dagen geleden door Nerva
2
Meld

Goed NRC artikel. Het laat duidelijk zien dat het kabinet en de RIVM bewust aansturen op groepsimmuniteit. Deze maatregelen en oplossingen kunnen uitgevoerd worden maar je ziet dat het kabinet opzettelijk geen gehoor aan wilt geven. Oost Indisch doof. Opzettelijk op een sneaky en stiekeme wijze toch de groepsimmuniteit te bewerkstelligen is een misdaad tegen het Nederlandse volk. Staat gelijk aan genocide!

4 Virus    
9 dagen geleden door Virus
8
Meld

Wat zou ome Jaap van Dissel van dit NRC-artikel vinden? Is 'ie vast niet blij mee, want ome Jaap houdt niet zo van testen. Ome Jaap lult liever slap uit zijn nek door met de natte vinger doodleuk te stellen dat het erop lijkt dat de virusgroei aan het afremmen is. Die incompetente jodocus zouden ze per direct oneervol moeten ontslaan.

5 DruppeltjeDrie    
8 dagen geleden door DruppeltjeDrie
6
Meld

RIVM en Rutte & co zijn massamoordenaars !

6 B55    
8 dagen geleden door B55
9
Meld

MEER DAN SCHANDALIG!
Deze RIVM en regering amateurs lopen als het even kan in vredestijd te pochen met de expertise die in ons land op zoveel vlakken aanwezig, maar nu het oorlog is worden wij allen door pure onwilligheid op voorhand voor dood aangezien. Stelletje sukkels!

7 shym    
8 dagen geleden door shym
9
Meld

Wat een boosheid weer.......

Stel, we testen iedereen. Dan kunnen we patienten isoleren die nu onbekend zijn. Maar volgens mij ZIJN we al voor 95% geïsoleerd.

Zoveel valt er met heeeeeeeel veel testen dus niet te winnen, hooguit die 5% die we nu van de 100 verwijderd zijn.

Laat die misplaatste verontwaardiging eens varen, het slaat nergens op.

8 Gekste Henkie    
8 dagen geleden door Gekste Henkie
11
Meld
9 morandi    
8 dagen geleden door morandi
0
Meld

Ze hebben veel te weinig testmethoden en te weinig materiaal, in China loopt iedereen met mondkapjes rond in Nederland geen te krijgen toch wel heel erg raar

10 Joepie    
8 dagen geleden door Joepie
4
Meld

@8
Dat virus is niet " definitief" weg te krijgen, als we " weten" wie het heeft gehad, dus als mensen met milde klachten positief getest zijn dan "weet" je ook dat die het niet meer krijgen en dus niet overbrengen.

Ik behoor zelf tot de kwetsbare groep en voorzie dat ik uit veiligheidoverwegingen heel erg lang mijn kinderen/kleinkinderen die in het volle leven staan niet kan zien.
Een van mijn dochters heeft het "waarschijnlijk" gehad, als we dat nu zeker zouden weten zou zij alvast voor mij geen bedreiging meer zijn.

Dat is dus alvast één onmiddelijke " meerwaarde" die ik heel persoonlijk zie.

Maar het blijkt geen onwil te zijn van de overheid, maar van de pharmaceutische maffia zie @9

11 morandi    
8 dagen geleden door morandi
1
Meld

@8 2,5 Week geleden kwam mijn dochter thuis van stage ziekenhuis waar ze voornamelijk ouderen helpt met wassen. Heftige hoofdpijn, koorts 39, hoesten, niesen, snotteren. Dokter gebeld en uitgelegd situatie dochter en ouderenzorg en mogelijk een test op corona? Dokter, nee hoor is hoogstwaarschijnlijk een griepje, als het erger wordt met bepaalde klachten dan pas weer aan de bel trekken. 8 dagen later is zij redelijk opgeknapt en nu blijkt een collega een vrouw van 50 naar haar het corona virus heeft. Tsja hoe zit het nu met ons gezin? Wij lopen wel wat te snotteren, lichte keelpijn, hoofdpijn. Maar geen test. Ik vind het schande dat verdachte kenmerken niet getest worden.

12 Vrijbuitertje    
8 dagen geleden door Vrijbuitertje
2
Meld

@8 Hoeveel mensen zijn er besmet in Nederland. 10.000? 100.000? 1.000.000? 10.000.000?
Niemand die het weet. Omdat we niet testen. Met alle capaciteit die er blijkbaar is. Doen we het niet omdat onze organisaties niet organiseren maar tegenwerken. AL vanaf het begin wordt het testen gefrustreerd. En testen is het belangrijkste dat er moet gebeuren om grip te krijgen.

