Cafés en restaurants gaan dicht, lessen worden opgeschort, maar scholen moeten opvang aanbieden

De impact van het coronavirus laat zich steeds meer voelen in het openbare leven. Na afloop van de Nationale Veiligheidsraad zijn een reeks drastische maatregelen aangekondigd: de lessen in de scholen worden opgeschort, cafés en restaurants gaan dicht.

Cijfers wereldwijd

Cijfers België

besmet

overleden

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Kijk om 7 uur naar een "Extra Journaal"

Om 7 uur vrijdagochtend kunt u kijken naar een "Extra Journaal" over de nieuwe, verregaande maatregelen die vanavond zijn aangekondigd in de strijd tegen het coronavirus.

Cafés en restaurants in ons land gaan dicht, lessen worden opgeschort

Cafés, discotheken en restaurants in ons land gaan dicht vanaf vrijdagavond om middernacht. Dat heeft premier Sophie Wilmès (MR) bekendgemaakt op de persconferentie na afloop van de Nationale Veiligheidsraad over de aanpak van de coronacrisis.

De lessen in de scholen worden vanaf maandag opgeschort, maar scholen moeten wel opvang voorzien voor kinderen van ouders die in de zorgsector werken en voor kinderen die anders zouden opgevangen worden door de grootouders, want dat wil men zeker vermijden. Kinderdagverblijven blijven open.

Voorts worden alle culturele en sportieve evenementen en activiteiten geschrapt. Ouderen krijgen het advies om thuis te blijven. Voedingswinkels en apothekers blijven open zoals normaal, andere winkels moeten in het weekend de deuren sluiten. Hotels blijven open. Het openbaar vervoer blijft rijden, maar wordt afgeraden tijdens de piekuren.

De maatregelen gelden zeker tot 3 april. De federale fase van het rampenplan is nu van kracht: dat wil zeggen dat de federale regering de coördinatie van alle maatregelen in handen neemt.

Lees meer in dit artikel:

Viroloog Marc Van Ranst over nieuwe maatregelen: "Verregaand, maar proportioneel"

Viroloog Marc Van Ranst noemt de nieuwe maatregelen van de regering verregaand, maar wel nog proportioneel. "Het land blijft wel werken", zei hij in "Vandaag" op Eén.

Volgens Van Ranst is dit een oplossing die tegemoet komt aan een aantal verzuchtingen: scholen sluiten kon niet omdat de kinderen dan naar de grootouders moesten en dat moest vermeden worden, en tegelijkertijd kunnen mensen in bepaalde jobs zoals in de zorgsector niet zo maar thuisblijven. "We doen het zoals in Frankrijk, maar leggen wel onze eigen accenten", zegt Van Ranst. Hij wijst ook op Frankrijk als een van de redenen om bij ons ook de lessen op te schorten, omdat het volgens hem vooral in Wallonië moeilijk is om uit te leggen waarom er wel in Frankrijk scholen gesloten worden en bij ons niet.

"Het leven ligt niet volledig stil", zegt hij. De regering hoopt op deze manier de curve van het aantal besmettingen, die momenteel nog stijgend is, af te vlakken. Als dat lukt, kunnen de maatregelen op termijn weer worden teruggeschroefd, verwacht hij.

De viroloog waarschuwt dat we aan het begin staan van de epidemie in België, en dat daarom maatregelen nodig zijn. "Het virus is er, we kunnen het niet tegenhouden want er is geen vaccin of antivirale middelen, dus we moeten met zijn allen de zaken regelen." Hij benadrukt dat het voornaamste doel is om de ouderen te beschermen, die kwetsbaarder zijn voor het virus, en om de impact van het coronavirus op het gezondheidssysteem zo laag mogelijk te houden.

Bekijk hier een fragment uit de uitzending van "Vandaag":

Videospeler inladen...

VBO: "Kordaat optreden kan grotere economische schade op lange termijn vermijden"

Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) zegt begrip te hebben voor de maatregelen van de regering. Dat heeft de organisatie onmiddellijk na afloop van de persconferentie van de regering laten weten.

"We begrijpen dat deze bijkomende maatregelen op korte termijn economische hinder zullen opleveren", zegt Pieter Timmermans, de CEO van de werkgeversorganisatie, in een persbericht. "Maar we benadrukken dat een snel en kordaat optreden een verdere escalatie van deze epidemie kan vermijden, waardoor een veel grotere economische schade op lange termijn kan vermeden worden".

Horeca Vlaanderen vraagt een "horecanoodfonds"

Horeca Vlaanderen vraagt een "horecanoodfonds" en roept op alle horecataksen op te schorsen. "Dit raakt sector in het hart", klinkt het na de aankondiging dat alle restaurants en cafés vanaf morgenavond de deuren moeten sluiten.

"Volksgezondheid primeert uiteraard, mensen mogen niet sterven. Maar we moeten ervoor zorgen dat ook de horecasector niet sterft", zo reageert topman Matthias De Caluwe bij Belga. "Dit raakt de sector financieel in het hart. We zijn al een sector in crisis, elke 0,01 procent marge telt. Het is een collectieve verantwoordelijkheid om dit te overwinnen."

Drie weken de deuren sluiten is catastrofaal voor cafés, restaurants en discotheken, beklemtoont De Caluwe. Hij erkent dat er al "goede maatregelen" getroffen zijn, bijvoorbeeld op vlak van tijdelijke werkloosheid. Maar huurlasten, leningen en andere kosten blijven al die tijd doorlopen. "Die drie weken zullen ons lang achtervolgen, de fall-out zal gigantisch zijn."

Jan Jambon (N-VA): "Zware maatregelen, maar we worden ook geconfronteerd met een zware crisis"

"Dat is een zware maatregel, maar we worden ook geconfronteerd met een zware crisis", zegt minister-president Jan Jambon (N-VA) over de sluiting van cafés en restaurants. "Als er op een kleine plaats veel mensen samen zijn, kan dat een broeihaard zijn voor het virus. Dit zijn doortastende maatregelen, maar ze zijn nodig."

Dat de scholen open blijven voor wie opvang nodig heeft, maar er geen les meer wordt gegeven, noemt Jambon een goed compromis. "We hebben de aanbevelingen van de specialisten kunnen verzoenen met de ongerustheid die leeft bij veel ouders." Hij erkent dat de maatregelen een grote economische impact zullen hebben.

Videospeler inladen...

Geen voetbal, geen voorjaarsklassiekers in het wielrennen

De federale overheid heeft beslist dat alle sportactiviteiten tot en met 3 april geannuleerd worden. Dat betekent dat de Vlaamse voorjaarskoersen tot die datum in het water vallen, net als het voetbal in de Jupiler Pro League. De Ronde van Vlaanderen wordt op 5 april gereden, de maatregelen gelden (voorlopig) tot 3 april.

Lees meer bij Sporza:

Dit zal een hele grote impact hebben op de samenleving in ons land. Er blijven nog veel vragen.
VRT-journalist Pieterjan Desmedt heeft de persconferentie gevolgd

We staan aan het begin van de coronastorm. Het ergste moet nog komen. Ik denk dat het virus tegen half mei voorbij zal zijn.

Viroloog Marc Van Ranst in "Vandaag"

Besmetting vastgesteld bij gedetineerde in gevangenis van Bergen

Het nieuwe coronavirus is vastgesteld bij een gedetineerde in de gevangenis van Bergen. Dat meldt Het Laatste Nieuws en de informatie is bevestigd door het Gevangeniswezen. Het is de eerste keer dat het virus opduikt bij een gedetineerde in ons land.

De patiënt is naar een extern ziekenhuis gebracht. Het personeel dat in contact is geweest met de gedetineerde, krijgt de raad een huisarts op te zoeken. Bij de andere gedetineerden in de gevangenis van Bergen zal een test worden afgenomen als ze symptomen vertonen.

Vanaf maandag worden in alle gevangenissen ook nieuwe regels voor bezoekers ingesteld. Zo zal een gedetineerde nog maar één bezoeker per bezoekmoment mogen ontvangen. Ook het bezoek zonder toezicht wordt beperkt tot één persoon. Het bezoek van minderjarigen onder de 16 jaar wordt stopgezet.

Nationale Veiligheidsraad discussieert over sluiting scholen

De Nationale Veiligheidsraad zit al meer dan drie uur samen om te beslissen over extra maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dijken. De sluiting van de scholen blijkt een belangrijk struikelblok.

Eerder hadden N-VA-minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) en minister-president Jan Jambon aangegeven dat een sluiting van de scholen niet aan de orde was. Intussen kwam echter het bericht vanuit Frankrijk dat daar vanaf maandag de scholen, crèches en universiteiten sluiten. Blijkbaar is het thema daardoor opnieuw prominenter op tafel beland.

Een ander discussiepunt zijn maatregelen in de horeca. Het ligt ook in de lijn der verwachtingen dat er gesleuteld wordt aan de drempel van duizend aanwezigen op evenementen. Nederland voert bijvoorbeeld een verbod in voor evenementen met meer dan honderd mensen. Het gebruik van het openbaar vervoer zou worden afgeraden, eerder dan dat er een verbod zou komen.

Herbekijk "Vandaag", waarin experts vragen beantwoordden over het coronavirus

De uitzending van "Vandaag" op Eén stond vanavond volledig in het teken van het coronavirus in ons land en in de rest van de wereld. Herbekijk hier de uitzending:

Belgische Quizbond raadt aan om voorlopig geen quizzen te organiseren

In het kader van de strijd tegen het coronavirus raadt de Belgische Quizbond (BQB) momenteel af om nog quizzen bij te wonen of te organiseren. In totaal zijn in Vlaanderen al minstens 67 quizzen afgelast of uitgesteld.

"De volksgezondheid en het vermijden van een piek in de epidemie zijn te belangrijk om onnodige risico's te nemen. Wij beseffen dat wij niemand kunnen verbieden een quiz te organiseren in deze periode, maar willen toch beroep doen op eenieders gezond verstand", klinkt het in een mededeling.

Grootse dagverliezen op Wall Street sinds 1987

Op Wall Street zijn de beurzen met de grootste dagverliezen gesloten sinds de beurscrash op "Black Monday" in 1987. Net als in Azië en Europa zijn Amerikaanse beleggers geschrokken van het inreisverbod voor Europeanen naar de Verenigde Staten om de uitbraak van het nieuwe coronavirus te beteugelen.

Tussentijds kondigde de Federal Reserve aan om extra geld in de markt te pompen, maar beleggers waren niet onder de indruk. De Dow-Jones ging met een min van 10 procent de handel uit en de bredere S&P 500 eindigde met een min van 9,5 procent.

Lees meer in dit artikel:

Persconferentie laat op zich wachten

Epidemioloog Pierre Van Damme: "We moeten helemaal op telewerken inzetten"

“Het is het ideale moment om duidelijk heel krachtdadige maatregelen te nemen", zegt epidemioloog Pierre Van Damme in “Terzake”, zoals het verbieden van alle evenementen. Tegelijk moet er sterk worden ingezet op telewerken en teleonderwijs. Samen met het invoeren van glijdende werkuren kan dat ervoor zorgen dat mensen minder met elkaar in contact komen en dat bijvoorbeeld de overdrukke uren op de metro worden vermeden.

Alle Kinepolis-bioscopen sluiten de deuren tot tenminste 31 maart

Alle bioscopen van Kinepolis in ons land sluiten vanaf morgen de deuren en dit tot tenminste 31 maart. De keten waarschuwt dat, afhankelijk van de duur, de sluiting mogelijk "een ernstige impact" op de financiële resultaten voor het eerste halfjaar. Kinepolis adviseert zijn klanten om zijn socialemediakanalen te raadplegen voor meer informatie en over compensatie van tickets.

Lees meer in onderstaand artikel:

Ook in Frankrijk sluiten scholen, crèches en universiteiten

Ook in Frankrijk sluiten de scholen, crèches en universiteiten de deuren in de strijd tegen het coronavirus, "voor onbepaalde tijd". Dat heeft de Franse president Emmanuel Macron vanavond aangekondigd. Hij wil ook dat bedrijven hun personeel thuis laten werken en vraagt ouderen om zoveel mogelijk binnen te blijven. De gemeenteraadsverkiezingen van zondag gaan wel door.

