Direct naar artikelinhoud
Zware mishandeling

Zes maanden cel voor besmetten van vriendin met hiv

Hij wist dat hij hiv-positief was, maar had toch onbeschermde seks met zijn vriendin. De rechtbank van Breda heeft een gevangenisstraf van zes maanden opgelegd aan Courage N., wegens zware mishandeling.

Ze maakte het uit omdat hij had gejokt over het moment waarop hij naar Nederland was gekomen. Een week later bleek dat Courage N. nog een veel ernstiger waarheid voor haar verborgen hield. “Voordat we voor het eerst seks hadden, vroeg ik je of je soa’s had”, richtte het slachtoffer zich in de rechtbank van Breda tot haar ex-vriend. “Je zei ‘nee’. Die leugen heeft mijn hele leven op zijn kop gezet.”

Dinsdag legde de rechter een gevangenisstraf van zes maanden op aan N. De 32-jarige Zimbabwaan heeft volgens de rechtbank meermaals onbeschermde seks gehad in de maanden rond de jaarwisseling 2016-2017, waarmee hij zijn toenmalige vriendin zwaar heeft mishandeld. N. wist namelijk al jarenlang dat hij hiv-positief is. En nu is ook zij besmet met het hiv-virus.

N. ontkende slordig te zijn omgesprongen met voorbehoedsmiddelen

Dit type rechtszaken komt amper voor in Nederland. Bekend is de Groninger hiv-zaak uit 2007/2008, waarbij drie mannen voor de rechter stonden omdat zij anderen op seksfeestjes zouden hebben besmet. Soms door onveilig vrijen, soms door ze te injecteren met hun eigen bloed.

Anders dan het willens en wetens inspuiten van geïnfecteerd bloed was het absoluut niet N.’s bedoeling om zijn geliefde met hiv te infecteren, zo stelde de verdachte eerder deze maand in de rechtbank. Volgens N. hebben zij altijd een condoom gebruikt. Het infecteren van zijn ex spijt hem, maar hij ontkende slordig te zijn omgesprongen met voorbehoedsmiddelen. Zo had het duo herpes tijdens hun relatie, wat wondjes rond de schaamstreek veroorzaakte. “Dat kan de overdracht ook hebben veroorzaakt.”

De rechtbank is daarvan niet overtuigd. Naast een gevangenisstraf moet N. een schadevergoeding van ruim 35.000 euro aan het slachtoffer betalen.

Lees ook:

Tien jaar na de hiv-zaak is er weinig veranderd in de homoscene

Vandaag tien jaar geleden kwam er nieuws uit Groningen dat zijn weerga niet kende. Wat is er sinds de hiv-zaak veranderd in de homoscene?