"Wat een boosheid weer". Als je daar niet boos om wordt. Dan zit je wel in een vergevorderd stadium van gehersenspoeld nihilisme. Dan kun je net zo goed stoppen met praten. Dan heeft praten ook geen zin.

in Oxford denken ze nu dat eigenlijk de meeste mensen al zijn besmet. Of het klopt? Niemand die het kan zeggen. omdat onze organisatie niet de doelen dient die het zou moeten dienen. "Wat een boosheid weer". Aldus sprak Zarathustra.

Ongelooflijk!

13 purelogica    
8 dagen geleden door purelogica
1
Meld

Volgens RIVM en regering is er gebrek aan testvloeistof.

In dat geval moet die vloeistof in licentie van het bedrijf, Roche, dat het intellectuele eigendom bezit, toch in de diverse landen kunnen worden geproduceerd. Gezien de biotech en andere medische bedrijven en faciliteiten die Nederland rijk is, in combinatie met bijv. DSM en universiteiten , mag dat geen probleem opleveren.
De blokkade zit in de contacten tussen Ministerie van Volksgezondheid en Roche. Het probleem speelt in meerdere landen. De druk zou internationaal moeten worden opgevoerd, indien Roche , of enig andere firma, weigerachtig blijkt. Het gaat nu om grote aantallen mensenlevens en in diverse landen uitgeroepen noodtoestanden.


Tegelijkertijd wordt duidelijk dat de reflex van de burgers om zich in tijden van nood achter de regering te plaatsen, voorbehouden kent.
Want tevens wordt duidelijk dat Nederland slecht voorbereid was op een epidemie.
Begin februari werd de burger wijsgemaakt dat Nederland de op 2 landen na beste gezondheidszorg ter wereld had e n dat mondkapjes niets hielpen tegen het coronavirus.
In werkelijkheid begonnen RIVM, GGD's, andere instellingen en volksgezondheid hals-over-kop aan een inventarisatie van ziekenhuisbedden, IC-capaciteit en voorraden van beschermende kleding. Na jaren van bezuinigingen had men geen overzicht, hoe het met ziekenhuiscapaciteit en voorraden gesteld was. Zoals de voorraad testmaterialen. Meteen was het tekort aan mondkapjes bekend en vreesde men zelf nog meer te kort te komen indien het publiek ze ging hamsteren. Vandaar het verhaal dat mondkapjes niets tegenhouden.
Natuurlijk houden ze wel virus tegen. Eerstens doordat de drager niet meer aan zijn neus en mond kan zitten. Maar ook uit het feit dat mondkapjes die gedragen worden door hoestende en proestende patienten, het gevaar reduceren dat zorgverleners worden besmet , blijkt dat ze meer dan een beetje virus stoppen. Hoesten en proesten gebeurt per slot ook nog eens met kracht.


De publieke opinie moet druk blijven uitoefenen op de autoriteiten. Dat verkleint uiteindelijk de risico's en helpt de epidemie te bestrijden, de economische en menselijke schade te beperken en mensenlevens te redden.
Met name door te testen. Testen. Testen. Testen. Testen. En testen.
Want de langzame incubatie maakt dit virus een tegenstander die lang onder de radar blijft. Je moet brandhaarden zo nauwkeurig mogelijk in beeld hebben. Zodat je regionaal meteen en tijdig kunt ingrijpen in het vervolgparcours dat komt na de landelijke maatregelen.

14 duurendaal    
8 dagen geleden door duurendaal
2
Meld

Testen is naar mijn mening cruciaal daar diegenen die de ziekte gehad hebben en genezen zijn veel meer kunnen doen in de maatschappij dan nu met het thuis zitten. Nu is het zo dat de onzekerheid of een ongetest persoon die nog niet besmet is, wel besmet is of zelfs het gehad heeft allemaal op 1 hoop gegooid wordt. Met die verworven kennis kan je veel personeel die nu immuun zijn gefaseerd weer aan het werk zetten in cruciale sectoren die nu onder zware druk staan of zelfs helemaal inactief zijn. Begin in ieder geval met de mensen die nu nog steeds aan het werk moeten omdat zij in cruciale sectoren werken, ook die niet ziek zijn geworden of zeer milde klachten hadden kunnen inmiddels al immuun zijn.

