Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Republikeins kopstuk: ‘Offer het land niet op voor gezondheidsmaatregelen’

De luitenant-gouverneur van de Amerikaanse staat Texas Dan PatrickBeeld AP

‘Ik sterf nog liever dan dat de Amerikaanse economie ten onder gaat door de maatregelen voor de volksgezondheid’. Dat zei de luitenant-gouverneur van de Amerikaanse staat Texas Dan Patrick als reactie op de maatregelen tegen het coronavirus. ‘Offer het land niet op voor gezondheidsmaatregelen.’

Nadat de Amerikaanse president Donald Trump aankondigde de economie in de VS al na een paar weken te willen heropstarten in plaats van maanden, argumenteerde de 69-jarige luitenant-gouverneur van Texas Dan Patrick op Fox News dat hij nog liever zou sterven dan dat hij zou zien dat de volksgezondheidsmaatregelen de economie van de VS zouden schaden. Hij gelooft er zelfs in dat veel grootouders in het hele land het met hem eens zouden zijn. “Als oudere burger ben ik bereid om mijn leven op te geven voor mijn zes kleinkinderen, zodat zij kunnen leven in het Amerika dat iedereen in dit land liefheeft.”

“Mijn boodschap: laten we weer aan het werk gaan en leven. Degene onder ons die 70 zijn of ouder, zullen wel voor zichzelf zorgen”, zei Patrick. “Offer het land niet op voor gezondheidsmaatregelen.”

‘Meer doden door zelfmoord dan door pandemie’

Trump zelf wil zo snel mogelijk de economie heropstarten “want een economische crisis zou kunnen leiden tot meer doden door bijvoorbeeld zelfmoord, dan een wereldwijde pandemie”, stelde hij. 

“We stuiten binnenkort op een totale recessie, depressie en ineenstorting van onze samenleving als dit nog een paar maanden doorgaat”, zei Patrick. “We moeten niet heel het land sluiten hiervoor. Ik denk dat we weer aan het werk kunnen gaan.”