Een Britse studie met als titel 'Waarom nachtuilen intelligenter zijn' legt een verband tussen snoozen en creativiteit, intelligentie en geluk. De Brits-Amerikaanse psycholoog Satoshi Kanazawa meent dat snoozen een vorm van aanpassing aan het moderne leven is en dat het een teken is van uitmuntende intelligentie.

Dit in tegenstelling tot mensen die nog leven en slapen zoals onze voorouders al eeuwen doen: vroeg erin en vroeg er weer uit. Eenvoudig gezegd moeten mensen slim zijn om de snoozeknop in te drukken, aangezien het een recente uitvinding is waarop de evolutie ons niet heeft voorbereid.

Het tweede verband is intuïtiever: wie luistert naar zijn lichaam en zich niet schikt naar 'de dictatuur van de wekker', jaagt zijn passie meer na en vindt eigen oplossingen voor problemen. Voila, dat maakt snoozers creatiever en onafhankelijker.

Een andere studie ondersteunt deze conclusie. De universiteit van Southhampton vergeleek namelijk de socio-economische situatie met hun slaappatroon van bijna 1300 mannen en vrouwen . De nachtbrakers die na elf uur 's avonds gaan slapen en pas na acht uur opstaan, blijken meer inkomen en een comfortabelere levensstijl te hebben. U weet dus wat u voortaan te doen staat 's ochtends.