Gebrek aan uitgebreid testen kan er ook voor zorgen dat men vroeger bij positief geteste mensen veel eerder kan beginnen met de behandeling als de symptomen nog relatief mild zijn. Nu voelt het alsof dat er alleen getest wordt als het eigenlijk al te laat is voor de patiënt die vergevorderde symptomen heeft. Het beruchte paard achter de wagen spannen dus.....

Op langere duur zal het gebrek aan uitgebreid en maar beperkt testen zoals het RIVM adviseert in ieder geval een economische recessie onnodig verdiepen.

15 Beowulf    
8 dagen geleden door Beowulf
1
Meld

Mooi dat dit nu zo in het nieuws komt.

Zoals ik al eerder zei: een goede anslist die zet zelf een PCR op. De primersequenties kan je zo vinden. Overige materialen maak je zelf. Inclusief polymerase (hoewel dat tricky is vandaar dat ik heb over een goede analist).

Ik las gisteren dat de virologe van het RIVM zei: ja zo deden we het vroeger maar de capaciteit is dan beperkt. Klopt pertinent NIET.

Los van het virusdrama is sit gewoon een probleem in de diagnostiek. Ze zeggen niet: dit zijn de controles als je die goed hebt dan is jouw test dat ook. Ze zeggen: je moet per se deze test gebruiken. Ja dan wordt het een dure grap.

16 provo    
8 dagen geleden door provo
2
Meld

Gewoon Roche farma onder druk zetten met nood wetten.
Dan zijn er zo genoeg testkits.

17 meneer van het nieuws    
8 dagen geleden door meneer van het nieuws
0
Meld

Dan ben ik voor het testen van thuiszorg medewerkers.
Deze medewerkers werken bij kwetsbare mensen, en voor deze beroepsgroep zijn totaal geen richtlijnen of voorzorgsmaatregelen genomen.
De client en de zorgmederwerker lopen beidde groot risico door niet te te testen.
Een zorgmedewerker heeft gemiddeld 2 clienten op een dag.
Dan gaat een besmetting snel, terwijl juist deze groep beschermd moet worden.
Ook krijgen deze medewerkers geen handgel, handschoenen en/of mondmasker, er wordt doodleuk gezegd, daar zogt de client maar voor.
Echt schandalig!

18 Rapunzel    
8 dagen geleden door Rapunzel
1
Meld

@11
Er zijn 2 soorten testen. Dit topic gaat over testen die de aanwezigheid van het virus vaststellen.

Maar om te zien wie "veilig" is, moet gekeken worden naar antistoffen, die vertellen of je het hebt doorgemaakt en of je immuun bent.

Antistoffentest is nog experimenteel en wordt allereerst gebruikt om te kijken hoever de besmetting is gevorderd binnen de bevolking. En zal later ook gebruikt worden om te kijken wie er weer aan het werk mag.

@16
Ja ik heb jaren in zo'n bedrijf gewerkt: men kan het. Maar met welke kwaliteit precies? Het gaat nu ineens om leven en dood en daar gelden andere normen voor dan voor bijv zaadveredeling.
Helemaal als de data ook van invloed zijn op het gevoerde beleid.

Ik denk dat hierin het probleem schuilt, want het idee op zich is prima. En een goed plan om in de toekomst dergelijke bedrijven rap te kunnen "omkatten" is volgens mij raadzaam. Maar een biotechlab en een medisch lab verschillen in kwaliteitseisen.

19 Gekste Henkie    
8 dagen geleden door Gekste Henkie
7
Meld

@19
Ja ik wil de crisis natuurlijk niet misbruiken voor mijn stokpaardjes. Ik hoop wel dat de klisch-chemische gemeenschap zich in de toekonst wat minder als schaapjes laat kennen.

Deze test hoeft niet eens kwantitatief te zijn dat maakt het vrij simpel. Daarnaast kan je de resultaten ook alleen voor onderzoek gebruiken staat je verder vrij. Het is altijd beter dan helemaal geen data.

