Het besluit van president Trump om inwoners van zeven islamitische landen voorlopig te weren, kan nog op weinig instemming rekenen. Een federale rechter zette zaterdag al een streep door een deel van de maatregelen.

Wie een geldig visum voor de VS heeft, mag tot nader order het land gewoon binnenkomen. De regering legt zich bij dat oordeel neer.

Internationaal was er veel kritiek op het decreet van Trump. De belangrijkste tegenstem is van de Duitse bondskanselier Merkel, die het inreisverbod als ‘geheel verkeerd’ beoordeelde. De strijd tegen het terrorisme rechtvaardigt het besluit niet, vindt zij.

De Nederlandse premier Rutte verklaarde zondag de maatregel te betreuren. Wie te maken krijgt met oorlog en geweld, verdient een veilig heenkomen, ongeacht afkomst en geloof, aldus de premier.

Op Schiphol hebben zondagavond ruim zeventig activisten voor de ingang van Schiphol gedemonstreerd tegen het inreisverbod.


De betogers hadden toestemming van de burgemeester van Haarlemmermeer, waar de luchthaven onder valt, om buiten te demonstreren.


De betogers droegen borden met teksten als 'Trump psychopaat' en 'Stop Trump en Wilders'.


Volgens de actievoerders zitten er over de hele wereld zo'n tweehonderd mensen vast op vliegvelden, omdat ze de VS niet in mogen.


Vliegtuigmaatschappij KLM weigerde dit weekeinde wegens het inreisverbod een aantal passagiers mee te nemen die naar de Verenigde Staten wilden. Een woordvoerster van de KLM zei zondag dat het bedrijf daarmee de instructies van de Amerikaanse autoriteiten opvolgt.


Toen de demonstranten de hal in gingen, werden ze door de marechaussee tegengehouden en vervolgens weer naar buiten gestuurd.


Een persoon is aangehouden door de marechaussee wegens belediging. Volgens een woordvoerder van de marechaussee is de betoging rustig verlopen.