Direct naar artikelinhoud
Binnenland

Demir deelt video ‘uit Turkse gemeenschap’: ‘Blijf alstublieft thuis!’

Flemish Minister of Environment, Energy, Tourism and Justice Zuhal Demir pictured during a plenary session of the Flemish Parliament in Brussels, Wednesday 11 March 2020. BELGA PHOTO JASPER JACOBSBeeld BELGA

Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) vraagt Turkse Limburgers met aandrang om de noodzakelijke quarantainemaatregelen zo goed mogelijk op te volgen, nu volgens een filmpje uit de Turkse gemeenschap blijkt dat meer dan de  helft van de opgenomen coronapatiënten in het Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL) van Turkse origine zijn. Bc, roept de minister op in een Facebookbericht. Een boodschap die ze ook in het Turks neerschrijft. 

Ze sterkt haar oproep met een filmpje waarin een Turkse Limburgse de huidige situatie uitlegt. Het filmpje heeft Nederlandse ondertitels: “De dokters zijn radeloos, ze weten zich geen raad en zijn in shock”, is er te horen. “Ik kreeg een verpleegster van Turkse origine aan de telefoon, en ook een dokter belde mij.  Ze vragen zich af of de quarantainemaatregelen wel worden nageleefd. De moskeeën en cafés zijn gesloten, maar zijn er bijeenkomsten waar we niets van weten?”, luidt het.  De patiënten zijn volgens het filmpje vooral oud-mijnwerkers met een leeftijd tussen de vijftig en 65.

Demir schrijft in haar bericht: “Het coronavirus legt vandaag jammer genoeg de eilanden in onze samenleving bloot. Eilanden die elk hun eigen benadering hebben van wat ons allen overkomt. Het is niet onlogisch dat de Turkse gemeenschap in Genk harder wordt getroffen. Het sociale leven is er een stuk hechter. Mensen komen voortdurend bij mekaar over de vloer. Onaangekondigde huisbezoeken zijn de normaalste zaak ter wereld. Je hoeft geen expert te zijn om te vrezen dat de Turkse gemeenschap vatbaarder is voor een zeer besmettelijk virus.”

“Alleen merken we ook na de richtlijnen van de overheid onvoldoende mentaliteitsverandering. De Vlaamse media worden onvoldoende bekeken en opgevolgd. Mensen trekken nog steeds met elkaar op of laten hun lot in de handen van hun God. We bereiken ze niet op hun eiland. Het virus wel. Moeiteloos.”