20 provo    
8 dagen geleden door provo
1
Meld

Er zijn minstens 50 laboratoria in Nederland waar volop test-kits gemaakt kunnen worden.
Maar dat is vanaf het begin verboden door het RIVM.
Alleen Erasmus MC en het RIVM mogen ze maken.
In Groningen zijn nu 5 laboratoria die wel de test-kits produceren. Maar die hebben gisteren nog op hun flikker gekregen van minister volksgezondheid en RIVM.
Ze mogen namelijk niet testen, want dan wordt duidelijk hoeveel mensen ernstig ziek en dood gaan door corona.
Nu worden mensen die niet getest zijn, maar toch dood gaan door Corona met een andere doodsoorzaak in de boeken weggeschreven. Er is niet aangetoond dat ze corona hadden, terwijl ze wel alle symptomen hadden.

21 beastyboy    
8 dagen geleden door beastyboy
3
Meld

@21
Zelfs als de testcapaciteit wel beperkt is dan kan je nog samples verzamelen om later te testen

Weggooien kan altijd. Met terugwerkende kracht alsnog afnemen alleen met een tijdmachine. Jammer dat Roche die niet maakt.

22 provo    
8 dagen geleden door provo
0
Meld

Waarom testen als iedereen besmet moet worden ?

23 Stampertje    
8 dagen geleden door Stampertje
4
Meld

Weer zo'n kort-door-de-bocht artikel...

24 Jmartin    
8 dagen geleden door Jmartin
6
Meld

@24
Heeft u daar ook argumenten voor?

25 provo    
8 dagen geleden door provo
2
Meld

Rutte houdt vast aan plan A: kudde immuniteit. Via spelende kinderen hoopt hij dat alsnog te bereiken.

26 samcash    
8 dagen geleden door samcash
1
Meld

@8
Je zou wel een goed beeld kunnen krijgen van het aantal besmettingen. Nu rekenen ze met cijfers, die gegokt zijn. Meten is weten. Dan weet je meer over besmettelijkheid. Wie wordt mild ziek en wie niet.

Als ze het meteen in het begin hadden gedaan, dan had je sneller die mensen kunnen isoleren en was het ook beter verlopen.

Mijn kennis in de zorg (bejaarden), vertelt dat veel collega's uitvallen, omdat ze met milde keelpijn en snotneus thuis moeten zitten. Bij testen zou er misschien meer aan het werk kunnen blijven.

27 hopefully    
8 dagen geleden door hopefully
1
Meld

@25 kijk dan vooral naar de beweringen in het artikel die niet onderbouwd worden... daarnaast: het is meer een opinie-stuk/column.

De kritiek op de voorraadsituatie vind ik spijkers op laag water zoeken. Immers had bijna geen enkel land aan het begin van de corona crisis voldoende voorraden en behandelcapaciteit. Naarmate landen neoliberaler zijn blijken die tekorten groter te worden.

NRC (richting rechts/corporate) is een van de grote pleitbezorgers van dat neoliberalisme in Nederland. Nu zij op dat punt hun zin hebben voor Nederland, beginnen ze over de gevolgen te klagen als de nood aan de man komt.

NRC heeft voor mij om die reden al jaren terug afgedaan als goede nieuwsbron.

28 Jmartin    
8 dagen geleden door Jmartin
7
Meld

@20
Dat slechte testen beter zijn dan helemaal geen data is niet waar.
Valse negatieven zijn zelfs dodelijk en houden de epidemie op gang.

29 Gekste Henkie    
8 dagen geleden door Gekste Henkie
10
Meld

Ik denk dat het RIVM niet wil testen omdat daaruit zal blijken hoe fout zij het hebben met hun wiskundige calculaties van virusverspreiding.
Als blijkt dat er nu al 500.000 mensen besmet zijn (van wie 90% er geen of weinig last van heeft) dan zal dat het einde betekenen van het RIVM en het gehele kabinet.

30 Snuggles    
8 dagen geleden door Snuggles
2
Meld

@28
Er rammelt uiteraard van alles, in Nederland en in elk ander land.

Daarom gaat het niet aan om dit als een "Rutte" of "RIVM" probleem te definiëren als iedereen over deze zaken struikelt.

Mensen die dat volhouden, doen daar VERDACHT veel MOEITE voor.
Steeds moet dat beeld bevestigd en aangedikt: "de overheid is tegen jullie" en de methodes zijn niet eerlijk.

De motivatie van dergelijke lieden laat zich slechts raden. Vaderlandsliefde is het alvast niet.

31 Gekste Henkie    
8 dagen geleden door Gekste Henkie
12
Meld

@30
Dan zal men kabinetten in vrijwel elk land moeten vervangen, of denk je echt dat wij het enige land zijn?

