Direct naar artikelinhoud

IMF: staatsschuld Griekenland zal 'exploderen' bij ongewijzigd internationaal beleid

Griekenland zal er volgens het IMF bij ongewijzigd internationaal beleid nooit in slagen van zijn schuldenberg af te raken. Ook niet met hulp van de ambitieuze hervormingsprogramma's die de afgelopen jaren onder Europese druk op gang zijn gebracht. Tussen 2022 en 2060 zal de Griekse staatsschuld 'exploderen' tot een omvang die bijna drie maal groter is dan het bruto binnenlands product van Griekenland. Deze onheilsboodschap staat in een vertrouwelijk ambtelijk IMF-rapport dat dit weekeinde is uitgelekt naar de Britse zakenkrant Financial Times.

In mei gingen duizenden Grieken de straat op nadat het parlement instemde met controversiële bezuinigingen.Beeld afp

Het rapport dient ter voorbereiding van een interne vergadering van het Internationaal Monetair Fonds op 6 februari, waarbij de eventuele bijdrage van het IMF aan nieuwe Europese steunverlening voor Griekenland ter tafel komt. De ambtelijke analyse is nóg somberder dan een soortgelijk negatief getoonzet rapport van een jaar geleden. Het IMF is er al langer van overtuigd dat Griekenland zonder een Europese kwijtschelding van zijn schulden nooit meer uit het financiële moeras komt. De Europese Unie is tegen kwijtschelding.

Volgens het IMF hebben de door Brussel aan Griekenland opgelegde bezuinigingen een averechts effect. Griekenland zou volgens het IMF weer de gelegenheid moeten krijgen geld in zijn economie te steken, zodat het land uit het dal kan kruipen. Als gevolg van de aanhoudende bezuinigingen komen voorzieningen zoals gezondheidszorg en infrastructuur in het gedrang. Volgens zijn huisregels mag het IMF niet deelnemen aan nieuwe steunverlening voor de Grieken als volgens zijn berekeningen vooraf al duidelijk is dat die bijdrage toch niet helpt bij het oplossen van de schuldencrisis.

Tijdsdruk begint in dit gevoelige dossier een steeds grotere rol te spelen

Als het IMF afhaakt, kan dat onmiddellijk gevolgen hebben voor de bijdrage van anderen aan de steunverlening voor de Grieken. Zo hebben onder meer Duitsland en Nederland deelname van het IMF als voorwaarde gesteld voor hun eigen bijdragen aan het aanpakken van de Griekse schuldencrisis.

De Franse minister van de Financiën, Michel Sapin, heeft recentelijk gewaarschuwd dat tijdsdruk in dit gevoelige dossier een steeds grotere rol begint te spelen. Dit in het licht van de naderende verkiezingen in Nederland, Frankrijk en Duitsland. Gevestigde partijen, zoals die van bondskanselier Merkel en premier Rutte, kunnen in hun electorale strijd tegen eurosceptische en populistische uitdagers als Alternative für Deutschland, PVV en Front National voornamelijk hinder ondervinden van de kwestie Griekenland.

Duitsland heeft deelname van het IMF als voorwaarde gesteld voor zijn eigen bijdrage aan het aanpakken van de Griekse schuldencrisis.Beeld ANP