RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Editie NL

Dakloos in tijden van corona: 'Wij zijn net zombies'

Foto ter illustratie. Beeld © iStock

Horeca, scholen en sportclubs zijn gesloten en wie dat kan moet thuiswerken. Maar wat als je niet thuis kan blijven omdat je geen huis hebt, maar ook nergens heen kan? Dat is de harde realiteit voor de ruim 39.000 daklozen in Nederland.

Monica (52) is sinds drie weken dakloos. "Ik heb lange tijd in de grafische wereld gewerkt, maar heb me om laten scholen tot maatschappelijk zorgmedewerker. Dertig jaar lang woonde ik in Amsterdam. Tot drie weken geleden. Toen kwam er een huisjesmelker onder mij wonen en ik had geen huurdersbescherming. Sindsdien leef ik op straat."

Eerst kon de vrouw overal naartoe om even te zitten. "Ik zat vaak in een café of in de bibliotheek in mijn dagboek te schrijven. Dat kan nu niet meer. Wij zijn net zombies."

Winteropvang

Annette van Kouwenhoven werkt bij Amsterdam City Rights, een onafhankelijke denktank die zich inzet voor het recht op onderdak, onderwijs en zelfontplooiing voor iedereen. Ze maakt zich zorgen over mensen als Monica. "Ze moeten de straat op terwijl dit wordt afgeraden en het het aantal besmettingen kan verergeren." 

Monica kan naar een winteropvang waar plek is voor maximaal 350 mensen. "Om half vijf 's middags mag ik naar binnen en om half tien 's ochtends moet ik eruit. De winteropvang sluit op 1 april en op dit moment kijken ze wie er na die tijd nog mag overnachten. Het kan dus betekenen dat ik vanaf april buiten moet slapen."

24 uur open

Volgens Van Kouwenhoven is het ook binnen de opvang niet erg veilig. "Mensen slapen en zitten daar erg dicht op elkaar. De kans op besmetting wordt daarmee vergroot."

Amsterdam City Rights heeft bij de Gemeente Amsterdam het verzoek neergelegd om te kunnen garanderen dat opvangcentra 24 uur open blijven en daklozen binnen mogen blijven. 

Niet bang voor het virus

Monica is niet bang om het coronavirus op te lopen. Soms denk ik zelfs dat al mijn problemen opgelost zouden zijn als ik het virus krijg."

Daklozen in Londen maken zich zorgen

00:59