Dit was niet echt te stoppen en het is een nare epidemie. Punt. En daar loopt elk land hard tegenaan.

32 Gekste Henkie    
8 dagen geleden door Gekste Henkie
13
Meld

@31 inderdaad... bij die groep mensen lijkt het ook wel dat zij direct die overheid weg willen hebben. Het gevolg is dan wel dat zij geheel op zichzelf aangewezen zijn en er in de zorg helemaal niets meer geregeld word. De financiering van het hele systeem valt dan ook per direct weg.

Maar zo gaat dat bij die populistjes... alleen maar simplistische slogans en memes, maar enige kennis van de achterliggende systemen/organisatiebehoefte ontbreekt totaal.

Zo denken ze dat er plotseling miljoenen mondkapjes uit een hoge hoed getoverd kunnen worden en dat je acuut 30.000 beademingsapparaten kunt inkopen (en geleverd krijgen).

Het heeft de NL regering veel moeite gekost om een paar miljoen mondkapjes te krijgen. En ik verwacht dat zo'n mondkapje niet onbeperkt houdbaar is, zeker niet tegen de huidige prijs.

33 Jmartin    
8 dagen geleden door Jmartin
4
Meld

@32 die link kunnen ze dus niet leggen. In "normale" situaties is de productiecapaciteit van medische supplies afgestemd op de afname... dat is een normale bedrijfseconomische zaak.

Als er incidenten als een pandemie zijn, schiet zo'n systeem in het begin te kort omdat de productie niet acuut voldoende te verhogen is. Als je totaal geen kennis van productiesystemen hebt zoals een aantal lieden hier, krijg je dus direct het beschuldigende wijzen naar bepaalde partijen die "verantwoordelijk" zouden zijn, maar slechts ook een radertje in het hele gebeuren zijn.

Daarbij wordt gemakshalve dan ook vergeten dat tekorten bij pandemieën of andere noodsituaties niet te voorkomen zijn omdat niemand kan voorspellen wanneer die incidenten plaatsvinden, noch in welke vorm de incidenten zich manifesteren.

34 Jmartin    
8 dagen geleden door Jmartin
3
Meld

@32 @34 : Noorwegen, Taiwan, Zuid-Korea om er maar een paar te noemen die het wel onder controle hebben.
Duitsland is trouwens ook goed bezig.
Kijk dan vooral naar het aantal overleden als percentage van het aantal besmettingen en per aantal inwoners.

35 Jackd    
8 dagen geleden door Jackd
2
Meld

@35 ken jij het boekje "How to lie with statistics"?

Ga dat eerst eens lezen en verdiep je daarna in hoe landen inhoudelijk en administratief met dit soort problematiek omgaan. Ook de criteria per land om te gaan testen moet je niet over het hoofd zien. Die cijfers die jij ziet zijn totaal niet een-op-een met elkaar te vergelijken.

Daarnaast kun je ook wijzen op een land als Zwitserland (kleinere bevolking als Nederland) dat het aanmerkelijk slechter dan Nederland lijkt te doen (vergelijk diezelfde cijfers).

De achterkan-bierviltje reken- en vergelijkmethoden die jij toepast vind ik dus nergens op slaan.

36 Jmartin    
8 dagen geleden door Jmartin
3
Meld

De regering is in ernstige gebreken gebleven. Het RIVM en de GGD dito. En allemaal gaan ze verantwoording afleggen wanneer dit voorbij is. Goedschiks of kwaadschiks, verantwoording zal er worden afgelegd.

37 Kaffer    
8 dagen geleden door Kaffer
2
Meld

@28
He bedankt zeg dat maak je niet vaak mee dat iemand dan toch fe moeite neemt.

Als je terug gaat naar de basis dan is er wel degelijk genoeg capaciteit. Daar zou ik persoonlijk verantwoordelijkheid voor durven nemen. En ik ben nog maar een beperkt getalenteerd bioloog ik ken echt 100-en mensen die dit beter op kunnen zetten.

Verder OK ik lees wel NRC soms is het goed soms wat minder maar nooit zo slecht als de internet bagger sites.

38 provo    
8 dagen geleden door provo
0
Meld

@29
Zo bedoel ik het niet. Ik bedoel dat je beter data kunt verzamelen die je dan op basis van latere kennis toch maar niet gebruikt dan dat je spijt krijgt.

En met goede controles is iedere self made kit bruikbaar. Wat Roche daar verder ook van vindt.

