Kunstsector: vraag geen geld terug voor afgezegde shows

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

Een oproep op sociale media van acteurs aan het publiek om geen geld terug te vragen voor door de coronacrisis geannuleerde voorstellingen, wordt breed gesteund door de grote belangenorganisaties in de kunstensector. Dat blijkt uit een rondvraag van het ANP. De suggestie werd donderdag en vrijdag online veel gedeeld.

Het afgelasten van alle theatershows en het sluiten van de theaters de komende drie weken is een enorme financiële strop voor de sector. Veel podiumkunstenaars krijgen niet betaald als zij niet kunnen spelen en de overheid heeft de afgelopen jaren flink gesneden in de culturele subsidies. De sector moet zelf de broek op kunnen houden, was het devies.

“Het is een initiatief dat we zeker toejuichen”, stelt actrice Anna Drijver namens acteursvakbond ACT. “Het is voor kunstenaars al een grote frustratie dat zij maandenlang heel hard hebben gewerkt aan een mooie voorstelling en die opeens niet meer kunnen delen met het publiek.”

Broodfonds

Maar de financiële problemen voor veel kunstenaars zijn nog erger. “Er bestaan veel misvattingen over het inkomen van de gemiddelde Nederlandse acteur. En ze kunnen dit keer geen aanspraak maken op het broodfonds, omdat het cancelen niets met arbeidsongeschiktheid te maken heeft.”

Drijver beklemtoont wel dat het de voorkeur heeft de voorstellingen in te halen. Dat geldt ook voor de Vereniging van Vrije Theaterproducenten (VVTP), stelt voorzitter Boris van der Ham. “We weten dat deze situatie voor veel freelancers in de sector, zowel op het podium als achter de schermen, veel problemen veroorzaakt”, legt hij uit. “Mensen worden per tournee of reeks voorstellingen betaald. Maar nog belangrijker vinden we dat mensen weer komen kijken als de coronabeperkingen zijn opgeheven. Dat is een boodschap waar wij als producenten ook heel erg op willen hameren.”

Grotere problemen

Ook de theaters staan achter de oproep aan het publiek. “De sector heeft het deze maand op alle fronten heel zwaar te verduren”, bevestigt directeur Gabbi Mesters. “Dit is een sympathiek gebaar om de eerste pijn mogelijk te verzachten. Maar logistiek doemen veel meer, nog grotere problemen op. We gaan als sector proberen te inventariseren wat de gevolgen zijn en hoe we die kunnen ondervangen.”

GroenLinks vroeg donderdagavond ook al aandacht voor de kunstensector en de gevolgen van het coronavirus voor deze groep. De Kunstenbond heeft vrijdag een speciale website geopend waar kunstenaars en andere professionals in de cultuursector hun problemen kenbaar kunnen maken en advies kunnen inwinnen.

 

BuzzE

 

 

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck