Heb ik griep of is het corona? Zo herken je de symptomen en dit kun je doen om besmetting met het coronavirus te voorkomen

Het verschil tussen griep en corona is vaak moeilijk vast te stellen.

Het verschil tussen griep en corona is vaak moeilijk vast te stellen. Foto: ANP

Wat is het verschil tussen griep en corona? En wat moet je doen als je denkt dat je besmet bent?

Hoe krijg je corona?

Het coronavirus wordt overgedragen via kleine druppeltjes die wij verspreiden als we hoesten of niezen. Je kunt die druppeltjes ook overdragen via je handen. Besmette mensen kunnen het virus al verspreiden voordat ze klachten hebben.

Hoe weet ik het verschil tussen griep en corona?

Daar kom je alleen achter met behulp van een test. Heb je milde klachten die op corona kunnen wijzen? Dan kun je een zelftest doen. Milde klachten zijn bijvoorbeeld keelpijn, hoesten, verhoging of verlies van reuk of smaak. Meer weten? Ga dan naar deze website van de rijksoverheid.

GGD test niet meer

Sinds 17 maart 2023 zijn de GGD-testlocaties gesloten en is het testen op corona officieel gestopt. Je kunt online nog wel de uitslag terugvinden van een GGD-coronatest. Dat kan via coronatest.nl.

Op deze site kun je ook een afspraak maken voor een vaccinatie. Wil je weten of jij in aanmerking komt voor een vaccinatie? Ga dan naar deze website.

Bel bij ernstige klachten de dokter

Heb je hoge koorts, last van benauwdheid of word je steeds zieker? Bel dan de huisarts, de behandelend arts of de huisartsenpost. Bel in een levensbedreigende situatie altijd 112.

Ik ben gevaccineerd. Kan ik nu nog besmet raken?

Ja. Je kunt nog steeds besmet raken en het virus verspreiden, al is die kans wel kleiner dan bij niet-gevaccineerden. Ook de kans dat je ernstig ziek wordt is veel kleiner.

Zo bescherm je jezelf en de mensen om je heen

Het RIVM geeft voor corona dezelfde preventietips als voor een gewone griep:
● Was je handen regelmatig
● Houd 1,5 meter afstand
● Hoest en nies in de binnenkant van je ellenboog
● Gebruik alleen papieren zakdoekjes
● Blijf thuis als je ziek bent
● Loop met een boog om hoestende mensen heen
● Heb je klachten? Doe dan een zelftest