39 provo    
8 dagen geleden door provo
0
Meld

@36 : Typisch een argument voor iemand die inhoudelijks niks te melden heeft.

Juist de landen die ik noem testen veel. Waarschijnlijk is daarom is het aantal doden per inwoner laag.
Daarbij zijn het landen waarvan verwacht mag worden dat ze niet klungelen met de cijfers, in ieder geval niet meer dan Nederland.

Ik had China er ook bij kunnen zetten, maar die cijfers zijn wel onbetrouwbaar. (daarmee zeg ik niet dat ze niet kloppen, enkel dat we dat nog niet weten)

40 Jackd    
8 dagen geleden door Jackd
1
Meld

@40 goh, knul... suggereer jij nou dat door testen mensen niet overlijden?

Ik zou toch dat boekje maar eens gaan lezen als ik jou was, want jij snapt duidelijk niet dat andere meetmethoden rechtstreeeks leiden tot andere meetwaarden en statistieken.

Jouw op de man spelen is dan ook geheel ongepast en is indicatief voor jouw onbegrip/onwetendheid.

41 Jmartin    
8 dagen geleden door Jmartin
3
Meld

@40 Pas maar op hoor Jmartin geilt op het melden van reacties die niet aanstaan.

42 Truffelaar    
8 dagen geleden door Truffelaar
1
Meld

@42 : Ik heb dat boekje geschreven..

Ik speel niks op de man, ik stel enkel dat jij niks inhoudelijks zegt, enkel dingen die er niks mee te maken hebben om het niet over het onderwerp te hoeven hebben.

En ja: testen redt levens een heleboel zelfs.
In Noorwegen testen ze iedereen die verdacht is: dagje binnen blijven tot de uitslag en daarna binnen blijven tot weer beter of gewoon weer de straat op als niet ziek.
In Nederland testen we nauwelijks en gaan we ziek carnavallen..

Noorwegen had in het begin veel meer besmettingen, dat leek tenminste zo, want in Nederland was het probleem toen eigenlijk al veel groter. Het aantal overledenen (per aantal inwoners) laat dat duidelijk zien.

43 Jackd    
8 dagen geleden door Jackd
0
Meld

@32
'Dit was niet echt te stoppen en het is een nare epidemie. Punt.'
Snap jij eigenlijk wel waarom het SARS virus en het MERS virus geen pandemie zijn geworden?

44 samcash    
6 dagen geleden door samcash
5
Meld

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Trending vandaag
RIVM: dodental stijgt met 166 naar 1339 perso...
Het coronavirus heeft inmiddels 1339 levens...

17 uur geleden door Moskowfiets

Het verval van Trump zijn presidentschap
Oude methodes die ooit zo goed leken te werke...

20 uur geleden door Smite Gait

Hongarije wil met wetsvoorstel geslachtsveran...
Het wetsvoorstel van de extreem-rechtse reger...

13 uur geleden door Pegasus

TEN EINDE RAAD - DE JENSEN SHOW #136
Blind vertrouwen in autoriteit is de grootste...

9 uur geleden door xtremy

Oproep tot vrijdaggebed klinkt vanaf tientall...
In onder meer Amsterdam, Haarlem, Hilversum,...

1 dag geleden door kanniewaarzijn


ADVERTENTIE


Laatste reacties
CoolMemories
Kapitein Amerikaans marineschip ontslagen na ...
Wéér zo'n swampfiguur en manipulator uit de...

1 minuut geleden door CoolMemories

A Passenger
Kapitein Amerikaans marineschip ontslagen na ...
Ik denk eerder dat hij ontslagen is voor het ...

2 minuten geleden door A Passenger

De vrijende rechter
Woordvoerder Chinese ministerie "Mondmaskers ...
@40 "Hebben wij in Nederland alleen heboefte ...

2 minuten geleden door De vrijende rechter

lisaaatjuh
Racisme ten tijde van een pandemie...
Joop.nl blijft ook maar doorgaan :|...

2 minuten geleden door lisaaatjuh

agent 357
Nieuwe maatregelen voor rokers...
Nog niet 1 regering in het verleden en deze d...

7 minuten geleden door agent 357

Binnenland      Buitenland      Politiek      Economie      Internet      Technologie      Sport      Showbizz      Wetenschap      Gezondheid      Lifestyle      Cultuur      Media      Film      Games      Verkeer      Overig