Blijven we stemmen met het oude stembiljet of komt er een nieuwe?
NOS NieuwsAangepast

Hoeveel van de 81 partijen gaan het redden? Morgen weten we het

Maandagavond wordt duidelijk hoeveel partijen er meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart. Om 17.00 uur moeten de kieslijsten binnen zijn bij de Kiesraad.

Kort daarna liggen de lijsten ter inzage bij de Kiesraad. Dan kan iedereen zien welke van de 81 bestaande en nieuwe partijen die zich hadden geregistreerd, officiële kieslijsten hebben ingeleverd.

Ook wordt dan duidelijk of de nieuwe partijen (of de partijen die de vorige keer geen zetel haalden) aan de extra eisen voor deelname hebben voldaan. Nieuwkomers moesten een waarborgsom van 11.250 euro betalen en 580 ondersteuningsverklaringen overleggen. De Kiesraad wierp die drempels op om te voorkomen dat er te veel partijen meedoen.

Wat moeten nieuwe partijen doen om het stembiljet te halen?

Het is overigens niet alleen de vraag wíe er meedoen aan de verkiezingen. Het is ook spannend of het er meer dan 32 worden. Als dat het geval is, moet er een nieuw stembiljet komen. Op het oude is dan te weinig plek. Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken heeft al opdracht geven voor een nieuw ontwerp van het biljet, voor het geval dat. De laatste decennia hebben er maximaal 26 partijen deelgenomen.

Afhaken

Veel nieuwe partijen hebben al aangegeven dat ze moeite hadden om aan de eisen te voldoen, bleek zaterdag na een onderzoek van het AD. Zeker 30 van de 66 nieuwe deelnemers zouden afhaken. Ze hebben óf te weinig geld, óf te weinig ondersteuningsverklaringen.

Ook bekende nieuwkomers als GeenPeil en de Partij van de Niet-Stemmers van advocaat Peter Plasman lieten weten dat het niet van een leien dakje ging. Artikel 1 van Sylvana Simons wilde niet reageren op de vraag of ze aan de voorwaarden voldoet.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

De belangrijkste data voor, tijdens en na de verkiezingen:

Vrijdag 3 februari: Kiesraad maakt officiële kandidatenlijst bekend

Vrijdag 24 februari: Krokusreces/verkiezingsreces. Campagne volle hevigheid aan de gang.

Woensdag 15 maart: Verkiezingen.

Maandag 20 maart: Vaststelling van de uitslag.

Woensdag 22 maart: Laatste vergadering Tweede Kamer in oude samenstelling.

Donderdag 23 maart: Installatie nieuwe Tweede Kamer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl