Russische kernbom lag klaar voor Emmen

Russische militairen dragen historische uniformen en banieren tijdens een parade op het Rode Plein in Moskou.

Russische militairen dragen historische uniformen en banieren tijdens een parade op het Rode Plein in Moskou.

De Russen hadden eind jaren 70 meerdere kernbommen klaarliggen voor ‘het gebied ten noordwesten van Emmen’. Althans, in een oefening. Die wel heel realistisch was.

Het gaat om een soort examen, van militaire studenten in de oude Sovjet-Unie. De oefenstof is tijdens de Koude Oorlog (1946-1991) bemachtigd door Amerikaanse spionnen.

Top Secret

Het materiaal is vertaald voor eigen gebruik en voorzien van het label ‘top secret’. Studenten van de stafopleiding van het Rode Leger zwoegden er eind jaren 70 op. De Amerikaanse inlichtingendienst CIA heeft veel van de documenten openbaar gemaakt en deze maand online gezet.

Dat heeft de dienst gedaan met zo’n 800.000 geheime documenten. Die gaan bijvoorbeeld ook over ufo-waarnemingen, de Vietnamoorlog en recepten voor onzichtbare inkt. Het zijn allemaal stukken uit de vorige eeuw, van de jaren 40 tot en met 90.

Sovjetopmars door Noord-Nederland

De vertaalde documenten over het Russische bombardement op de omgeving van Emmen – waar een belangrijke NAVO-raketeenheid was – stammen uit 1981. De aanval is echter veel omvangrijker. De stukken gaan over een grote Sovjetopmars door heel Noord-Nederland. Hierbij vallen ook kernbommen op Leeuwarden, vanwege de vliegbasis daar.

Het Rode Leger steekt in de – realistische – oefening de Rijn, de IJssel en ook de Eems over en valt Nederland binnen bij onder meer Bourtange en Ter Apel. Doel is de Fries-Groningse kust in te nemen en uiteindelijk de gehele kustzone van het Duitse Cuxhaven tot Urk.

Geheime en spannende episodes

Hoewel het archief nog vele geheime en spannende episodes herbergt, is in de Nederlandse media nog weinig aandacht geweest voor de publicatie-actie van de CIA, die zegt hiermee transparant te willen zijn. Een deel van de documenten is opvallend actueel, nu Poetins Rusland zich steeds meer laat gelden.

Weekblad Elsevier beschreef eerder deze maand hoe Nederlandse militairen zich voorbereiden op een eventuele Koude Oorlog 2.0. Met uiteraard moderne middelen, zoals drones, maar uit angst voor hackers ook weer gewoon met ouderwetse papieren stafkaarten. En met tips van gepensioneerde generaals, die onlangs weer op de kazernes zijn gezien. Zij worden opnieuw in stelling gebracht, omdat zij nog weten hoe ‘De Rus’ denkt.