Lees meer in onderstaand artikel:

Ook de Noorse koning en koningin blijven binnen

In Noorwegen blijven koning Harald en koningin Sonja de komende twee weken binnen. Het echtpaar is net terug uit Jordanië, en de regering heeft vandaag beslist dat al wie terugkeert uit het buitenland verplicht thuis moet blijven. In het land is vandaag overigens een eerste dodelijk slachtoffer gevallen door het coronavirus.

Het mag niet zijn voor het Krakelingenfeest in Geraardsbergen

Het Krakelingenfeest op 22 maart in Geraardsbergen is afgelast vanwege het coronavirus. Eind februari was het traditionele volksfeest ook al eens geschrapt naar aanleiding van zwaar stormweer. "In de gegeven omstandigheden is het niet verantwoord om deelnemers en bezoekers bloot te stellen aan mogelijk besmettingsgevaar", luidt het.

Michaël Van Droogenbroeck over beursval: "Ongezien en onwaarschijnlijk"

De beurzen kleuren vandaag bloedrood door de coronacrisis. In Brussel ging de Bel-20 maar liefst 14 procent in het rood, de slechtste beursdag ooit. "Alle zware woorden zijn eigenlijk de voorbije dagen al gebruikt, maar dit is ongezien en onwaarschijnlijk", zegt onze expert Michaël Van Droogenbroeck. "Het gaat naar beneden op een niveau dat we zelfs niet gezien hebben bij de financiële crisis. Er is grote paniek bij de beleggers."

Bekijk hier het gesprek in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Turkije sluit scholen en universiteiten

Hoewel Turkije nog maar één bevestigd geval van coronavirus heeft, kondigt het donderdag ingrijpende maatregelen aan tegen de verspreiding ervan. Zo blijven scholen en universiteiten binnenkort gesloten, en gaan sportevenementen tot eind april achter gesloten deuren door.

De maatregelen werden aangekondigd na een vergadering van bijna zes uur, voorgezeten door president Tayyip Erdogan. De universiteiten zullen vanaf maandag drie weken de deuren sluiten. De leerlingen van de basis- en middelbare scholen hebben volgende week vakantie, maar zullen daarna nog een week thuis les volgen.

Ook reizen naar het buitenland worden beperkt. Erdogans buitenlandse reizen worden voorlopig uitgesteld, en staatsambtenaren moeten eerst toestemming vragen.

Professor Erika Vlieghe: "Drastische maatregelen nodig, de klok tikt"

"De klok tikt, ik schaar mij achter de oproep om alle evenementen te schrappen", zegt professor Erika Vlieghe, diensthoofd infectieziektes bij het UZA, in "Het Journaal". "Het aantal mensen dat bijeenkomt, heeft wel degelijk een bepaalde betekenis. Het gaat over dicht bij elkaar zijn, het mengen van verschillende generaties, onverluchte locaties. Waar zit het grootste risico op verspreiding, daar gaat het om. We moeten ervoor zorgen dat de piek in het aantal besmettingen afgevlakt wordt."

De scholen sluiten zou op dit moment geen goede maatregel zijn, zegt Vlieghe. "Daar is diep over nagedacht. Het punt is: we weten nog niet exact wat de rol van kinderen is in de verspreiding van het virus. Je moet zien dat de remedie niet erger is dan de kwaal. Want kinderen thuis houden, kan ertoe leiden dat ze bij de grootouders terechtkomen, en dat willen we vermijden." Ze sluit niet uit dat het later wel gepast zou zijn.

Bekijk hier het gesprek in "Het Journaal":

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Het is wachten op de beslissing dat we effectief overgaan naar het nationaal federaal rampenplan. Het ziet ernaar uit dat dat zal gebeuren. Het voordeel van zo’n rampenplan is duidelijkheid: alle beslissingen worden dan genomen op het federale niveau en gelden voor het hele grondgebied.

VRT-journalist Bart Verhulst staat bij de bijeenkomst van de Nationale Veiligheidsraad

Lees meer in onderstaand artikel:

Meest gelezen