Iran bant Amerikanen als reactie op Trump’s decreet

Iraans minister van Buitenlandse Zaken Abbas Araghchi © AP

Iran legt Amerikaanse staatsburgers met onmiddellijke ingang een ban op om het land binnen te komen. Daarmee reageert Iran op het pas door de Amerikaanse president Donald Trump getekende decreet om inwoners van zeven landen met een moslimmeerderheid geen toelating meer te verschaffen tot de Verenigde Staten.

JoRo

Het was de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Abbas Araghchi die het nieuws zaterdag bekend maakte in de Iraanse staatsmedia. De Amerikaanse ban is ‘een duidelijke belediging aan de hele islamitische wereld en meer bepaald aan de grote Iraanse natie’, klonk het in een statement.

Iran is een van de zeven landen waarvan de inwoners de komende 90 dagen de Verenigde Staten niet meer mogen binnenkomen. Trump nam de ingrijpende maatregel naar eigen zeggen om moslimterroristen buiten te houden, maar het nieuwe decreet stootte al op felle internationale kritiek.

De Nederlandse vliegtuigmaatschappij KLM heeft zaterdag zeven passagiers die op weg waren naar de Verenigde Staten, geweigerd mee te nemen wegens het inreisverbod. Ook andere vliegtuigmaatschappijen zoals EgyptAir en Qatar Airway weigerden zaterdag passagiers met bestemming de VS mee te nemen. Bij Brussels Airlines stelde het probleem zich vandaag (nog) niet.

Teheran heeft sinds bijna vier decennia geen diplomatieke betrekkingen meer met de VS en behoort tot de politieke vijanden van Washington. Miljoenen Iraniërs zijn na de Islamitische Revolutie van 1979 naar de VS uitgeweken, vooral naar Californië. Los Angeles wordt daardoor ook ‘Tehrangeles’ genoemd. Veel Iraniërs vrezen nu dat ze onder het presidentschap van Trump hun familie niet meer kunnen zien in de VS.

Aangeboden door onze partners