Direct naar artikelinhoud
NieuwsOpvang minderjarige migranten

Kabinet wil minderjarige migranten niet naar Nederland halen

Het kabinet geeft geen gehoor aan de oproep om minderjarige alleenstaande migranten naar Nederland te halen. Zij verblijven nu in slechte omstandigheden op Lesbos en andere Griekse eilanden. ‘Wij zijn geen voorstander van ad-hocoplossingen’, zei staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asiel en Migratie, VVD) woensdag in de Tweede Kamer.

Duizenden migranten en vluchtelingen zitten vast op het Griekse eiland Lesbos.Beeld Joris Van Gennip

Gemeenten als Leiden, Amsterdam en Den Haag hebben zich bereid verklaard elk enkele tientallen kinderen uit Griekse kampen op te vangen. Vijf Europese landen (Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, Portugal, Finland) zijn bereid in totaal 2.500 minderjarigen over te laten komen. Maar Nederland zal zich daar niet bij aansluiten.

Broekers-Knol: ‘Ook mij grijpen de beelden uit Griekenland aan. Daar kun je niet koel onder blijven. Dat het migranten zijn, staat vast. Maar of het vluchtelingen zijn, is niet in kaart gebracht. Ook niet of zij daadwerkelijk verweesd zijn. Misschien zitten er nog familieleden achter die mogelijk nareizen.’

Volgens Broekers-Knol is Nederland ‘bovengemiddeld actief’ in het vluchtelingenvraagstuk. Met de herplaatsing van tot nu toe 1.750 personen staat Nederland in de top-3 van de EU, zei zij. Alleen als alle 26 EU-landen gezamenlijk hun ‘fair share’ nemen en werken aan een structurele oplossing, is Nederland bereid aan verdere ‘relocatie’ mee te werken.

Kabinet wil minderjarige migranten niet naar Nederland halen
Beeld Joris Van Gennip

Extra EU-vergadering

Vrijdag vindt in Brussel een extra vergadering plaats van de Europese bewindslieden over de situatie aan de buitengrenzen. Nederland wil dat de EU-Turkije-deal weer volledig wordt nageleefd. Ook is er juridische en materiële hulp aan Griekenland. Voor Frontex, de Europese grensbewaking, levert Nederland extra versterking.

Sinds de migratiecrisis van 2015-2016 heeft de EU 2,4 miljard euro aan Griekenland overgemaakt voor opvang en procedures. ‘Als je nu de beelden op tv ziet, vraag je je af waar dat geld is gebleven’, zei ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind. Samen met twee andere regeringspartijen, CDA en D66, spoorde hij Broekers-Knol aan in elk geval de overplaatsing van kinderen naar het Griekse vasteland te bevorderen. Zij zegde dat toe. De EU trekt in twee tranches van elk 350 miljoen bovendien nog eens 700 miljoen euro uit voor verbetering van de opvang in Griekenland.

De linkse oppositiepartijen vinden de opstelling van Nederland onvoldoende. GroenLinks-Kamerlid Bram van Ojik: ‘U kunt niet zeggen: laat andere landen het maar opknappen, want wij doen al zo veel.’ PvdA-Kamerlid Attje Kuiken vond Broekers-Knol klinken als ‘een passieve observant’ en volgens Denk-Kamerlid Farid Azarkan liet de staatssecretaris kinderen ‘creperen’. Broekers-Knol: ‘Die suggestie werp ik verre van mij.’

Lees ook:

Ook het Europees Parlement wil dat de EU-landen minderjarigen opnemen. Lees hier over het initiatief van GroenLinks-europarlementariër Tineke Strik.

De nieuwe Europese Commissie heeft toegezegd rond Pasen met nieuwe voorstellen voor een Europees asiel- en migratiesysteem te komen. Tot nu toe kwam daar weinig van terecht, leest u in deze analyse.

Maar ook het Nederlandse kabinet speelde weinig klaar, mede door verdeeldheid binnen de regeringscoalitie van vier partijen. Dat kunt u hier nalezen.