Direct naar artikelinhoud
Vluchtelingen

Tweeduizend euro voor migranten die vrijwillig terugkeren

Een vrouw hangt kleren te drogen in een geïmproviseerd vluchtelingenkamp op het Griekse eiland Lesbos.Beeld REUTERS

Migranten en vluchtelingen die vastzitten op de Griekse eilanden en vrijwillig terugkeren naar hun land van origine kunnen rekenen op een geldbedrag.

Tweeduizend euro kunnen asielzoekers die vast zijn komen te zitten op de Griekse eilanden tegemoetzien als ze terugkeren naar het land waar ze vandaan komen. Ylva Johansson, de Eurocommissaris voor migratie, lichtte de maatregel toe tijdens een bezoek aan Griekenland.

Het geldbedrag moet mensen helpen bij de reïntegratie in hun land nadat ze zijn teruggekeerd. En zal betaald worden van de 700 miljoen euro die Brussel onlangs aan Athene beloofde. Dat gebeurde nadat Turkije had aangekondigd mensen die naar Europa willen, niet langer tegen te zullen houden. Duizenden mensen trokken naar de Turks-Griekse grens en ook kwamen er meer mensen op de Griekse eilanden aan.

De gebeurtenissen vestigden nog eens de aandacht op de problemen op de Griekse eilanden waar zo’n 40.000 migranten en vluchtelingen vastzitten. Een groot deel van hen (ongeveer 20.000 mensen) wordt opgevangen in kamp Moria op Lesbos waar officieel maar plek is voor 3000 mensen. 

Met de financiële regeling hoopt Johansson de druk op de eilanden iets te verlichten. De maatregel zal onderdeel worden van een al bestaand programma van de internationale organisatie voor migratie (IOM) waarbij deelnemers 370 euro krijgen. Dat bedrag wordt dus tijdelijk opgehoogd tot 2000 euro. Om aanzuigende werking te voorkomen, zo legde Johansson aan The Guardian uit, zal het aanbod maar een maand gelden. Naast de IOM zijn ook de Europese Commissie, de Griekse autoriteiten en Frontex, het Europese grensagentschap, betrokken.

Alleen asielzoekers die voor januari op de eilanden zijn aangekomen, kunnen van het geldbedrag gebruikmaken. Dan moeten ze wel hun aanvraag voor internationale bescherming intrekken. Johansson verwacht dat ongeveer vijfduizend mensen voor het programma in aanmerking zouden kunnen komen. Syriërs kunnen bijvoorbeeld geen gebruik maken van de regeling omdat zij nog niet naar hun land terug kunnen keren.

De Eurocomissaris liet verder weten dat ondertussen zeven EU-lidstaten hebben toegezegd om 1600 alleenreizende minderjarigen die op de Griekse eilanden zijn komen vast te zitten, op te nemen. Ook kondigde ze aan dat in mei een grote conferentie zal worden belegd waarin hulpverleners en experts zullen zoeken naar oplossingen voor de problemen van deze specifieke groep.

Het is de start van meer solidariteit, aldus Johansson, die tegelijkertijd toegeeft dat er meer moet gebeuren. “We missen nog altijd een gemeenschappelijk Europees migratie- en asielbeleid. Ik ben daar hard mee aan de slag.” Na Pasen, zo beloofde de Eurocommissaris, zal ze met de eerste voorstellen komen.

Lees ook: 

Grens bereikt

De migratiecrisis van 2015 heeft het Europese migratiebeleid rigoureus veranderd. Afschrikking is sindsdien het motto. Voorzichtig begint een tegenreactie vorm te krijgen.